2022_Party_Petra

Ismét GYTK-s PhD hallgató kapta a leginnovatívabb PhD munkáért járó díjat az SZTE Innovációs Napján

2022. november 3-án a Szegedi Tudományegyetemen tizedik alkalommal rendezték meg az Innovációs Napot. Az eseményen köszöntőt mondott Prof. Dr. Rovó László, a Szegedi Tudományegyetem rektora, Dr. Fendler Judit, a Szegedi Tudományegyetem kancellárja és Prof. Dr. Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetemért Alapítvány Kuratóriumának elnöke.

Prof. Dr. Palkovics László, innovációs és technológiai miniszter videóüzenetben jelentkezett be az eseményre. Dr. György László, innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkár és Dr. Birkner Zoltán, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) elnöke is beszédet tartott a rendezvényen. Dr. Röst Gergelyt SZTE szakmai vezető előadásában mutatta be az Egészségbiztonság Nemzeti Laboratóriumot.

Ezt követően került sor 4 kategóriában az SZTE Innovációs Díjak átadására, amelyek közül egy ismét a Gyógyszerésztudományi Karra került.

A díjazottak:

• Leginnovatívabb PhD munka kategóriában: Dr. Party Petra. Kutatásának címe: Nanonizált hatóanyag tartalmú extra-finom porinhalációs rendszerek fejlesztése gyulladásos tüdőmegbetegedések kezelésének céljából. Témavezetője: Dr. Ambrus Rita.

A pályázatban modern előállítási technológiák kombinálásával formuláltak inhalációra alkalmas porokat, melyek stabilak, egyszerűen alkalmazhatóak és környezetbarátok. A nanotechnológiai megoldásnak köszönhetően fokozott biohasznosíthatóság érhető el és a megfelelő tüdőterületek targetálása valósítható meg.

• Leginnovatívabb kutatómunka a természettudományok és élettudományok területén kategóriában: Dr. Hamari Zsuzsanna. Kutatásának címe: Fonalasgombák mikotoxin termelésének gátlása természetes hatóanyaggal. Társkutatók: Dr. Ámon Judit és Dr. Kocsubé Sándor.

• Leginnovatívabb kutatómunka a műszaki tudományok területén kategória: Prof. Dr. Peták Ferenc. Kutatásának címe: Hordozható innovatív légzésfunkciós mérőberendezés fejlesztése a globális egészségügyi kihívásokra. Társkutatók: Dr. Tolnai József, Dr. Fodor Gergely, Dr. Nagy Attila.

• Leginnovatívabb kutatómunka a bölcsésztudományok vagy társadalomtudományok területén kategóriában: Dr. Péter Róbert. Kutatásának címe: Az AVOBMAT (Analysis and Visualization of Bibliographic Metadata and Text) többnyelvű kutatási eszköz. Társkutatók: Dr. Berend Gábor, Dr. Bilicki Vilmos, Szántó Zsolt.

A díjátadót követően Prof. Dr. Csóka Ildikó, az SZTE stratégiai főigazgatója és Prof. Dr. Kónya Zoltán, az SZTE tudományos és innovációs rektorhelyettese mutatta be az Interdiszciplináris Kutatásfejlesztési és Innovációs Kiválósági Központot (IKIKK), majd az egyetem ipari partneri is bemutatták projektjeiket. Ezt követően kerekasztal beszélgetések zajlottak digitális átállásról, az élménykereső munkavállalókról és az innováció katalizálásáról. Zárásként a résztvevők kötetlenül társaloghattak a megjelent partnerekkel, egyetemi vezetőkkel, kutatókkal.

Hírek

 Hírek RSS

2023_TDK_konferencia

2023. november 15-én 8 órai kezdettel az MTA Szegedi Területi Bizottság székházának dísztermében kerül megrendezésre az SZTE SZAOK, FOK, GYTK és ETSZK TDK-konferenciájának Gyógyszerésztudományi Szekciója.