kiemelt_fulop_prof_szab_elnok

Prima Primissima-jelölt Fülöp Ferenc akadémikus, a Gyógyszerkémiai Intézet professzorra

Magyar tudomány kategóriában jelölt a Prima Primissima díjra az akadémikus Fülöp Ferenc, az SZTE Gyógyszerésztudományi Kar professzora, a Szegedi Akadémiai Bizottság elnöke is, Ádám Veronika farmakológus és Szász Domokos matematikus mellett. A közönség díjra szavazni 2019. december 4-ig lehet.

"A példakép állítás a Prima Primissima küldetése. Azokat a kiválóságokat ismerik el, akiknek teljesítménye, emberi tartása, értékrendje követendő lehet mindannyiunk számára" – olvasható a 2013 óta az OTP Bank által gondozott és finanszírozott Prima Primissima díjat, is bemutató honlapon. „Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is 10 kategóriában 30 díjazottat választanak majd ki. A magas erkölcsi elismerés mellett összesen 250 millió forintos támogatásban is részesülnek a saját szakterületükön kiválót alkotó honfitársaink.”

Kiválóságokat hirdetnek: magyar irodalom, magyar színház és filmművészet, magyar képzőművészet, magyar tudomány, magyar oktatás és köznevelés, magyar építészet és építőművészet, magyar sajtó, magyar sport, magyar népművészet és közművelődés, magyar zeneművészet kategóriában. Az SZTE professzora, az akadémikus Fülöp Ferenc a Magyar tudomány kategóriában "Prima".

 

Minden kategóriában 3 díjazott kap helyet, az alapítvány Kuratóriumának tagjai és a VOSZ kibővített elnöksége pedig titkos szavazással közülük választja ki a Primissimákat, összesen tízet. A Primissimák 15, míg a Primák 5 millió forint elismerésben részesülnek. A közönségdíjas jelölt személye idén is sms szavazással dől el. Fülöp Ferenc, az SZTE Gyógyszerésztudományi Kar korábbi dékánja, Széchenyi-díjas professzora, a Szegedi Akadémiai Bizottság elnöke a Magyar tudomány kategóriában jelölt, azaz Prima. De a Primissa címért versenyben áll a két másik akadémikussal: Ádám Veronika farmakológussal és Szász Domokos matematikussal. Szavazni 2019. december 4-ig lehet.


Fülöp Ferenc Széchenyi-díjas magyar kémikus, gyógyszervegyész, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja. Kutatási területe a szerves kémia, ezen belül a telített heterociklusok szintézise és konformációi, a ciklusos béta-aminosavak szintézise, az önszerveződő béta-peptidek szerkezete, alkalmazásai és a felfedező gyógyszerkutatás. 1996 és 1997 között a Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Egyetem Gyógyszeranalitikai Intézetének megbízott vezetője, majd 1998-tól a Gyógyszerkémiai Intézet igazgatója. A 2006-2012 periódusban a Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Kar dékánjaként tevékenykedett.

Iskolateremtő tudós, tanítványai közül számosan szerezték meg az MTA doktora fokozatot és töltöttek-töltenek be vezető egyetemi funkciókat (tanszékvezető, rektorhelyettes). Alapítója és 1993-2019 között vezetője a Szegedi Tudományegyetem kiemelkedően sikeres Gyógyszerésztudományok Doktori Iskolájának.

Tudományszervező tevékenysége is kiemelkedő, 2014 óta tölti be az MTA Szegedi Akadémiai Bizottság elnöki posztját és irányítása alatt sokszínű, kollegiális akadémiai műhely működik Szegeden, ahol olyan programok is színesítik a tudósok testületének életét, mint a Vinum Academiae at Universitatis borminősítés verseny és a hagyományos nyári szalonnasütés. Népszerű az Akadémikusok nyakkendő nélkül elnevezésű beszélgetés-sorozata is.

Emberi tulajdonságai, közvetlensége, természetszeretete méltán teszi népszerű, emblematikus alakjává a Szegedi Tudományegyetemnek.


„Reméljük, a 15 éves évfordulón az eddigi években megszokottnál is több szavazat dönt majd arról, hogy a jelöltek közül ki lesz a Közönségdíj nyertese. A voksolás résztvevői között idén is sorsolással választjuk ki, hogy ki nyeri az új Mercedes-Benz GLA személygépkocsit, érdemes tehát figyelemmel kísérni a szavazás részleteit, amelyek rövidesen elérhetőek lesznek a www.primaprimissima.hu weboldalon és a Prima Primissima Facebook oldalán” – nyilatkozta Honti Hanna, a Prima Primissima Alapítvány ügyvivője.


A szavazatokat a +36 70 707 7000 számon lehet leadni a jelöltek SMS kódjának beütésével. Egy SMS-ben csak egy jelöltre lehet szavazni.

 

A szavazás időtartama: 2019. október 31. 08.00 – 2019. december 04. 24.00 óra. A 4. sorszámú Magyar Tudomány kategórián belül Fülöp Ferenc kódja: sms 11.


További információk a szavazási szabályzatban találhatók.

SZTEinfo alapján

Fotó: Bobkó Anna


Hírek

 Hírek RSS

2023_TDK_konferencia

2023. november 15-én 8 órai kezdettel az MTA Szegedi Területi Bizottság székházának dísztermében kerül megrendezésre az SZTE SZAOK, FOK, GYTK és ETSZK TDK-konferenciájának Gyógyszerésztudományi Szekciója.