duck-1463317_960_720

„Vigyázz, kacsa!” – Az SZTE Gyógyszerésztudományi Karának tudományos versenye a tévhitek ellen

A Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Kara tudományos versenyt hirdet 9-12. osztályos középiskolások számára

Az egészséges életmóddal, a betegségek megelőzésével és kezelésével kapcsolatos tévhitek terjedését a megfelelő biológiai és kémiai alapismeretek hiánya és sokszor a gyors gyógyulás iránti vágy táplálja. Sajnos a helytelenül alkalmazott, rossz minőségű termékek használata többet árthat, mint a kezelés elmaradása. A napjainkra jellemző információáradatban fontos felismerni a tudományos bizonyítékokon alapuló módszerek és készítmények, valamint az áltudományos szenzációk közti különbséget, hogy ne válhassunk az utóbbiak áldozatává. A verseny célja az, hogy a középiskolások felismerjenek és minél alaposabban feltárjanak egy az egészségmegőrzéssel vagy gyógyítással kapcsolatos tévhitet, illetve áltudományos nézetet. A területhez tartozó tudományos bizonyítékok révén cáfolják meg azokat, továbbá kreatív módon és közérthetően próbálják felhívni a figyelmet a probléma veszélyeire. A Gyógyszerésztudományi Kar a versenyt azért hívta életre, hogy a középiskolás korosztály körében elősegítse a kritikus gondolkodásmód és vitakészség kialakítását.

A két fordulóból álló versenyen 14-18 éves, legfeljebb középiskolás diákok vehetnek részt. A verseny során a diákoknak egy, a gyógyítással, az egészségmegőrzéssel, az emberi test működésével, gyógyszerekkel, gyógynövényekkel vagy étrend-kiegészítőkkel kapcsolatos tévhitet kell bemutatniuk és cáfolniuk.

A verseny két fordulóból áll. Az első, írásbeli forduló során a diákoknak az általuk választott témát írásban kell bemutatniuk. Az összefoglaló formai követelményei az alábbiak:

  • Terjedelem és forma: Legfeljebb 4000 karakter hosszúságú (szóközökkel együtt) Word/Pdf dokumentum. Az összefoglaló tartalmazhat táblázatot, grafikont, irodalmi hivatkozást, de képet nem.
  • Az összefoglaló tartalmazza az alábbi fejezeteket:
    • Bevezetés, problémafelvetés
    • A tévhit háttere
    • Cáfolat tudományos háttere

Az első fordulóra beérkezett dolgozatok közül a Gyógyszerésztudományi Kar oktatóiból álló szakértő zsűri formai és tartalmi szempontok alapján választja ki a második fordulóba jutó versenyzőket.

A második forduló során a versenyzőknek az első fordulóban vázolt tévhitet kell 10 perces előadásban bemutatniuk. Az előadást PowerPoint/Prezi prezentáció segítségével kell szemléletessé tenni. A versenyzők az ábrasoron kívül egyéb eszközt (pl. plakát, film, számítógépes animáció, kísérlet, stb.) is használhatnak. Az előadásokat rövid vita követi, amely során a versenyzők az általuk választott témában való jártasságukat rövid kérdések megválaszolásával is bizonyíthatják. A szóbeli forduló Szegeden, a Gyógyszerésztudományi Kar épületében kerül megrendezésre.

Reméljük, hogy sok tanintézményt és tanulót elérünk a kezdeményezésünkkel. A sikeres versenyhez tisztelettel kérjük együttműködésüket, segítségüket!

 

Részletes versenyfelhívás:

 

Cél:

A diákok figyelmének felhívása az egészséges életmóddal, a betegségek megelőzésével és kezelésével kapcsolatos tévhitek és áltudományos nézetek veszélyeire.

 

Célcsoport:

9-12. osztályos diákok, egyéni versenyzőként

 

Jelentkezés:

A versenyre egy internetes űrlapon lehet jelentkezni az írásbeli összefoglaló egyidejű feltöltésével. Jelentkezési határidő: 2019. február 1.

 

Lebonyolítás:

A verseny két fordulós. Az első fordulóra beküldött legjobb írásos összefoglalók szerzői vesznek részt a második fordulóban.

 

Időpontok, határidők:

Jelentkezés és az első forduló beküldésének a határideje: 2019. február 1.

Az írásbeli forduló értékelése: 2019. március 1.

A szóbeli forduló időpontja: 2019. április 6.

 

Nyeremények

A verseny szóbeli fordulóján résztvevő diákok nyereménye ajándékcsomag vagy ajándékutalvány.

 

Kapcsolattartó

Dr. Tóth Barbara

gytkpalyazatok@pharm.u-szeged.hu

 

Részletek és aktualitások: weboldalunkon és Facebook-oldalunkon

 

Örömteli és eredményes munkát kívánunk!

Hírek

 Hírek RSS

szteinnovacios_dij_palyazat1

A pályázat célja az egyetem azon kutatóinak, valamint hallgatóinak támogatása, akik az egyetemhez kötődő kutatómunkájuk során olyan tudományos eredményt, innovatív megoldást dolgoztak ki, amely szellemi alkotásnak minősül és üzleti szempontból hasznosítható lehet.