Bezár

2017

Cover

Jogi kari kitüntetés Randolph L. Braham professzornak

Jogi kari kitüntetés Randolph L. Braham professzornak

2017. október 04.
2 perc

Laurea Honoris Causa-díjat adományozott Randolp L. Brahamnek, a City University of New York professzorának a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kara.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Randolph L. Braham professzor, aki idén tölti be 95. életévét, október 3-án A magyarországi holokauszt bonctani elemzése címmel előadást tartott a Mazsihisz szervezésében Budapesten, a Wesselényi utcai Goldmark teremben. A professzort és a résztvevőket Heisler András, a Mazsihisz elnöke köszöntötte, majd laudációt mondott a CEU két egyetemi tanára, Kovács M. Mária, és Kovács András.

 Hirhez


Az előadást követően a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kara nevében Laurea Honoris Causa-díjat adott át a professzornak Szomora Zsolt, oktatási dékánhelyettes. Braham professzor politológusként generációkat nevelt, történészként pedig tudósok sokaságát indította el a pályáján, támogatta egyetemünk oktatóit, és diákjait. Végül Heisler András a Mazsihisz nevében emlékplakett átadásával mondott köszönetet Braham több évtizedes munkásságáért.

 Hirhez2


Randolph L. Braham a City University of New York-on oktatott összehasonlító politikatudományt közel négy évtizeden keresztül. Több száz publikációjának egy része ehhez a szakterülethez kapcsolódik. Nemzetközi hírnevét a történettudomány, ezen belül a holokauszt témakörében írt könyveivel, tanulmányaival érte el. Göncz Árpád köztársasági elnök 1995-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjével tüntette ki.

 

A professzor egyetemünk oktatóival, így a Politológiai Tanszék kutatóival is a ’90-es években vette föl a kapcsolatot. Több publikációban, konferencián dolgoztak együtt az elmúlt évtizedekben. 2014-ben a Politológiai Tanszék által szervezett nemzetközi konferencián ő tartotta a nyitó előadást a Szegedi Tudományegyetem központi épületének dísztermében. Szakmai támogatásának, nemzetközi hírnevének, az általa vezetett alapítványnak (J. and O. Winter Fund) köszönhetően nem csak egyetemünk oktatói, hanem politológus, történész és jogász szakos hallgatóink végeztek és végeznek ma is tudományos kutatást, és kaptak, illetve kapnak publikálási lehetőséget. Az általa szerkesztett tanulmánykötet-sorozatban (A tanulmányok a holokausztról), melynek idén jelent meg a nyolcadik kötete, oktatóink, és hallgatóink jelentették, illetve jelentetik meg írásaikat. Diákjaink szakmai elkötelezettségéhez feltétlen hozzájárult Braham támogatása, többen közülük doktoranduszokká váltak. Mindezekkel Randolph L. Braham önzetlenül hozzájárult karunk nemzetközi jó hírnevéhez.


Az előadás és a Laurea Honoris Causa-díj átadás közvetítése itt megtekinthető: https://www.youtube.com/watch?v=tKhyJz4C_Dc

 

(Fotó: Nagy Ákos/Mazsihisz)

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek