labirintus

Kedves Elsőéves Hallgató, ne vessz el már az első napon!

Összegyűjtöttük és térképen jelöltük a legfontosabb helyeket, hogy minden fontos helyszínt megtalálj már az első héten.

Szeged nem túl nagy város, hamar kiismerheted magad. A legfontosabb egyetemi épületek közel vannak egymáshoz, akár gyalogosan is bárhová könnyen eljuthatsz. Ha jogosult vagy ingyenes városi tanulóbérletre, akkor azt a Hallgatói Szolgáltató Irodában (HSZI, Ady tér 10.) tudod átvenni. Fontos figyelni arra, hogy a tömegközlekedési tanulóbérlet csak az aktuális képzőhely által kiadott igazolással együtt érvényes. Hallgatói jogviszonyigazolást a bérlet átvételekor a HSZI-ben kell igényelni.


Az alábbi térkép innen letölthető nagyobb felbontásban, nyomtatható formában:


Terkep


A Gyógyszerésztudományi Kar épülete (kari épület) hivatalosan a Zrínyi utca 9. szám alatt található, a bejárata viszont az Eötvös utca 6. felől van, a Dóm és a Nagyáruház között. Ebben az épületben található a Dékáni Hivatal, a Tanulmányi Osztály (ezeket a Kar belső udvarán, a gyógynövénykerten átkelve találod meg), a főépületben van a Gyógyszerkémiai Intézet (földszint), a Gyógyszerhatástani és Biofarmáciai Intézet (I. emelet), a Farmakognóziai Intézet (II. emelet) és a Gyógyszertechnológiai és Gyógyszerfelügyeleti Intézet (III. emelet). Sok órád lesz az első emeleten lévő I. és II. tantermekben. A főépület alagsorában található a III. és IV. tanterem. A Dékáni Hivatallal egy épületben, a kert túlsó felében található az Egis terem (földszint) és a Tanácsterem (alagsor). A Tanulmányi Osztályt is ebben az épületben kell keresni. A Gyógyszeranalitikai Intézet a Somogyi u. 4. szám alatt, a Klinikai Gyógyszerészeti Intézet pedig a Klinikakertben (Szikra utca 8.) található.

A Semmelweis Kollégium, vagy röviden csak „Szemi Koli” a Semmelweis u. 4. szám alatt van. A kollégiummal kapcsolatos hasznos infókat az alábbi honlapon találsz: http://www.semmelweis-kollegium.hu/

A kolitól gyalogosan csupán pár perc a GYTK épülete. Ha tömegközlekedéssel érkezel, akkor a Szeged pályaudvartól (Nagyállomástól) gyalog vagy villamossal juthatsz el ide a legkönnyebben. Az 1-es és a 2-es villamosról az Aradi vértanúk terén kell leszállni, a 8-as és 10-es trolibuszok a koli előtt (Klinikák megálló) állnak meg.


Oktatási épületek

Az Általános kémia gyakorlatok a Szervetlen és Analitikai Kémia Tanszék laborjaiban (Dóm tér 7.) lesznek, és később is közvetlenül a Dómmal szemben titrálhatsz, hiszen a Kvantitatív analitikai kémia gyakorlatok ugyanitt lesznek. Második félévben a Kvalitatív analitikai kémia gyakorlatoknak helyt adó labor ablakából a Dóm jobb oldalára láthatsz rá, hiszen ezek a gyakorlatok a híres Nagyokiban (Nagy Oktatási Épület, Dóm tér 13.) lesznek.

Ha van Nagy Oktatási Épület, akkor lennie kell Kis Oktatási Épületnek is. A Kisoki a Korányi fasor 9. szám alatt van. Az Orvosi Fizikai és Orvosi Informatikai Intézet központja található ebben az épületben. Általában Informatika és Biostatisztika órák vannak itt az első félévben. Informatika órák lehetnek még a Semmelweis Kollégium tantermeiben is.

Az Anatómia Intézetet (SZTE SZAOK Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézet, Kossuth L. sgt. 40.) az 1-es és a 2-es villamossal érheted el a városközpontból. A villamosra a Somogyi utcai megállóban vagy az Aradi vértanúk terén tudsz felszállni, és a Rókusi templom megállónál kell leszállni ahhoz, hogy bal kéz felől megpillantsd az Anatintézet rózsaszín épületét. Az épület mögött, a Mars téren található az autóbusz-állomás.

