Kutatok_ejsazkaja_2021

Színes programokkal várunk minden érdeklődőt a kutatók éjszakáján

2021. szeptember 24-én este a Gyógyszerésztudományi Kar minden intézete megnyitja ajtaját a gyógyszerészet különböző területei iránt érdeklődő látogatók számára. Tudjon meg többet a gyógyszerek alkalmazásáról, a hatóanyagkutatásról, a gyógyszergyártásról, a gyógynövényekről!

Valamennyi program a Kar központi épületébenl (Szeged, Eötvös u. 6.) kerül megrendezésre. A programok kezdési időpontjáról a linkre kattintva tájékozódhat.

A programokon koronavírus elleni védettséget igazoló okmánnyal lehet részt venni. 18 év alatti személy részt vehet védettséget igazoló okmány nélkül is, ha védettségi igazolvánnyal rendelkező kísérővel érkezik.

Kérjük, hogy az épületben saját és a többi résztvevő egészségének védelmében lehetőség szerint viseljen maszkot és tartson biztonságos távolságot!


KLINIKAI GYÓGYSZERÉSZETI INTÉZET

Kvízjáték! Tények és számok a gyógyszerfelhasználásunkról

Interaktív ismeretterjesztő kvízjáték, amelyben nemcsak a gyorsaság, hanem a tudás is számít! A játékban való részvétel feltétele: a kérdésekre okostelefon és wifi segítségével lehet válaszolni. Létszámkorlát: 30 fő, regisztráció nem szükséges. Ajánlott életkor: 16-100 év.

https://app.kutatokejszakaja.hu/esemenyek/szegedi-tudomanyegyetem/kvizjatek-tenyek-es-szamok-a-gyogyszer-felhasznalasunkrol

Klinikai


GYÓGYSZERKÉMIAI INTÉZET

Kémiáról játékosan

A program során a résztvevők hasznos alapfokú kémiai, biológiai és gyógyszerészeti tudásra tehetnek szert egy játékos kvíz formájában. A program során a résztvevők a periódusos rendszer elemei mögött megbúvó különböző nehézségű kérdésekre igyekeznek megoldást találni a kémia és a gyógyszerészi biológia területén. A kvízjáték a kémiát nem régóta tanuló általános iskolás diákok számára optimális, azonban minden korosztály tanulhat a kérdéseket feltevő, és a válaszokat segíteni megkereső játékmesterek magyarázatából.

https://app.kutatokejszakaja.hu/esemenyek/szegedi-tudomanyegyetem/kemiarol-jatekosan

chemistry-5632654_1920


Mivel foglalkozik a gyógyszerkémikus szabadidejében?

A program során olyan érdekes és látványos kísérleteket láthatunk, amelyek kémiája a középiskolai tanulmányokból már ismerős. A bemutatott alapvető kémiai folyamatok, úgymint kristályosodás, csapadékképződés, exoterm kémiai reakciók nem mindennapi köntösbe bújtatva különleges élményt nyújthatnak a kémia iránt érdeklődők számára.

https://app.kutatokejszakaja.hu/esemenyek/szegedi-tudomanyegyetem/mivel-foglalkozik-a-gyogyszerkemikus-szabadidejeben-4

experiment-4415977_1920


A hatóanyagok színes kémiája

Hogyan néznek ki a gyógyszerek hatóanyagai, és hogyan lehet megkülönböztetni őket? Gyakran alkalmazott gyógyszerek hatóanyagainak színes, mind a gyógyszeriparban, mind a gyógyszertárban alkalmazott azonosítási módszereit ismerhetjük meg, majd egy rögtönzött molekulavadászat során maguk a résztvevők is feltárhatják az ismeretlenként kapott hatóanyagok kilétét.

https://app.kutatokejszakaja.hu/esemenyek/szegedi-tudomanyegyetem/a-hatoanyagok-szines-kemiaja

chemistry-3533039_1920


GYÓGYSZERTECHNOLÓGIAI ÉS GYÓGYSZERFELÜGYELETI INTÉZET

Laborséta

Betekintés a gyógyszerkutatás és fejlesztés modern analitikai eszközeinek alkalmazásába. Mire használható pl. a röntgen és a lézersugár a gyógyszerfejlesztésben? Mire alkalmasak a termoanalitikai berendezések? A program látogatása helyszíni regisztrációhoz kötött.

