tdk

Beszámoló a Tudományos Diákköri Konferenciáról

A Gyógyszerésztudományi Kar TDK hallgatóinak előadásait november 14.-én a kar II. számú előadótermében hallgathattuk meg. A 20 előadás kivétel nélkül magas színvonalú kutatómunkáról tanúskodott.

A Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kara, Fogorvostudományi Kara, Gyógyszerésztudományi Kara és Egészségtudományi és Szociális Képzési Kara 2019. november 13-15. között tartotta közös Őszi Tudományos Diákköri Konferenciáját.

A a gyógyszerésztudományi szekció szponzorainak (Magyar Gyógyszerészi Kamara, Magyar Gyógyszerészi Kamara Csongrád Megyei Szervezete, Richter Gedeon Vegyészeti Gyár NyRt., Egis Gyógyszergyár Nyrt., Hungaropharma Zrt., ExtractumPharma Zrt., Goodwill Pharma Kft., Wagner-Pharma Gyógyszer Fejlesztő Gyártó és Forgalmazó Kft., SZTE GYTK Hallgatói Önkormányzat, Kabay-Med Bt., Gen-Lab Kft., Bonsu Patika Bt.) jóvoltából a zsűri valamennyi előadást jutalmazni tudta.

Az Egis Gyógyszergyár Nyrt. különdíjat ajánlott fel az általuk legjobbnak ítélt előadásnak, valamint hozzájárult az eredményhirdetést követő fogadás támogatásához is.

A zsűri a szekció díjait az előadások pontátlaga alapján ítélte oda, pontegyenlőség esetén az előadásra kapott pontok szórása döntött. Az OTDK-ra történő továbbjutók kiválasztására az előadások témaköre alapján előzetesen négy tagozatot (1. Gyógyszertechnológia, 2. Gyógyszerkémia 3. Farmakognózia, valamint 4. Farmakológia) alakítottak ki, hogy a tagozatok legjobbjaival, valamint a teljes mezőny további kettő legmagasabb pontátlagú előadásával töltsék be a kari OTDK-továbbjutási kvótát, ami a 2019. őszi konferencián hat előadást jelentett.

A konferenciát Dr. Zupkó István, a GYTK dékánja nyitotta meg. A 18 tagú szakmai zsűri elnöke Prof. Dr. Dombi György emeritus professzor volt (Gyógyszeranalitikai Intézet).


A magas színvonalú előadások közül a szakmai zsűri javaslatára a következő hallgatók jutottak tovább a 2021-ben Szegeden megrendezésre kerülő XXXV. Országos Tudományos Diákköri Konferencia Orvos- és Egészségtudományi Szekciójába:


Szabó Réka Eszter GYTK, III. évf. –kiemelt I. díj
(SZTE GYTK Farmakognóziai Intézet, PharMagist Bt.
Témavezetők: Dr. Rédei Dóra és Dr. Csupor-Löffler Boglárka)

Binder Adrienn GYTK, V. évf. – I. díj
(SZTE GYTK Gyógyszerkémiai Intézet
Témavezetők: Prof. Dr. Kiss Lóránt és Dr. Nonn Melinda)

Varga Patrícia GYTK, V. évf. – I. díj
(SZTE GYTK Gyógyszertechnológiai és Gyógyszerfelügyeleti Intézet
Témavezető: Dr. Ambrus Rita)

Roszjár Lea GYTK, V. évf. – I. díj
(SZTE ÁOK Orvosvegytani Intézet
Témavezetők: Dr. Bartus Éva és Prof. Dr. Martinek Tamás)

Vigh Dóra GYTK, V. évf. – II. díj
(SZTE ÁOK Farmakológiai és Farmakoterápiai Intézet
Témavezetők: Dr. Szűcs Kálmán és Dr. Gáspár Róbert)

Party Petra GYTK, V. évf. – II. díj
(SZTE GYTK Gyógyszertechnológiai és Gyógyszerfelügyeleti Intézet
Témavezető: Dr. Ambrus Rita)


Az Egis Gyógyszergyár Nyrt. különdíját Roszjár Lea gyógyszerészhallgató nyerte

 

A Gyógyszerésztudományi Szekció további díjazottjai:

II. díj:

Barta Anita, GYTK, V. évf. (Témavezetők: Dr. Vasas Andrea és Dr. Stefkó Dóra, SZTE GYTK Farmakognóziai Intézet)

Bozóki Anna Éva, GYTK, IV. évf. (Témavezető: Dr. Ducza Eszter, SZTE GYTK Gyógyszerhatástani és Biofarmáciai Intézet)