A Fizika-biofizika előadásoknak általában helyt adó Budó Ágoston terem az SZTE TTIK Fizikai Intézetének részeként a Dóm tér 9. alatt található, míg a Szabó Zoltán terem a Dóm tér 7.-ben a II. emeleten van; itt Kvantitatív analitikai kémia órák szoktak lenni a 2. félévben.

A kötelező testnevelés órák általában a Hattyas sor 10. szám alatti Egyetemi Sportközpont termeiben és sportpályáin lesznek. A Hattyas sorra a vasútállomásról 5-6 perces sétával lehet eljutni.


Egyetemi ügyintézés

A Tanulmányi Osztály és a Dékáni Hivatal a GYTK épületében található.

A Rektori Hivatal a Dugonics tér 13. szám alatt, a szökőkúttal szembeni épületben van.

A belvárosból néhány perces sétával elérhető az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központ (Ady tér 10.), de ha eltévednél, érdemes röviden csak a TIK-et keresned. Egyebek között a diákigazolványt, a diákigazolványt érvényesítő matricát, a városi tanulóbérletet és a hallgatói jogviszony-igazolást is a TIK épületében található HSZI-ben lehet átvenni. Ebben az épületben található az SZTE Klebelsberg Kunó Könyvtára, amelynek a szolgáltatásait diákigazolvánnyal vagy olvasójeggyel lehet igénybe venni.

A rendszeres szociálisösztöndíj-támogatásra és a városi tanulóbérletre vonatkozó igényedet a Szegedi Tudományegyetem Egyetemi Hallgatói Önkormányzatának (SZTE EHÖK) a Szentháromság utca 34. szám alatti irodájában intézheted. A Szentháromság utca és a Tisza Lajos körút sarkán (Tisza Lajos krt. 97.) található az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ I. sz. Szakorvosi Rendelője (SZTK).


Bevásárlás

A laborgyakorlatokhoz szükséges felszerelést eszközöket (vegyszerkanál, pipettalabda, védőszemüveg, gumikesztyű) legkönnyebben a GYTK-tól pár száz méterre lévő, Tisza Lajos körúti Paracelsus Orvosi Segédeszköz Boltban, a fehér laborköpenyet pedig a Honvéd téri Tűz- és Munkavédelmi Szaküzletben veheted meg.

Szegeden számtalan áruház, bolt, szupermarket és mindenféle egyéb elnevezéssel rendelkező hely van, ahol viszonylag olcsón lehet jó dolgokat venni. A GYTK-hoz legközelebbi ilyen hely a Nagyáruház, itt elég sok mindent beszerezhetsz (pl. élelmiszer, papíráru). Ha anatómia előadás után van egy kis szabad időd, és friss gyümölcsöt vagy zöldséget szeretnél venni, akkor nézd meg a Mars téri piac széles választékát, és élvezd az egyedi atmoszféráját! Nagyobb bevásárláshoz ajánljuk például a rókusi Tesco Extrát (Rókusi krt. 42-64), ami a belvárosból a 2-es villamossal (Rókusi víztorony megálló) érhető el.


Kit kereshetek, ha gondom adódik?

SZTE GYTK HÖK (Hallgatói Önkormányzat): minden egyetemmel kapcsolatos probléma esetén őket érdemes először keresni, mert szinte bármiben tudnak segíteni. Ha nem, akkor pedig átirányítanak a megfelelő helyre.

HSZI (Hallgatói Szolgáltatói Iroda): adategyeztetés, pénzügyekkel (ösztöndíj, önköltséges képzés befizetése) kapcsolatos dolgok, jegyzettámogatás használatához szükséges igazolás, hallgatói jogviszony-igazolás stb.

SZTE GYTK TO (Tanulmányi Osztály): kredit-, tantárgyfelvételi, Neptun-problémák, kreditátviteli kérelem.

Az SZTE GYTK hallgatóinak szegedi „háziorvosa” Dr. Vezér Tünde (6721 Szeged, Kálvin tér 5.). Telefonos vagy e-mailen keresztüli bejelentkezést követően a rendelőben ingyenes az ellátás.

Hírek

 Hírek RSS

1

Az Alma Mater Alumni Mentorprogramja, az AMP olyan kezdeményezés, mely hidat képez az egyetemen tanuló hallgatók és a munka világa között.