2022_Karakko

Élménybeszámoló a Krakkóban töltött szakmai gyakorlatról

Nyáron a Gyógyszerészhallgatók Nemzetközi Egyesülete (IPSF) által koordinált hallgatócsere-programmal (SEP) lehetőségem nyílt arra, hogy szakmai gyakorlatot tölthessek Krakkóban a Jagelló Egyetem Collegium Medicum Gyógyszerésztudományi Karán a Gyógyszerészi Kémia Intézetben, Agnieszka Zagórska professzor vezetésével. A Magyar Gyógyszerészhallgatók Egyesületén (HUPSA) keresztül lehetett jelentkezni programra, amelynek keretében a helyi szervezetek keresnek az adott országba jelentkezőknek gyakorlati helyet.

A lengyel fogadóintézet laborjában kémiai szintézissel olyan vegyületek előállításával foglalkoznak, amelyeknek potenciálisan hatása lehet a központi idegrendszerre. A gyakorlat során részt vettem a mindennapi munkában: kémiai szintézissel előállítottuk a kívánt molekulát, amelyet oszlopkromatográfiával tisztítottunk meg a melléktermékektől és szennyezőanyagoktól, majd NMR-rel és HPLC-vel vizsgáltuk őket. A munka során érdekes volt jobban belemélyedni a gyógyszerészi kémia rejtelmeibe, miközben gyakorolhattam szerves kémiai laborismereteimet is.

Az NMR-laborban is lehetőségem volt egy rövid oktatáson részt venni. A berendezést működtető nagy szaktudással rendelkező technikus mutatta be nekem a gép működését és a saját mintáinkból kapott spektrumok elemzésével hosszú időt töltöttünk témavezetőm társaságában ezen a helyen.

Kep4 Kep5

A gyakorlat során több szemináriumot is szerveztek számunkra a gyógyszerkutatásról, illetve részt vettem egy nagyon érdekes, molekulamodellezésről szóló gyakorlati foglalkozáson is. Itt olyan számítógépes programokkal ismertettek meg minket, amelyeket a gyógyszergyárakban a gyógyszerkutatás során rutin szerűén használnak. Egyik ilyen program segítségével a meglévő gyógyszeradatbázisból az ismert gyógyszeres célpontokhoz megtalálható a farmakológiai hatás kiváltáshoz szükséges kötésekkel kapcsolódó ligand. Egy másik programmal az vizsgálható, hogy a molekulák szerkezeti módosításával hogyan változtatható a hatóanyag kötődése. Ezek az eszközök irányt mutatnak ahhoz, hogy a laborban milyen anyagot kellene szintetizálni.

Az egyetemen nagyon jól éreztem magam, jó volt a hangulat. Témavezetőm nagyon nyitott, energikus személyiség, illetve a laborban dolgozó többi hallgató és oktató társaságában egy családias légkör alakult ki a gyakorlatom alatt. Mindig hasznosnak éreztem a bent töltött időt, hiszen minden nap tanultam valami újat.

Krakkó egy igazán élhető város. Nemcsak a belvárosa, de a külsőbb városrészek is szépek. Szabadidőmben sokat sétálva sikerült a várost jobban felfedeznem. Hétvégéken hosszabb kirándulásokra is volt időm például a város mellett található nemzeti parkba, Wrocławba és a Tátrába.

Galgóczi Emese
Kep1 Kep2

Hírek

 Hírek RSS

2023_TDK_konferencia

2023. november 15-én 8 órai kezdettel az MTA Szegedi Területi Bizottság székházának dísztermében kerül megrendezésre az SZTE SZAOK, FOK, GYTK és ETSZK TDK-konferenciájának Gyógyszerésztudományi Szekciója.