2020. 03. 26.

Könyvtárhasználati információk

 

Az egyetemi polgárok és a város olvasói előtt könyvtárunk bizonytalan ideig zárva tart. Belépésük a könyvtár területére, valamint a kölcsönzés, a könyvek visszavétele nem lehetséges. Késedelmi díjat a bezárási időszakra nem számítunk fel, az időközben lejáró példányok visszahozatala is a következő nyitási napra tolódik.

http://www.ek.szte.hu/tajekoztatas/

 

https://u-szeged.hu/sztehirek/2020-marcius/tavolrol-is-elerheto?objectParentFolderId=19396

 

Oktatók számára javasolt forrásaink és szolgáltatásaink:

http://www.ek.szte.hu/oktatok-szamara-javasolt-forrasaink-es-szolgaltatasaink/

 

Konyvtar

 

 

Online források távoli elérése

 

Online forrásaink otthonról történő eléréséhez a következő oldalon találnak részletesebb

információkat:

http://www.ek.szte.hu/online-forrasok-otthonrol/

 

Proxy

 

 

Szabadon hozzáférhető adatbázisok

 

Az EISZ honlapján rendszeresen frissülő gyűjtemény található a koronavírus-járvány idején

szabadon hozzáférhető online szakirodalmi forrásokról:

http://www.eisz.mtak.hu/index.php/hu/378-a-koronavirus-jarvany-ideje-alatt-szabadon-hozzaferheto-nemzetkozi-szakirodalmi-forrasok.html#szakirodalmi-forrasok-orvosok-es-egeszsegugyi-szakemberek-szamara

 

EISZ_HUN

 

 

A Clarivate Analytics koronavírussal kapcsolatos élettudományi szolgáltatásai

 

A Clarivate Analytics cég a koronavírussal foglalkozó oldalán (https://clarivate.com/coronavirus-resources/) és a következő, 52 oldalas összefoglaló dokumentumban (https://clarivate.com/wp-content/uploads/dlm_uploads/2020/01/CORONAVIRUS-REPORT-23.3.2020.pdf) gyűjtötte össze a Web of Science Core Collection-ben található szakirodalomból, szabadalmakból és hiteles hírekből származó, a koronavírusról és a koronavírussal kapcsolatos hatóanyagok teszteléséről szóló információkat.

 

A Clarivate Analytics gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó intézmények számára létrehozott élettudományi szolgáltatásai közül a Cortellis megoldásokat érdemes kiemelni. Közülük az (Integrity) Drug Discovery Intelligence adatbázisban a kutatási folyamatban levő hatóanyagok különböző szempontok szerinti szakirodalmi feltérképezését végzik. Az adatbázis jelenleg 589 hatóanyagot tartalmaz koronavírusokkal kapcsolatban, 72-t a Covid-19-re vonatkozóan; ebből 24 már regisztrált, illetve 20 vakcinafejlesztésre szolgál. Az adatbázist most ingyenesen elérhetővé tették a kutatók számára, hogy a koronavírussal kapcsolatos információkat felhasználhassák saját kutatásaikhoz. A kutatók a következő linken regisztrálhatnak ingyenesen: https://clarivate.com/coronavirus-resources-contact-us/.

 

A Clarivate Analytics a gyógyszerek gyártási helyét nyilvántartó Cortellis Generics Intelligence adatbázist (https://clarivate.com/cortellis-generics-intelligence-sourcing/) is ingyenesen hozzáférhetővé tette.

 

További részleteket a "Betekintés a koronavírus tudományos irodalmába" című webinárium

videofelvételében tudhatnak meg, amely a következő linken érhető el:

https://clarivatesupport.webex.com/clarivatesupport/lsr.php?RCID=68427bc621ce81a9c9ede01aa757de71.

 

Cortellis

 

 

Duodecim Evidence Based Medicine hozzáférés

 

A Duodecim 2020. május 31-ig megnyitotta Evidence Based Medicine adatbázisát az egyetem

számára.

https://www.ebm-guidelines.com/hungary

A finn eredetű EBM rendszer klinikai irányelveket, a bizonyítékok minősége szerinti besorolással ellátott összefoglalókat, szisztematikus áttekintő közleményeket, klinikai videókat és képeket tartalmaz.

Minden, az irányelvekben hivatkozott Cochrane szisztematikus áttekintő közlemény teljes szöveggel érhető el az adatbázisban.

A hozzáférés egyetemi hálózaton belülről vagy otthonról proxy szolgáltatásunk segítségével használható.

 

Duodecim

 

 

Cell Press próbahozzáférés

 

Próbahozzáférés keretében 2020. május 15-ig elérhető a Cell Press folyóiratcsalád minden címe az egyetem teljes hálózatán és otthonról is a ScienceDirect adatbázisból.

https://www.sciencedirect.com/

A csomagban található folyóiratok listája:

http://www.ek.szte.hu/cell-press-probahozzaferes/.

 

CellPress

 

 

Gideon - fertőző betegségek adatbázisa próbahozzáférés

 

Egyik fő tartalomszolgáltatónk, az OVID, 60 napos próbahozzáférésre nyitotta meg számunkra a Gideon fertőző betegség adatbázisát, hogy segítse a kutatásokat. Az adatbázis a http://ovidsp.ovid.com/autologin.htmloldalon érhető el, a "Links" menüpont alatt.

A hozzáférés 2020. május 19-ig érvényes, egyetemi hálózatról vagy otthonról proxy szolgáltatásunk segítségével használható.

 

Gideon

 

 

Koronavírussal kapcsolatos cikkek ingyen lektorálása

 

A lektorálási szolgáltatásunkat végző Enago felajánlotta, hogy az aktuális pandémiával kapcsolatos folyóiratcikkeket ingyen lektorálja.

Szerzőink továbbra is az SZTE Klebelsberg Könyvtáron keresztül küldhetik el a lektorálási kéréseket, amelyeket ezúttal a feltételek vizsgálata nélkül, azonnal továbbítunk lektorálásra.

A kéziratokat a lektoralas@ek.szte.hu címre várjuk a lektorálási típus és a célfolyóirat megjelölésével.

Bővebb információ a szolgáltatásról: http://szerzoknek.ek.szte.hu/lektoralas/

 

Enago

Hírek

 Hírek RSS
2024_Zsoldosne_szines

Búcsúztatása 2024. április 26-án (pénteken) 11 órakor lesz Szegeden, a Honvéd téri református templomban. Családja kérése, hogy tisztelői kegyeletüket egy szál virággal róják le. Végső nyugalomra szűk családi körben helyezik.

Korábbi hírek
2024. március 28.