Lackó Dávid, GYTK, V. évf. (Témavezetők: Dr. Hunyadi Attila és Vágvölgyi Máté, SZTE GYTK Farmakognóziai Intézet)

 

III. díj

Sipos Bence, GYTK V. évf. (témavezető: Dr. Katona Gábor, SZTE GYTK, Gyógyszertechnológiai és Gyógyszerfelügyeleti Intézet)

Simon Péter, GYTK V. évf. (Témavezető: Dr. Szatmári István, SZTE GYTK Gyógyszerkémiai Intézet)

Kara Dominika, GYTK IV. évf. (Témavezetők: Prof. Dr. Kiss Lóránt és Dr. Nonn Melinda, SZTE GYTK Gyógyszerkémiai Intézet)

Szalontai Beatrix, GYTK V. évf. (Témavezetők: Dr. Spengler Gabriella és Bozóki-Nové Márta, SZTE ÁOK Orvosi Mikrobiológiai és Immunbiológiai Intézet)

Cseh Martin, GYTK V. évf (Témavezetők: Dr. Pallagi Edina és Dr. Dobó Dorina, SZTE GYTK, Gyógyszertechnológiai és Gyógyszerfelügyeleti Intézet)

Püski Péter, GYTK IV. évf. (Témavezetők: Kiss Tivadar és Dr. Csupor Dezső, SZTE GYTK Farmakognóziai Intézet)

 

A zsűri különdíjban részesítette a következő hallgatókat:

Falusi Fanni, GYTK V. évf. (Témavezetők: Dr. Kovács Anita és Dr. Gácsi Attila, SZTE GYTK Gyógyszertechnológiai és Gyógyszerfelügyeleti Intézet)

Kiss-Faludi Réka Eleonóra, GYTK II. évf. (Témavezetők: Dr. Mótyán Gergő és Dr. Kulmány Ágnes Erika, SZTE TTIK Szerves Kémiai Tanszék, SZTE GYTK Gyógyszerhatástani és Biofarmáciai Intézet)

Kocsis Endre, ÁOK II. évf. (Témavezetők: Dr. Hunyadi Attila és Vágvölgyi Máté, SZTE GYTK Farmakognóziai Intézet)

Novák Tibor Tamás, GYTK IV. évf. (Témavezetők: Remete Attila Márió és Prof. Dr. Kiss Lóránd, SZTE GYTK Gyógyszerkémiai Intézet)

Szvoreny Tamara, GYTK V. évf. (témavezető: Dr. Palkó Márta, SZTE GYTK, Gyógyszerkémiai Intézet)

 

Megköszönjük minden előadónak a felkészülést, témavezetőiknek a felkészítést. Külön gratulálunk az OTDK-ra továbbjutó hallgatóknak és témavezetőiknek. Köszönjük a zsűri elnökének, a szekció elnököknek valamint a zsűritagoknak és a Hallgatói Önkormányzatnak az aktív részvételét. Külön köszönet illeti a Szegedi Gyógyszerészképzés Fejlesztésért Alapítvány dolgozóit is a támogatások kezelésében nyújtott segítségükért.

A programra az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő által meghirdetett "Hazai Tudományos Diákköri műhelyek támogatása” című NTP-HHTDK-18 kódjelű pályázati kiírásra benyújtott, NTP-HHTDK-19-0040 pályázati azonosítón nyilvántartásba vett "Az SZTE Gyógyszerésztudományi Kar Tudományos Diákköri Műhelyének támogatása" című projekt támogatására is pályázatot nyújtottunk be.

Hírek

 Hírek RSS

2023_NTA_nyari_tabor

Csernyák Milán és Fodor Virág, a Nemzeti Tudósképző Akadémia középiskolás diákjai, 2023. július 9-14. között egy hetet töltöttek Karunkon, hogy megismerkedjenek a gyógyszerkutatás különböző területeivel. Az orvosbiológia kutatások iránt érdeklődő 11. és 12. osztályos diákoknak megrendezett Ifjú Kutatók Nyári Táborának 16 résztvevője párosával beosztva különböző helyszíneken kapcsolódhatott be egy-egy kutatócsoport munkájába. A GYTK-ra érkező két diák nem csupán egy laboratóriumban dolgozhatott, hanem a GYTK mind a hat intézetébe ellátogathatott. Az alábbiakban olvashatják a nálunk eltöltött egy hétről szóló beszámolójukat.