2023_01_Kabay_

Szakkolisnak lenni jó! – Mit csináltak a Kabay János Szakkollégium tagjai a 2022/23-as tanév őszi félévében?

Beszámoló a Kabay János Szakkollégium tevékenységéről egy „újonc” és egy „haladó” tollából

Egy "újonc" beszámolója első kabayis félévéről


Másodéves gyógyszerész hallgatóként az első félévem a Kabay Szakkollégium tagjaként rengeteg élménnyel gazdagította a hétköznapjaimat. Kedves olvasó, jó hírem van, ez a szakkollégium nem az unalmas előadásokról szól! Mivel maguk a vezetők is hallgatók, ők is pontosan tudják, hogy mi fán terem egy izgalmas óra, amelyre mindenki be akar ülni.

Első alkalommal a jelenlegi és korábbi szakkollégisták meséltek nekünk külföldi nyári gyakorlatos élményeikről. A következő rendezvényen dr. Kocsis Janka, a Tudatos Gyógyszerhasználat Egyesület elnöke beszélt nekünk a gyógyszerhulladékok természetkárosító hatásairól, és arról, mit tehetünk ezek kivédésére. Két külföldi előadót is hallhattunk az on-line technika segítségével a félév során. Alicja Gawalska, a krakkói Jagelló Egyetem PhD-hallgatója a számítógépes gyógyszertervezésről, Xiaojiang Chen, a University of Southern California professzora pedig DNS/RNS tranzakciós enzimek szerkezetvizsgálatáról tartott előadást.


2022-23_Dr._Chen_eloadasa


Karunk egykori hallgatója, dr. Tiszai Zita és dr. Molnár Dénes a klinikai gyógszerészek munkáját mutatta be nekünk. Dr. Balázs Noémi, a SOLVO Biotechnológiai Zrt. munkatársa bemutatta munkahelyét és mindennapi feladatait. Minden alkalommal az előadók saját élményeiket osztották meg velünk, így beleláthattunk olyan különböző területeken zajló folyamatokba, amelyek a gyógyszergyártással, -kutatással -felhasználással kapcsolatosak. A rendezvények közül több is nyílt előadás volt, amelyen nem csak a Kabay János Szakkollégium tagjai vehettek részt, hanem a GYTK bármely hallgatója vagy oktatója. Bár a kabaysok egy összetartó, jó közösséget alkotnak, szívesen nyitnak a munkájuk iránt érdeklődök felé. Ezt támasztja alá az is, hogy más szakkollégiumokkal is szoktak közös programokat szervezni.


HL_2022-23_Elmenybeszamolo


Természetesen nemcsak előadásokat hallgattunk a félév során, hanem néhány alkalommal „kimozdultunk a padból”. Szeptemberben egy bowlingozás hozta össze a társaságot. Szintén csapatépítő volt a Sc’Up programja. Ők roadshow-ik keretében igyekeznek megismertetni a diákokkal a különböző természettudományos karrierlehetőségeket. Szerveztünk disputákat (Kabay vs. Kabay és Kabay vs. Eötvös), amelyeket mind résztvevőként, mind közönségként nagyon élveztük. Sajnos a gyárlátogatáson nem tudtam részt venni, de társaim elmondása alapján a Béres Gyógyszergyár Zrt. megtekintése is remek lehetett. Minden egyes program végén anonim kérdőív formájában mondtunk véleményt, amely alapján a szervezők igyekeztek mind jobbá tenni a következő eseményt.

A Kabay János Szakkollégium célja, hogy egy más szemszögből lássuk a gyógyszerészet adta lehetőségeket. Ebben nemcsak a színes előadások segítenek, hanem maguk a tagok is. A rendezvényeinken több évfolyam tagjai gyűlnek össze hétről-hétre, hogy egymást támogatva, segítve, illetve rengeteg jó tanáccsal ellátva gazdagítsuk egymást.


