Paal_Tamas

Elhunyt Prof. Dr. Paál Tamás

Mély megrendüléssel tudatjuk, hogy Prof. Dr. Paál Tamás szakgyógyszerész, a kémiai tudomány kandidátusa, a Gyógyszertechnológiai és Gyógyszerfelügyeleti Intézet professor emeritusa, az Országos Gyógyszerészeti Intézet korábbi főigazgatója 2021. március 27-én elhunyt.

Prof. dr. Paál Tamás 1943-ban született Budapesten. Gyógyszerészdiplomáját Budapesten szerezte, majd 1972-ben kémiai tudományokból szerzett doktori címet . Kémiai gyógyszerellenőrzésből 1974-ben tett szakgyógyszerészi vizsgát, 1982-ben a kémia tudományok kandidátusa lett. 1978-ban kezdett dolgozni az Országos Gyógyszerészeti Intézet munkatársaként, 1979-ben a kémiai osztály vezetőjévé nevezték ki. 1984-től – több, mint 20 éven át – az intézet főigazgatójaként tevékenykedett. 2002 és 2007 között Karunkon az általa alapított Gyógyszerfelügyeleti Intézet vezetője volt, majd 2013-tól a Gyógyszertechnológiai és Gyógyszerfelügyeleti Intézetben professor emeritusaként dolgozott. 2015-től haláláig elnökként vezette a Magyar Gyógyszerészi Kamara Etikai Kollégiumát. Szakmai tevékenysége elismeréseként 2009-ben a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetsége Dr. Orbán István emlékéremmel tüntette ki.


Paál professzor munkásságával nagymértékben hozzájárult a magyar gyógyszeripar hazai és nemzetközi elismertségéhez. Szakmai munkájának egyik legjelentősebb eredménye, hogy hazánk a régióban elsőként vezette be a gyógyszeripari minőségbiztosítás szabályait és feltételeit, amely megfelelt a legszigorúbb követelményeknek. Szakmai tudását a hazai és a nemzetközi gyógyszeripari szereplők és hatóságok is elismerték. Munkáját nem csak hivatásnak, de hobbinak is tartotta, emellett pedig kihívásként és érdekes, új feladatként tekintett a jövő generációinak tanítására, tudásának átadására.


Halála mind a szakmai közösség, mind Karunk számára hatalmas veszteség. Prof. Dr. Paál Tamást a Szegedi Tudományegyetem saját halottjának tekinti.


Emlékét a Kar oktatói, munkatársai, volt és jelenlegi hallgatói tisztelettel megőrzik. Nyugodjék békében!