2023_EUGLOH

A EUGLOH szövetség hallgatóinak részvételével tartottak nemzetközi szimpóziumot a természetes vegyületek kutatásáról

2023. május 22. és 24. között a 4th International Symposium of Young Researchers on Medicinal Plants and Natural Product Research című rendezvény keretében 15 fiatal kutató ismertette tudományos eredményeit.

A szimpózium első alkalommal került megrendezésre úgy, hogy a kilenc európai egyetemet összefogó szövetség – a European University Alliance for Global Health (EUGLOH) – tagintézményeinek hallgatói szabadon választható kurzusként vehettek részt rajta. A rendezvény tudományos programja – amelyen online módon is részt lehetett venni – a Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Területi Bizottságának (SZAB) székházában zajlott.

A megnyitón dr. Hunyadi Attila, az SZTE Farmakognózai Intézet vezetője hangsúlyozta, hogy a szimpózium nem csak arra kiváló alkalom, hogy a fiatal kutatók gyakorolják a prezentáció összeállítását, megmutassák vitakészségüket, hanem nagyszerű lehetőség arra is, hogy nemzetközi együttműködések és projektek jöhessenek létre, szakmai és baráti kapcsolatok alakuljanak ki.

A hétfői nyitóelőadást Maria M. M. Santos, a Lisszaboni Egyetem Gyógyszerésztudományi Karán működő Medicinal Organic Chemistry kutatócsoport vezetője tartotta. Ezt követően doktoranduszok, fiatal kutatók előadásai következtek. A közös ebédet követően a EUGLOH Student Board szegedi hallgatói egy játékos nyomozásra invitálták a résztvevőket, akik így megismerkedhettek Szeged belvárosának néhány látnivalójával.

eloadas

Kedden a tudományos programmal kezdődött a szimpózium, amelyet egy rövid kávészünet szakított csak meg. A hallgatóság lelkesedése és érdeklődése a természetes anyagok kutatásának különböző területei – fitokémia, fitoanalitika, molekuláris biológia, fitofarmakológia, fitoterápia – iránt töretlen maradt, így minden előadás után sok kérdés merült fel a hallgatóság részéről, amelyre a fiatalok igyekeztek legjobb tudásuk szerint válaszolni. A délutáni program az SZTE Klebelsberg Könyvtár megtekintése volt, amelynek során a különleges könyvgyűjteményeket is megmutatták. A napot egy remek hangulatú vacsora zárta, amelyen a nemzetközi társaságnak alkalma volt kötetlenül beszélgetni, jókat enni és sokat nevetni. A rendezvény utolsó napján az SZTE Gyógyszerésztudományi Karát látogatták meg a résztvevők.

Vacsora

Az online részvételi lehetőségnek köszönhetően a szimpózium közel 50 résztvevővel zajlott, akik 11 különböző országból érkeztek. A EUGLOH kurzusként történő meghirdetés révén nemcsak a GYTK, hanem az SZTE más karainak (SZAOK, TTIK, MK) hallgatói is tudomást szereztek a rendezvényről, és érdeklődve hallgatták az előadásokat. Köszönet illeti a rendezvény szervezésében és lebonyolításában résztvevőket, valamint a vacsorához nyújtott anyagi támogatásért az SZTE GYTK vezetését.


A szimpózium szervezői:
SZTE Farmakognóziai intézet: prof. dr. Hohmann Judit, dr. Kiss Tivadar, dr. Rédei Dóra, Tóth Beáta
SZTE EUGLOH projekt: dr. Kocsis Lilla és munkatársai és a EUGLOH Student Board szegedi tagjai


Hírek

 Hírek RSS

2023_Oszi_nyilt_nap

2023. november 18-án (szombaton) 10 órai kezdettel kari nyílt napunk keretében várjuk azokat a középiskolás érdeklődőket, akik szeretnének megismerkedni a gyógyszerészi hivatással, a szegedi gyógyszerészképzéssel, a kar és az SZTE által biztosított lehetőségekkel.