49015247322_2347757695_o

Gyógyszerészkari kitüntetettek a Magyar Tudomány Ünnepe nyitóünnepségén

November 4-én a veszprémi Pannon Egyetemen tartott nyitóünnepséggel megkezdődött a Magyar Tudomány Ünnepének 2019-es rendezvénysorozata.

Az Oláh György-díj Kuratóriuma – Oláh György Nobel-díjas tudós közérdekű kötelezettségvállalásával – Oláh György-díjat adományozott Kiss Lorándnak, az MTA doktorának, a Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Kar Gyógyszerkémiai Intézet intézetvezető egyetemi tanárának a különféle sztereoszelektív módszerek alkalmazásával a királis információban gazdag béta-aminosav-származékok szintézise megvalósításának irányításáért, a gyógyszeripari érdeklődést is kiváltó fluortartalmú béta-aminosav-származékok és természetes anyagok magas hozamú, optikailag tiszta formában történő előállításáért.

A Richter Gedeon Nyrt. és a Magyar Tudományos Akadémia által alapított Bruckner Győző-díj Kuratóriumának döntése alapján a 40 éven aluli kutatók számára kiírt Bruckner Győző-díjat Ötvös Sándor, a Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerkémiai Intézet tudományos munkatársa kapta az áramlásos kémiai szintézismódszerek fejlesztése területén elért eredményeiért.