2024_teli_nyilt_nap_beszamolo

Mini laborgyakorlatokon vettek részt a kari nyílt nap résztvevői

Érdeklődő középiskolásokkal és kísérőikkel volt tele a 2. tanterem 2024. január 20-án, a tanév utolsó kari nyílt napján. Az ország 10 megyéjéből, Budapestről és Bácskából is érkeztek a gyógyszerészképzés iránt érdeklődők.

A rendezvény Zupkó István dékán úr köszöntőjével és az SZTE és a GYTK kimagasló oktatási és tudományos teljesítményét, magasan képzett oktatóink elhivatottságát, a több, mint 100 éves Gyógyszerésztudomány Kar szellemi értékeit bemutató előadásával kezdődött.

8_Eloadas_12


Ezután Rédei Dóra, a közkapcsolatokért és beiskolázásért felelős dékáni megbízott ismertette a gyógyszerészi pálya nyújtotta elhelyezkedési lehetőségeket, a végzett gyógyszerészek munkaerőpiaci helyzetét, a szegedi gyógyszerészképzés struktúráját, az itt oktatott tárgyakat és a felvételi pontszámítással kapcsolatos tudnivalókat. Mint azt az érdeklődök megtudhatták, az SZTE GYTK a korábbi évekhez hasonló módon számítja a felvételi pontokat, tehát a 100 intézményi pontot meg lehet szerezni a két legalább 45 %-os eredményű emelt szintű biológia, kémia vagy fizika érettségi eredménye alapján. Ha az egyik tárgyból rosszabbul sikerül az emelt szintű érettségi, akkor pedig a nyelvtudásra, tanulmányi versenyekre, sportteljesítményre, szakképesítésre és egyéb, az itt elérhető táblázatban felsorolt dolgokra kaphat a jelentkező pontokat.

eloadas_ppt


Az előadás végén a Hallgatói Önkormányzat képviselője, Stemmer Odett beszélt a hallgatók által igényelhető támogatásokról, az ösztöndíjlehetőségekről, a kollégiumi elhelyezés szabályairól, a HÖK által szervezett programokról. A Magyar Gyógyszerészhallgatók Egyesületéhez (HuPSA) való csatlakozással és a HuPSA által szerzett külföldi nyári gyakorlatokkal kapcsolatos információkat Miterli Zsófia mondta el. Petrinca Krisztina az ország első gyógyszerész szakkollégiumának, a Kabay János Szakkollégiumnak a programját ismertette, és mesélt arról, hogy milyen sok szakmai programmal színesíti a legjobb hallgatókat összefogó közösség az egyetemen töltött éveket.

7_Eloadas_9kicsi


Első alkalommal rendeztük meg úgy a nyílt napot, hogy a Karunk iránt érdeklődő fiatalok részt vehettek egy általuk választott mini laborgyakorlaton. Négy program közül választhattak a diákok. A Gyógyszerkémiai Intézetben a dr. Lőrinczi Bálint és csapata által szervezett Hatóanyagok meghatározása kémcsőkísérletekkel című gyakorlaton lehetett részt venni. A Gyógyszerhatástani és Biofarmáciai Intézetben dr. Minorics Renáta vezetésével a rákkutatásba lehetett belepillantani a Sejt(elm)es kérdések című program keretében. A Gyógyszertechnológiai és Gyógyszerfelügyeleti Intézetben dr. Berkó Szilvia segítségével hidrogélt állítottak elő a résztvevők a Magisztrális gyógyszerkészítés című laborgyakorlaton. A Farmakognóziai Intézetben pedig különböző gyógynövények hatóanyagait mutatták ki az érdeklődők rétegkromatográfia és kémcsőreakciók alkalmazásával dr. Rédei Dóra irányítása mellett. A szülők, kísérők, valamint akik nem vállalkoztak a labormunkára, Zöllei Lambert gyógyszerészhallgató kalauzolásával végiglátogatták a kari épületben lévő négy intézetet.

Montazs


Bízunk benne, hogy valamennyi vendég hasznosnak és érdekesnek találta programjainkat. Mindazokat, akik szeretnének karunk hallgatóival, oktatóival találkozni, szeretettel várjuk január 27-én 9 és 13 óra közt a József Attila Tanulmányi és Információs Központban felállított standunknál az SZTE Nyílt Nap és Szülői Értekezlet című rendezvényen.


Hírek

 Hírek RSS
SZTE_SZAKK_Rezidens_PhD_kepzes

A Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Központi Gyógyszertára a szegedi, illetve a szentesi egységeibe felvételt hirdet klinikai gyógyszerész rezidens, valamint a Gyógyszerésztudományi Kar Klinikai Gyógyszerészeti Intézetével közösen duális képzésre.