2022_Herba_Medica_felhivas

A 2022/2023-as tanévben újra megrendezésre kerül Karunk középiskolásoknak meghirdetett tanulmányi versenye

Herba Medica címmel immáron ötödik alkalommal szervez tanulmányi versenyt a kémia, biológia és egészségtudományok iránt érdeklődő középiskolásoknak az SZTE Gyógyszerésztudományi Kara.

A verseny célja az egészség- és gyógyszerésztudományok népszerűsítése mellett a versenyzők természettudományos kompetenciáinak és készségeinek, valamint egészségtudatos szemléletének fejlesztése. Az elsősorban biológiai és kémiai ismeretekre épülő komplex feladatok révén a versenyzők megismerkedhetnek a tudományos ismeretek egymásra épülésével, a kutatómunka alapjaival és a gyógyszerészi hivatással. A feladatok a középiskolai tananyag ismeretére építve valós gyógyszerkémiai, gyógyszerhatástani, gyógynövényismereti és gyógyszertechnológiai témákat dolgoznak fel, ezáltal bemutatva a gyógyszerésztudományok multidiszciplinaritását.

A három fordulóból álló versenyre hazai és határon túli középiskolások egyaránt nevezhetnek 2022. november 5-ig. A regisztráció és részvétel ingyenes. A megmérettetés két online fordulóból és egy szóbeli döntőből áll. A regisztrált versenyzők e-mailben kapják meg az online feladatokat, amelyet elektronikusan kell beküldeni. A két fordulóban legjobb eredményt elért diákok meghívást kapnak a 2023. tavaszán Szegeden megrendezésre kerülő szóbeli döntőre. Az egyes fordulók feladatainak megoldása a biológia és kémia órák tananyagának ismeretén túl a középiskolás korú tanulóktól elvárható, önálló ismeretszerzést és kutatómunkát is igényel. A döntőben előre kiadott tematika alapján egyszerű laboratóriumi feladatokat is kapnak a versenyzők, illetve egy általuk választott témáról kell előadást tartaniuk, amelynek során kreativitásukat és vitakészségüket is bizonyíthatják. A döntő résztvevőinek ebédet és szállást is biztosítanak a szervezők.

A 2024-es felvételi eljárásban az SZTE Gyógyszerésztudományi Karára jelentkező, döntőbe jutó versenyzők 50 intézményi pontot kapnak.

A versennyel kapcsolatos információk a verseny Facebook-oldalán (http://www.facebook.com/herbamedica) és a Gyógyszerésztudományi Kar honlapján (www.pharm.u-szeged.hu/herbamedica) érhetők el.


Hírek

 Hírek RSS

2023_TDK_konferencia

2023. november 15-én 8 órai kezdettel az MTA Szegedi Területi Bizottság székházának dísztermében kerül megrendezésre az SZTE SZAOK, FOK, GYTK és ETSZK TDK-konferenciájának Gyógyszerésztudományi Szekciója.