kollegium

Miért jó kollégiumban lakni?

Néhány tudnivaló a Semmelweis Ignác Kollégiumról, ahol a kollégista gyógyszerészhallgatók többsége lakik.

Kollégiumban jó lakni, mert...


A kollégiumok többsége Szegeden nagyon jó helyen van

Szegedet az egyetemisták köré építették. Erre kiváló példa a mi kollégiumunk, azaz a Semmelweis Ignác Kollégium. Az épület a belvárosban van, minden egyetemi helyszíntől legfeljebb 5-10 perc sétányira, tehát reggelente a drága időt, amit máshol lakva tömegközlekedéssel töltenéll, alvásra áldozhatod. Sokat ér a közelség akkor is, ha otthon felejtettél valamit, és napközben haza kell ugrani érte.money


Árban verhetetlen

A legolcsóbb lakhatási lehetőség Szegeden a kollégium. A legmagasabb költségtérítés, amit hallgatóknak fizetni kell a 2021-22-es tanévben 16 000 Ft. Ennél vannak, akik kevesebbet fizetnek a szociális helyzetük miatt.


Minden van, ami kell

Kollégistaként neked egy sor dolog jár teljesen ingyen úgymint:

- 100 Mbps-es internet. Kábeles csatlakozás minden szobában, illetve egész kolit lefedő WiFi (LAN partikra kifejlesztve:).

room-service

- Gépterem

- Fénymásolók

- Kábeltévé minden szobában (nem csak az alapcsomag)

- Légkondicionált, csendes tanulószoba minden szinten

- Konditerem

- Csocsóasztal

- Színházbérlet

- Hírlapok


A „kolis” közösségi élet nagyon sok segítséget nyújt

Bárki, aki már lakott kollégiumban tudja, miről van itt szó. Kicsit olyan, mint egy véget nem érő osztálykirándulás. Mindig történik valami. Unatkozni csak akkor lehet, ha kifejezetten az a célod. Mindig összefutsz valakivel, valaki mindig kitalál valami ökörséget, valakinek mindig van valami hasznos infója. Ez egyébként megfizethetetlen! Itt olyan információkhoz jutsz akarva akaratlan évfolyamtársaktól illetve felsőbb évesektől, amik bármikor sorsdöntőnek bizonyulhatnak. Ha bármi hiányzik a tanuláshoz, csak átmész egy-két szomszédos szobába, és má meg is szerezted a szükséges jegyzetet, tankönyvet, tételkidolgozást.


Nem kell messzire menned, ha bulizni szeretnélparty_face
A sok tanulás mellett a koli tökéletes hely a bulizásra: mindig találsz egy-két jó arcot, aki veled tart.

Ezen kívül vannak kollégiumi rendezvények, közösen szervezett programok. Itt mindig eszméletlen a hangulat!



Tévhitek a kollégiumokról

 

Sok kompromisszummal jár az együttlakás.

Igen, ez így van, de ugyanez az albérletekre is igaz.

 

Nem hagynak tanulni

no_sleep

Sokan magyarázzák ezzel a rosszabb tanulmányi eredményüket, illetve azt, hogy kiköltöznek a kollégiumból. Szerintem, aki akar tanulni, az szinte bárhol tud, aki meg nem akar, az sehol sem fog. Én 5 éve lakom a kollégiumban és most, az 5. évben be is fejezem az egyetemet. És messze nem én vagyok az egyetlen, aki tud tanulni a koliban. Van tanulószobánk, ahol teljes nyugalomban lehet görnyedni a könyvek és jegyzetek felett a nap 24 órájában. A Semmelweis egy kari kollégium, tehát rengetegen tanulják ugyan azt, amit te. Ez nagy segítség, hiszen ez olyan, mint a futás: ha fut melletted valaki, jobban megy.

 

Zsúfolt

Eddig még nem hallottam olyat, hogy bárki is panaszkodott volna a zsúfoltságra nálunk. Egyébként, ha ügyesen pakol az ember meglepően nagyok a szobák. Azon kívül a ritkán használt holmiknak van két nagy és zárható raktárhelyiség.

 

Nem megfelelő a tisztaságclean-up

Ez egy gyógyszerész kollégium. Nálunk szakmai követelmény a tisztaság. Lelkiismeretes takarítóink vannak, akiknek munkaköri kötelessége minden nap teljesen kitakarítani a közös helyiségeket és a folyosót, illetve legalább kéthetente kiporszívózni, felmosniaz összes szobát. Természetesen sok múlik a szobalakóin is, hogy milyen elvárásaik vannak saját magukkal szemben a tisztaság területén

 

Reméljük sikerült eloszlatni néhány félreértést a kollégiumunkkal kapcsolatban, és kedvet kaptatok hozzá, hogy csatlakozzatok a közösségünkhöz.


B.A. ötödéves gyógyszerészhallgató


Információ az SZTE összes kollégiumáról: https://u-szeged.hu/kollegiumok-szakkollegiumok

Hírek

 Hírek RSS

1

Az Alma Mater Alumni Mentorprogramja, az AMP olyan kezdeményezés, mely hidat képez az egyetemen tanuló hallgatók és a munka világa között.