2023_MGYT_kituntetesek

A Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság kitüntetéseit és díjait kapták Karunk oktatói

2023. május 6-án a Semmelweis Egyetem Elméleti Orvostudományi Központjában tartották a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság 67. küldöttgyűlését. A küldöttgyűlés ünnepélyes megnyitóját és Prof. Dr. Szökő Éva elnöki köszöntőjét a hagyományoknak megfelelően a kitüntetések és díjak, valamint a szenátori oklevelek átadása követte.


DSC_3350j

A Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság Elnökségétől nemzetközileg is kiemelkedő, alkalmazott gyógyszerészeti kutatási tevékenységéért Nikolics Károly Emlékérem kitüntetést kapott Hódi Klára, az SZTE Gyógyszerésztudományi Karának professor emeritája, aki ebben az évben ünnepli 80. születésnapját.


Hódi Klára 1969 óta tagja a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaságnak, amelynek 1996 és 2000 között titkára is volt. Aktívan tevékenykedik az Ipari Szervezetben és a Gyógyszerészettörténeti Szakosztály vezetőségének is tagja volt. 1969-ben kezdett dolgozni a SZOTE Gyógyszertechnológiai Intézetében, ahol 1985-ben a Tablettázó Munkacsoport vezetője lett. Kutatási témája a szilárd gyógyszerformák előállítása és vizsgálata, korszerű vizsgálómódszerek alkalmazása ezek előállításában és minőségbiztosításában. 2004-ben egyetemi tanári kinevezést kapott a Gyógyszertechnológiai és Gyógyszerfelügyeleti Intézetben, majd 2006-ban az MTA doktora lett. Eddigi munkásságát többek között Batthyány-Strattmann Emlékéremmel, Szegedért Emlékplakettel, az MGYT részéről pedig Szebellédy László Emlékérem kitüntetéssel ismerték el.


DSC_3195j
A Kempler Kurt Emlékérem kitüntetést a gyakorló gyógyszerészi tevékenységet népszerűsítő kiemelkedő munkásság elismeréseként a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság elnöksége Rédei Dórának adományozta.

Rédei Dóra, a Farmakognóziai Intézet adjunktusa, 2001 óta tagja az MGYT-nek. Kezdettől fogva a Gyógynövény Szakosztályban tevékenykedik, amelynek 2009-től vezetőségi tagja, 2013-tól pedig titkára. Részt vett több Gyógynövény Konferencia és Fiatal Gyógynövénykutatók Fórumának megszervezésében. A gyógynövények, a gyógyszerészet és az MGYT társadalmi ismertségének növelése érdekében 2018-ban és 2020-ban szervezte az év gyógynövényét ábrázoló bélyegek megjelenését. 2019-től szakmai lektora az év gyógynövényét kisgyermekek körében népszerűsítő könyveknek. Dékáni megbízottként szervezi az SZTE GYTK beiskolázási tevékenységét, népszerűsíti a gyógyszerészi hivatást a középiskolások körében.Szakonyi_Gerda_DSC_2791j

Szakonyi Gerda, az SZTE Gyógyszeranalitikai Intézetének egyetemi docense, a Gyógyszerészet 2022. szeptemberi lapszámában megjelent Az mRNS-vakcinák fejlesztése című közleményével elnyerte a Végh Antal Nívódíjat. A Gyógyszerészet alapító főszerkesztőjéről, az MGYT néhai elnökéről, Végh Antal professzorról elnevezett nívódíjat a lap szerkesztősége a Társaság Elnökségének támogatásával 2006-ban alapította. A díj célja a legkiválóbb szerzők megbecsülése, és ezen keresztül a lap színvonalának emelése.


A közlemény összefoglalója: a fertőző betegségek aktív immunizálással, védőoltásokkal megelőzhetőek. A vakcinák kifejlesztése azonban a többi gyógyszer fejlesztéséhez hasonlóan hosszú, akár 10-15 év is lehet. A COVID-19 világjárvány jelentősen felgyorsította ezt a folyamatot. Harmadik generációs vakcinaként megjelentek az mRNS-típusú vakcinák, melyek a kórokozó antigénjének genetikai információját hordozzák csupán. Az mRNS-vakcinák felépítése hasonlít a szervezetünkben keletkező mRNS-ek felépítéséhez, de a stabilitás növeléséhez és az immunogenitás csökkentéséhez módosított nukleotidokat vagy nukleozidokat szükséges beépíteni a molekulába. A hatóanyag immunrendszer elleni védelme és a sejtmembránon történő átjuttatása speciális nanohordozókkal történik, mely kationos lipideket vagy polimereket, polietilén-glikolt, koleszterint, valamint természetes lipideket tartalmaz. Az eredményes antigénexpressziót az 5’ sapka módosítása, a poliA farok hossza, valamint a kodonoptimalizáció is befolyásolja. Az mRNS-vakcinákkal lehetőség nyílt új korokozók elleni hatásos védelem gyors kialakítására, de gyógyászati alkalmazásuk nem kizárólag a betegségek megelőzésére, hanem terápiás célokra felhasználható.


sipos

Sipos Bence, az SZTE Gyógyszertechnológiai és Gyógyszerfelügyeleti Intézet PhD-hallgatója, a Kihívások és általános szempontok a nanomedicinális fejlesztések gyógyszerfelügyeleti és szabályozási jelenképében című közleményével elnyerte a Brantner Antal Ifjúsági Nívódíjat és az azzal járó 100 000 Ft-os jutalmat. A közlemény a lap 2023. májusi számában jelent meg. A Gyógyszerészet szerkesztősége a Brantner Antal Ifjúsági Nívódíj (BrAIN) pályázattal, a lap korábbi felelős szerkesztője, Brantner Antal előtt tiszteleg. A pályázat célja a gyógyszerészhallgatók és a 35 év alatti gyógyszerészek magyar nyelvű publikációs aktivitásának növelése, valamint potenciális konzulensek ösztönzése a tehetséges fiatalok közleményírásba való bevezetésére. Csóka Ildikó professzor asszony, a pályázó konzulense és a közlemény társszerzője, munkája elismeréseként oklevelet kapott.


A közlemény összefoglalója: a nanomedicinális készítmények térhódítása nemcsak a megnövekedett értékkel jellemezhető formák megjelenésével, hanem bizonyos gyógyszerengedélyezési problémákat és kérdésköröket vet fel. Mivel terápiásan új funkciókkal rendelkeznek ezen készítmények, így a preklinikai és klinikai vizsgálatok különös figyelmet igényelnek. Bebizonyításra kell hogy kerüljön maga az új nanotechnológiai eljárással fejlesztett termék biztonságos alkalmazása, megfelelő hatékonysága, és szigorú minőségi szempontoknak kell, hogy megfeleljen a termék. Egységes álláspont hiányában fontos a minőségfejlesztő technológiák alkalmazása, amely az akadémiai kutatásokra is egyre inkább kihat. A jelen és a jövő gyógyszerengedélyezési folyamataiban kihívást jelent a dinamikus fejlődés, ami megköveteli a hatóságok általi magasabb szintű figyelmet és szabályozási elveket.

A kitüntetetteknek és díjazottaknak szívből gratulálunk, jó egészséget és további sikeres munkát kívánunk!

Hírek

 Hírek RSS

2023_Oszi_nyilt_nap

2023. november 18-án (szombaton) 10 órai kezdettel kari nyílt napunk keretében várjuk azokat a középiskolás érdeklődőket, akik szeretnének megismerkedni a gyógyszerészi hivatással, a szegedi gyógyszerészképzéssel, a kar és az SZTE által biztosított lehetőségekkel.