ERASMUS_Plusz

Erasmus+ program Karunkon – egy nemzetközi projekt kronológiája

A Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Karának részvételével 2019 szeptemberében indult a „HYPOGLYCEDIET” jelű nemzetközi Erasmus+ program...

A Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Karának részvételével 2019 szeptemberében indult az a „HYPOGLYCEDIET” jelű nemzetközi Erasmus+ program, melynek célja a diabetesben, ill. annak megelőzésére javasolható, elsősorban növényi eredetű étrend népszerűsítése, tudományos hátterének megismertetése. A projekt címe: Cooperation on innovation and exchange of good practice in the hypoglycemia diet for people with diabetes, azonosítója: 2019-1-RO01-KA203-063499. A pályázati konzorcium vezetője a temesvári Bánáti Agrártudományi és Állatorvosi Egyetem (Banat University of Agricultural Sciences and Veterinary Medicine, projektvezető: Prof. Alexa Ersilia), a pályázat megvalósításában részt vett a szintén temesvári Victor Babes Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (Victor Babeș University of Medicine and Pharmacy, koordinátor: Prof. Cristina Adriana Dehelean), a dél-olaszországi Calabriai Egyetem (University of Calabria, koordinátor: Prof. Giancarlo Statti), a Román Malom-, Liszt- és Sütőipari Vállalkozók Szövetsége (ROMPAN, koordinátor: Dr. Daniela Voica) és az SZTE Gyógyszerésztudományi Kara, ahol Prof. Zupkó István, Dr. Hunyadi Attila, Dr. Minorics Renáta, Dr. Doró Péter, Dr. Benkő Ria és Dr. Halasi-Gonda Tímea vettek részt vállalások teljesítésében. A futamidő alatt minden egyetemi helyszínen történt egy oktatói találkozó és hallgatóknak tartott tréning a pályázat témakörében.

A program nyitó rendezvénye Temesváron volt 2019 novemberében, Karunkat Prof. Zupkó Istvánés Dr. Hunyadi Attila képviselte. A következő hónapokban a résztvevői mobilitás a pandémia miatt nem volt lehetséges, így online módon történt a kapcsolattartás. Ezalatt folyt a legjelentősebb vállalás teljesítése, ami egy monográfia összeállítása volt. A könyv négy nyelven jelenik meg, a „Hipoglikémiás hatású élelmiszerek és növényi kivonatok szerepe a diabétesz gondozásában” c. magyar változat hamarosan olvasható lesz.

2021 júliusában került sor a pályázati konzorcium első jelenléti rendezvényére Calabriában, Rende városában, ahol szintén Prof. Zupkó István és Dr. Hunyadi Attila vett részt. A pályázati teendőkön túl lehetőségük volt megcsodálni a történelmi várost, annak patinás műemlékeit.

2021. szeptember 6. és 10. között került sor a temesvári tréningre, amin karunkat Háznagy Márton Benedek, Girst Gábor, Bajtel Ákos és Laczkó Dávid PhD hallgatók képviselték. Ugyanebben a hónapban, 20. és 24. között valósult meg a calabriai tréning, amin Karunkról Hambalek Helga, Ruzsa Roxána, Kemény Kata és Bartha Sándor PhD hallgatók vettek részt. E két eseményről részletes beszámoló olvasható a Gyógyszerészet 2022. májusi számában. Összességében, mindkét alkalommal nagyon színvonalas, szakmai és szabadidős programokkal készültek a vendéglátók, hallgatóinknak emlékezetesen szívélyes vendéglátásban volt részük.

A két külföldi esemény között, szeptember 13. és 17. között Karunk látott vendégül 12 hallgatót a két temesvári és az olaszországi partner intézményből, Karunkat Csuvik Oszkár, Hegedűs Dóra, Nagy Viktória és Agbadua Orinamhe Godwin PhD hallgatók képviselték. A szakmai program a projekt témájához illeszkedő előadásokból állt, ami után vendégeink meglátogatták Karunk Intézeteit, a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Központi Gyógyszertárát, a Dómot és az Eli-Alps Kutatóintézetet.

A projekt idei zárása egy újabb calabriai meetingből és egy ROMPAN által szervezett, Bukarestben tartott záró rendezvényből állt. Az előbbin Püski Péter és Kovács Balázs PhD hallgatók, az utóbbin Dr. Benkő Ria és Dr. Matuz Mária egyetemi adjunktusok vettek részt Karunkról.

Karunk első Erasmus+ projektje ért véget, aminek jelentősége messze túlmutat a szakmai vállalások megvalósításán. A program mobilitásai olyan szakmai kapcsolatokat alapoztak vagy erősítettek meg, melyek Karunk nemzetközi pályázati és kutatási együttműködéseit teszik lehetővé.

Training

A szegedi tréning résztvevői (2021. szeptember)

ELI

Vendégeink az Eli-Alps Kutatóintézetben (2021. szeptember)

GYTFI

Vendégeink egy csoportja a Gyógyszerhatástani és Biofarmáciai Intézetben (2021. szeptember)

Rende

Rende egyik nevezetessége. Jobb oldalon Prof. Giancarlo Statti (2021. július)

Hírek

 Hírek RSS

2023_Oszi_nyilt_nap

2023. november 18-án (szombaton) 10 órai kezdettel kari nyílt napunk keretében várjuk azokat a középiskolás érdeklődőket, akik szeretnének megismerkedni a gyógyszerészi hivatással, a szegedi gyógyszerészképzéssel, a kar és az SZTE által biztosított lehetőségekkel.