2023_Herba_Medica_2023-24-es_kiiras

Indul a VI. Herba Medica Tanulmányi Verseny – Szerezz 50 intézményi pontot a felvételihez!

Herba Medica címmel ebben a tanévben hatodik alkalommal szervez tanulmányi versenyt a kémia, biológia és egészségtudományok iránt érdeklődő középiskolásoknak az SZTE Gyógyszerésztudományi Kara.

A verseny célja az egészség- és gyógyszerésztudományok népszerűsítése mellett a versenyzők természettudományos kompetenciáinak és készségeinek, valamint egészségtudatos szemléletének fejlesztése. Az elsősorban biológiai és kémiai ismeretekre épülő komplex feladatok révén a versenyzők megismerkedhetnek a tudományos ismeretek egymásra épülésével, a kutatómunka alapjaival és a gyógyszerészi hivatással. A feladatok a középiskolai tananyag ismeretére építve valós gyógyszerkémiai, gyógyszerhatástani, gyógynövényismereti és gyógyszertechnológiai témákat dolgoznak fel, ezáltal bemutatva a gyógyszerésztudományok multidiszciplinaritását.

A három fordulóból álló versenyre hazai és határon túli középiskolások egyaránt nevezhetnek 2023. november 30-ig. A regisztráció és a részvétel ingyenes. A megmérettetés két online fordulóból és egy szóbeli döntőből áll. A regisztrált versenyzők e-mailben kapják meg az online feladatokat, amelyet elektronikusan kell beküldeni. A két fordulóban legjobb eredményt elért diákok meghívást kapnak a 2024 tavaszán Szegeden megrendezésre kerülő szóbeli döntőre. Az egyes fordulók feladatainak megoldása a biológia és kémia órák tananyagának ismeretén túl a középiskolás korú tanulóktól elvárható, önálló ismeretszerzést és kutatómunkát is igényel. A döntőben előre kiadott tematika alapján egyszerű laboratóriumi feladatokat is kapnak a versenyzők, illetve egy általuk választott témáról kell előadást tartaniuk, amelynek során kreativitásukat és vitakészségüket is bizonyíthatják. A döntő résztvevőinek ebédet és szállást is biztosítanak a szervezők.

Az 1. helyezett 200 000 Ft, a 2. helyezett 150 000 Ft, a 3. helyezett 100 000 Ft értékű jutalmat kap.

A 2024-es felvételi eljárásban az SZTE Gyógyszerésztudományi Karára jelentkező, döntőbe jutó versenyzők 50 intézményi pontot kapnak.

Az idei és a korábbi fordulókkal kapcsolatos információk a Gyógyszerésztudományi Kar honlapján (www.pharm.u-szeged.hu/herbamedica) és a verseny Facebook-oldalán (http://www.facebook.com/herbamedica) érhetőek el.

Hírek

 Hírek RSS

1

Az Alma Mater Alumni Mentorprogramja, az AMP olyan kezdeményezés, mely hidat képez az egyetemen tanuló hallgatók és a munka világa között.