Bezár

2017

P1160758_brt

Regionális polarizáció és egyenlőtlen fejlődés Közép- és Kelet-Európában

Regionális polarizáció és egyenlőtlen fejlődés Közép- és Kelet-Európában

2017. szeptember 15.
2 perc

Babeș–Bolyai Tudományegyetem, Kolozsvár, 2017. szeptember 10–13.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az angliai székhelyű Regional Studies Association által szervezett nemzetközi interdiszciplináris konferencia az urbanizáció és területi polarizáció közép- és kelet-európai sajátosságait vizsgálta.

Közép- és Kelet-Európában a területi különbségek csökkenésében jelentős az innovatív stratégiai tervezés szerepe, a helyi gazdaságfejlesztési stratégiák kiépítése, valamint a helyi szükségletekre épülő politikák kialakítása.

A globalizáció és az innováció hatására a klasszikus centrum-periféria viszony átalakul, a térségi kapcsolatok újjáépítésében a határ menti területeken új gazdasági súlypontok jelennek meg főleg a nagyvárosokban, de megnő a kis- és közepes méretű városok kezdeményező szerepe is az intézmények és a társadalmi tőke mobilizálásában.

A területi kormányzás lehetőségei kiszélesednek a határ menti együttműködések számának növekedésével. A jogi személyiséggel rendelkező európai területi együttműködési csoportosulások (EGTC) hálózata a közép-kelet-európai térségben számos innovatív lehetőséget jelent a határ menti kapcsolatok fejlesztésére, ezzel elősegítve a perifériális helyzetben lévő határtérségekben a regionális gazdasági konvergencia megerősítését.

A konferencián karunk két oktatója adott elő. Dr. Soós Edit Az EGTC-alapítás kihívásai az Európai Unió külső határtérségeiben címmel, Dr. Fejes Zsuzsanna A határ menti együttműködések lehetőségei a V4 országok között címmel tartott előadást.


Bővebb információk a konferenciáról az alábbi linken találhatók:

http://www.regionalstudies.org/conferences/special-sessions/ss-cluj-2017

 

A képen: Peter Berkowitz, az Európai Bizottság Regionális és Várospolitikai Főigazgatóságának vezetője, valamint Soós Edit a Politológiai Tanszék docense és Fejes Zsuzsanna a Nemzetközi és Regionális Tanulmányok Intézet docense látható.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek