2022_Kabay_interkontinentalis_eloadas

Külföldi előadók a Kabay János Szakkollégium ezévi programjában

2022. október 12-én volt a Kabay János Szakkollégium első "interkontinentális" online előadása.

A rendezvény megszervezése az első lépése volt a Szakkollégium azon törekvésének, hogy szeretnék bevonni a nemzetközi hallgatókat is programjaikba. Az angol nyelvű előadások kiváló lehetőséget biztosítanak a Gyógyszerésztudományi Kar oktatói számára is, hogy új ismeretekkel bővítsék tudásukat.

A Szakkollégium első külföldi előadójának Xiaojiang Chent, a University of Southern California professzorát kérte fel, aki Kínában végezte egyetemi tanulmányait, majd a University of California PhD hallgatója lett. A doktori cím megszerzését követően a Harvard Egyetemen végzett kutatásokat, majd Denverben a University of Colorado Biokémiai és Molekuláris Biológiai Intézetében alakította meg első önálló kutatócsoportját, majd néhány évvel később visszatért Kaliforniába.

Munkásságát számos díjjal ismerték el, többek között megkapta a Howard Hughes Medical Institute posztdoktori ösztöndíját, és az első önálló kutatócsoport alapítását is támogatták. Az American Cancer Society Foundation is elismerte kimagasló eredményeit. Fő kutatási területe a daganatos megbetegedések biológiája és az immunológia, különös tekintettel az onkogén vírusokra és a gazdaszervezet immunválaszára.

Ezúttal Chen professzor az RNS/DNS-kötő fehérjékkel és a szerkezetalapú gyógyszerkutatással kapcsolatos legújabb tudományos eredményeit mutatta be. Előadásának címe Kutatási programunk bemutatása: DNS/RNS tranzakciós enzimek szerkezetvizsgálata és a szerkezetalapú gyógyszerkutatás volt.

A rendezvény szervezésében a Kabay János Szakkollégium részéről Galgóczi Emese, Plesz Szonja és Petrinca Krisztina vettek részt.


A Szakkolégium tervei szerint ezt a programot további meghívott külföldi kutatók előadásai követik. A következő online előadás november 9-én 18:00 órakor lesz. Alicja Gawalska, a lengyelországi Krakkóból, a Jagellonian University Collegium Medicum munkatársaként a számítógépes gyógyszertervezésről és annak az Orvosi Kémiai Tanszéken végzett kutatásai során történő alkalmazásának lehetőségeiről fog beszélni.


Hírek

 Hírek RSS

2023_TDK_konferencia

2023. november 15-én 8 órai kezdettel az MTA Szegedi Területi Bizottság székházának dísztermében kerül megrendezésre az SZTE SZAOK, FOK, GYTK és ETSZK TDK-konferenciájának Gyógyszerésztudományi Szekciója.