https://app.kutatokejszakaja.hu/esemenyek/szegedi-tudomanyegyetem/laborseta

pill-1884777_1920


Szilárd gyógyszerformák ipari előállítása és vizsgálata

A szilárd gyógyszerformák előállításához és vizsgálatához szükséges eszközök közül néhány működésének bemutatása, mely magában foglalja a tablettázás, granulálás és bevonás berendezéseinek bemutatását. A program látogatása helyszíni regisztrációhoz kötött. A programot iskoláskortól ajánljuk.

https://app.kutatokejszakaja.hu/esemenyek/szegedi-tudomanyegyetem/szilard-gyogyszerformak-ipari-eloallitasa-es-vizsgalata

headache-1540220_1920


Magisztrális élménylabor

Próbáld ki magad, hogyan készít gyógyszert a gyógyszerész a patikában! A program látogatása helyszíni regisztrációhoz kötött.

https://app.kutatokejszakaja.hu/esemenyek/szegedi-tudomanyegyetem/magisztralis-elmenylabor

apothecary-437743_1920


GYÓGYSZERHATÁSTANI ÉS BIOFARMÁCIAI INTÉZET

Sejtelmes kérdések - alapkutatás a daganatterápiában

Mi is az a rák? Hogy néz ki egy daganatos sejt? Hogyan válhat fontossá egyetlen sejt? Milyen egy sejt élete, és hogyan figyelhetjük meg? Milyen módszereket alkalmaznak a daganatkutatásban? Ezekre és hasonló kérdésekre keressük a választ. Intézetünk munkatársai segítségével betekintést nyerhetnek a sejtek rejtett magánéletébe a Gyógyszerhatástani és Biofarmáciai Intézet sejtlaborjában, ahol lehetőség nyílik mikroszkóp alatt megfigyelni a daganatos sejteket.

https://app.kutatokejszakaja.hu/esemenyek/szegedi-tudomanyegyetem/sejtelmes-kerdesek-alapkutatas-a-daganatterapiaban

analysis-4402809_1920


A patkányok titkai: meglepő tények, szerethető lények

Egy rövid előadás keretein belül kerül bemutatásra a Gyógyszerhatástani és Biofarmáciai Intézet állatkísérletei során alkalmazott laboratóriumi patkányok élete. A kedves érdeklődők megismerhetik a patkányok fajtáit, viselkedési formáit és ezen felül néhány érdekességet is megtudhatnak róluk.

https://app.kutatokejszakaja.hu/esemenyek/szegedi-tudomanyegyetem/a-patkanyok-titkai-meglepo-tenyek-szeretheto-lenyek

rat-2731600_1920


FARMAKOGNÓZIAI INTÉZET

Színes és illatos gyógynövények

A gyógynövények hatóanyagainak, színanyagainak vizsgálata a kémia egyik speciális területe. Ebbe nyerhetnek betekintést a résztvevők, illetve maguk is elvégezhetnek néhány egyszerű kísérletet. Kipróbálhatják, hogy illatuk alapján hány különböző növény illóolaját tudják felismerni.

Napjainkban a gyógyteák fogyasztása egyre népszerűbb, azonban nem mindenki rendelkezik az elkészítésükre vonatkozó megfelelő ismeretekkel. A résztvevőknek lehetőségük van a szakterülethez értő gyógyszerészekkel konzultálni. Aki hoz magával bögrét, meg is kóstolhat néhány teakeveréket.

https://app.kutatokejszakaja.hu/esemenyek/szegedi-tudomanyegyetem/szines-es-illatos-gyogynovenyek

aromatherapy-3173580_1920Hírek

 Hírek RSS

szteinnovacios_dij_palyazat1

A pályázat célja az egyetem azon kutatóinak, valamint hallgatóinak támogatása, akik az egyetemhez kötődő kutatómunkájuk során olyan tudományos eredményt, innovatív megoldást dolgoztak ki, amely szellemi alkotásnak minősül és üzleti szempontból hasznosítható lehet.