Kutatok_ejszakaja_2022

Színes programokkal várunk minden érdeklődőt a kutatók éjszakáján

2022. szeptember 30-án este a Gyógyszerésztudományi Kar minden intézete megnyitja ajtaját a gyógyszerészet különböző területei iránt érdeklődő látogatók számára. Tudjon meg többet a gyógyszerek alkalmazásáról, a hatóanyagkutatásról, a gyógyszergyártásról, a gyógynövényekről!

Valamennyi program a Kar központi épületében (Szeged, Eötvös u. 6.) kerül megrendezésre. A programokra a helyszínen kell regisztrálni. A kezdési időpontokról a program címére kattintva tájékozódhat.

Kérjük, hogy az épületben saját és a többi résztvevő egészségének védelmében lehetőség szerint viseljen maszkot és tartson biztonságos távolságot!


A Kar által szervezett összes program: GYTK Programok


KLINIKAI GYÓGYSZERÉSZETI INTÉZET

Egészségmegőrző eszközök a patikában

Az előadás során különböző egészségmegőrző eszközök bemutatása történik, mint például a vérnyomásmérő készülék. A résztvevőknek lehetőségük nyílik saját magukon kipróbálni és megtanulni ezek helyes használatát. A program az SZTE GYTK Klinikai Gyógyszerészeti Intézet szervezésében valósul meg.


GYÓGYSZERKÉMIAI INTÉZET

Kémiáról játékosan

A program során a résztvevők hasznos alapfokú kémiai, biológiai és gyógyszerészeti tudásra tehetnek szert, egy játékos kvíz formájában. A résztvevőknek a periódusos rendszer elemei mögött megbúvó különböző nehézségű kérdésekre kell megoldást találniuk a kémia és a gyógyszerészi biológia területén. A kvízjáték elsősorban a kémiát tanuló általános iskolásoknak szól.

Mivel foglalkozik a gyógyszerkémikus szabadidejében?

A program során az érdeklődök olyan érdekes és látványos kísérleteket láthatnak, amelyek kémiai háttere a középiskolai tanulmányokból ismerős. A bemutatott alapvető kémiai folyamatok (kristályosodás, csapadékképződés, exoterm kémiai reakciók) nem mindennapi köntösbe bújtatva különleges élményt nyújthatnak a kémia iránt érdeklődők számára.

A hatóanyagok színes kémiája

Hogyan néznek ki a gyógyszerek hatóanyagai, és hogyan lehet megkülönböztetni őket? Gyakran alkalmazott gyógyszerek hatóanyagainak színes, mind a gyógyszeriparban, mind a gyógyszertárban alkalmazott azonosítási módszereit ismerhetjük meg, majd egy rögtönzött molekulavadászat során maguk a résztvevők is feltárhatják az ismeretlenként kapott hatóanyagok kilétét.


GYÓGYSZERTECHNOLÓGIAI ÉS GYÓGYSZERFELÜGYELETI INTÉZET

Laborséta

Betekintés a gyógyszerkutatás és fejlesztés modern analitikai eszközeinek alkalmazásába. Mire használható pl. a röntgen és a lézersugár a gyógyszerfejlesztésben? Mire alkalmasak a termoanalitikai berendezések?

Szilárd gyógyszerformák ipari előállítása és vizsgálata

A szilárd gyógyszerformák előállításához és vizsgálatához szükséges eszközök közül néhány működésének bemutatása, mely magában foglalja a tablettázás, granulálás és bevonás berendezéseinek bemutatását. A programot iskoláskortól ajánljuk.

Magisztrális élménylabor

Próbáld ki magad, hogyan készít gyógyszert a gyógyszerész a patikában!


GYÓGYSZERHATÁSTANI ÉS BIOFARMÁCIAI INTÉZET

SEJTelmES kérdések - alapkutatás a daganatterápiában

Mi is az a rák? Hogy néz ki egy daganatos sejt? Hogyan válhat fontossá egyetlen sejt? Milyen egy sejt élete, és hogyan figyelhetjük meg? Milyen módszereket alkalmaznak a daganatkutatásban? Ezekre és hasonló kérdésekre keressük a választ. A résztvevők betekintést nyerhetnek a sejtek rejtett magánéletébe és lehetőségük van mikroszkóp alatt megfigyelni a daganatos sejteket.

A patkányok titkai: meglepő tények, szerethető lények

Az érdeklődőknek bemutatjuk az állatkísérletek során alkalmazott laboratóriumi patkányok életét. Az érdeklődők megismerhetik a patkányok fajtáit, viselkedési formáit és ezen felül néhány érdekességet is megtudhatnak róluk.


FARMAKOGNÓZIAI INTÉZET

Színes és illatos gyógynövények

A gyógynövények hatóanyagainak, színanyagainak vizsgálata a kémia egyik speciális területe. Ebbe nyerhetnek betekintést a résztvevők, illetve maguk is elvégezhetnek néhány egyszerű kísérletet. Kipróbálhatják, hogy illatuk alapján hány különböző növény illóolaját tudják felismerni.

Napjainkban a gyógyteák fogyasztása egyre népszerűbb, azonban nem mindenki rendelkezik az elkészítésükre vonatkozó megfelelő ismeretekkel. A résztvevőknek lehetőségük van a szakterülethez értő gyógyszerészekkel konzultálni. Aki hoz magával bögrét, meg is kóstolhat néhány teakeveréket.


Kut_ejsz_2022

Hírek

 Hírek RSS

2023_TDK_konferencia

2023. november 15-én 8 órai kezdettel az MTA Szegedi Területi Bizottság székházának dísztermében kerül megrendezésre az SZTE SZAOK, FOK, GYTK és ETSZK TDK-konferenciájának Gyógyszerésztudományi Szekciója.