Hegedüs Réka
másodéves gyógyszerészhallgató


Második évem kabaysként


Jelenleg második évemet töltöm kabaysként, és egy kevésbé aktív félév után elhatároztam, hogy a lehető legtöbb programon részt szeretnék venni. Ezt a döntésemet egyáltalán nem bántam meg. A szakkollégiumi élet a változatosságot jelentette szorgalmi időszakban, és segített kiszakadni a szürke hétköznapokból. A tapasztalatszerzés mellett rengeteg motivációt is nyertem a tanuláshoz.


HL_2022-23_Bowling_csoportkep


A félévnyitó bowling jó hangulatban telt, két gurítás között nagyszerűeket beszélgettünk. A következő héten a gyakorlatukat külföldön töltő társaink számoltak be tapasztalataikról egy kerekasztal beszélgetés során. Betekintést nyerhettünk különböző országok egészségügyi rendszerébe és az azok közötti különbségekbe. Ennél talán még jobban tetszettek az utazás megszervezéséről és az idegen környezetbe való beilleszkedésről szóló élménybeszámolók.

A kötetlenebb tevékenységek mellett persze a szakmáról sem feledkeztünk meg. Egy újabb elhelyezkedési irányt ismerhettem meg, amikor dr. Balázs Noémi mesélt nekünk mindennapos feladatairól egy in vitro gyógyszermetabolizmussal foglalkozó laborban.

Az idei év egyik legfontosabb újítása volt, hogy angol nyelvű előadásokat is bekerülteka programunkba. Először dr. Xiaojiang Chen szerkezeti biológiai kutatásairól, míg Alicja Gawalskától számítógépes gyógyszertervezésről hallhattunk és a legmodernebb technológiák alkalmazásába nyerhettünk betekintést.

A félév két nyílt előadása is kifejezetten érdekes témákat dolgozott fel. A tudatos gyógyszerhasználatról szóló megdöbbentő adatokat hozott a gyógyszerpazarlással és környezeti következményeivel kapcsolatban, így kifejezetten gondolatébresztő hatással volt rám. A másik, klinikai gyógyszerészetet bemutató előadás pedig hiánypótló volt számomra, hiszen eddigi tanulmányaim során erről a területről hallhattam a legkevesebbet.

A félévben interaktív, ötletelős feladatokból sem volt hiány. A Sc’Up csapata jóvoltából kipróbálhattuk saját fejlesztésű, gyönyörű grafikával ellátott vállalkozásépítő társasjátékukat. Emellett sor került egy disputára is. Előzetesen kissé tartottam a feladattól, hiszen a sorsolás szerint a gyógyszergyártás megszüntetése mellett kellett érvelnem. Ennek ellenére izgalmas és tanulságos vita alakult ki.

A szokásos gyárlátogatásunk ezúttal a szolnoki Béres Gyógyszergyárba vezetett. A részletes körbevezetés során az igazi nagyüzemi gyártás folyamatát láthattuk testközelből. Számos munkafolyamatot működés közben figyelhettünk meg, így felejthetetlen élményekkel gazdagodtunk.


HL_2022-23_Beres_Gyogyszergyar_latogatasa


A félév végéhez közeledve dr. Veréb Zoltán fogadott minket a Regeneratív Medicina és Celluláris Farmakológiai Kutató Laboratóriumban, ahol 3D szövetnyomtatással foglalkoznak. Lenyűgözött a régi klinikai épületben berendezett modern laboratórium és az ott folyó kutatómunka.

Izgatottan várom a következő félév programjait, minden bizonnyal azok is hasonlóan érdekesek lesznek.


Mester Csaba

harmadéves gyógyszerészhallgató
Hírek

 Hírek RSS

2023_TDK_konferencia

2023. november 15-én 8 órai kezdettel az MTA Szegedi Területi Bizottság székházának dísztermében kerül megrendezésre az SZTE SZAOK, FOK, GYTK és ETSZK TDK-konferenciájának Gyógyszerésztudományi Szekciója.