Bauer_Zupko_Csupor_Hohmann

Prof. Rudolf Bauer a Szegedi Tudományegyetem díszdoktora

Az SZTE Egyetem Napja rendezvénysorozatát lezáró ünnepi szenátus ülésen 2021. november 13-án adták át a Doctor Honoris Causa kitüntető címet kilenc nemzetközileg is elismert, kiemelkedő tudományos munkát végző, továbbá a Szegedi Tudományegyetemmel eredményes kapcsolatban álló kutatónak. A Gyógyszerésztudományi Kar felterjesztésére Doctor Honoris Causa kinevezést kapott Rudolf Bauer, a Grazi Egyetem professzora.

Prof. Rudolf Bauer a Müncheni Egyetemen szerzett gyógyszerészi diplomát, ahol 1984-ben doktorált, 1990-ben pedig habilitált gyógyszerészi biológiából. 1993-tól a Düsseldorfi Egyetemen kapott egyetemi tanári kinevezést. 2002-től a Grazi Egyetemen (Karl-Franzens-Universität Graz, Ausztria) a Gyógyszerésztudományi Intézet vezetőjeként, jelenleg pedig a Farmakognóziai Intézet igazgatójaként dolgozik. Bauer professzor az Európai Gyógyszerkönyvi Bizottság TCM munkacsoportjának elnöke.


Rudolf Bauer fő kutatási területei a növényi gyógyszerek és növényi gyógyszerkészítmények minőségellenőrzése, a biológiailag aktív növényi metabolitok izolálása és szerkezetvizsgálata, ezek farmakológiai és farmakokinetikai vizsgálatai, újabban pedig a növényi hatóanyagok és a mikrobiom kölcsönhatásainak tanulmányozása. Mintegy 400 tudományos közlemény és 6 szabadalom szerzője, a független hivatkozásainak száma meghaladja a 10 000-et, h-indexe 65. Számos kutatási ösztöndíjat nyert el eddigi pályafutása alatt. 1990-ben Egon Stahl-díjjal, 2010-ben Norman R. Farnsworth Excellence in Botanical Research-díjjal, 2019-ben a Varro E. Tyler-díjjal tüntették ki. Öt kínai egyetem tiszteletbeli vendégprofesszora és a Helsinki Egyetem tiszteletbeli doktora.


Bauer professzor 2007-ben kezdett együttműködni a Szegedi Tudományegyetem Farmakognóziai Intézetének munkatársaival. Ennek a gyümölcsöző együttműködésnek az eredménye hét tudományos közlemény, öt kongresszusi előadás és négy közös PhD-értekezés. Több alkalommal is tartott egyetemünkön előadást a Farmakognóziai Intézet vendégeként.


Csupor Dezső

További képek az ünnepségről:


Bauer


(Fotók: Bobkó Anna, Sahin-Tóth István)


Hírek

 Hírek RSS

angol billentyűzet

Érdekel az egészségügyi angol? Szeretnél nappali hallgatói jogviszonyt munka mellett? Szükséged van az angol nyelvű kommunikációra egészségügyi környezetben? Van már diplomád, vagy idén végzel és van középszintű angol nyelvtudásod?