Bezár

2017

csoportkep

Regionális ENSZ Akadémia Pozsonyban és Bécsben

Regionális ENSZ Akadémia Pozsonyban és Bécsben

2017. június 27.
3 perc
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

2017. május 10. és 12. között került megrendezésre a 2017/18-as Regionális ENSZ Akadémia (RAUN) első ülésszaka. A rendezvény rendhagyó módon két városban, Pozsonyban és Bécsben került megrendezésre. Szegedről egy öt főből álló hallgatói csapat nyert felvételt az Akadémiára: a nemzetközi tanulmányok mesterszakról Sedef Bedir, Markos Anita és Nagy Anna, a jogász szakos hallgatókat pedig Szemenyei Vanda és Molnár Orsolya képviseli. A csapatot Sziebig Orsolya Johanna, a magyar koordinátorok egyike, karunk tanársegédje, valamint Bogárdi Brigitta PhD hallgató, volt akadémiai résztvevő kísérte. Az idei évben elsőként a szegedi csapat kiegészült a CEU három hallgatójával, őket Hla (Mianmar), Sabreen (Egyiptom) és Iryna (Ukrajna) képviselte. Újfent csatlakozott hozzánk a Corvinus Egyetem hallgatója, ezúttal egy mongol lány, Urangoo képviseletében. A programra Lengyelország, Szlovákia, Ausztria és Csehország egyetemeiről jelentkeztek még hallgatók. Nem feltétel az, hogy a jelentkezők az adott ország állampolgárai is legyenek, elegendő, ha az partner egyetemeken tanulnak, így több tucat ország nemzetei képviseltetik magukat.

csoportkep2

Minden évben egy meghatározott témára fűzik fel a három ülésszakból álló Akadémiát. Az idei év témája a nőket és lányokat érintő problémák és kihívások problémaköre. A résztvevők azonban nem csak előadásokat hallgatnak a program keretében, hanem aktív, és sokszor kihívásokkal teli kutatási munkát is végezniük kell. Az Akadémia az ENSZ különböző ügynökségeivel és más intézményeivel egyeztetett témákban biztosít kutatási lehetőséget a résztvevőknek, melyek ebben az évben több részterületeket érintenek: nők és a leszerelési folyamatok, nők és a migráció, nők és a politikai részvétel, ők és a környezet, valamint egyéb érdekes kérdések.

eloadas

A résztvevők előzetesen egy preferencialistát állíthattak fel, és végül ennek figyelembevételével alkották meg a csapatokat. Minden nemzetközi csapatot három, lehetőleg különböző egyetemekről érkezet hallgató alkot. Fontos szempont volt az is, hogy olyan résztvevők ne kerüljenek egy csoportba, akik előzetesen ismerték egymást, vagy egy országból érkeztek. Minden résztémát egy-egy ENSZ ügynökség irányít, az ő utasításaik alapján kell a következő hónapokban a kutatást végezni. Végeredményként egy 20 oldalas kutatási anyagot kell összeállítani, amit majd a januári bécsi ACUNS konferencián adnak elő a csapatok, szakértő zsűri és a konferencia résztvevői előtt.

csoportkep3

Pozsonyban az első két napon előadásokat hallgathattunk, kezdve az általános tudást biztosító előadásoktól a speciális témákig, valamint az előadók gyakorlati tudásukat is megosztottak velünk, ami azt segíti elő, hogy az év végén minél jobb és minél magasabb minőségű munkát tudjunk kiadni a kezeink közül. A programot színesítik az interaktív workshop-ok is. Pénteken utaztunk Bécsbe, ahol az ENSZ központban tölthettük az egész napot. Itt Martin Nesirky, az ENSZ Információs Szolgálatának vezetője és Angela Me, a Kutatási központ vezetője köszöntött minket, tolmácsolva az ENSZ főtitkár helyettes, Amina J. Mohammed jókívánságait. Ezt követően Ronan O’Laoire, az UNODC képviseletében adott elő, őt követte Hedda Femundsenden (UNIDO), Ismail Balla (UNODA), majd Julia Rutz (IMO).

MJ

Az előadásunk után a kutatócsoportok az témavezető ENSZ ügynökségekkel és mentoraikkal találkoztak, ahol lehetőségünk volt a témáink pontosítására, egyeztetésre, megbeszélésre. Az ülésszak zárásaként péntek este a bécsi Diplomatic Academy impozáns épületében egy állófogadáson vettünk részt, ahol nem csak az Akadémia jelenlegi résztvevői és koordinátorai, hanem a program támogatói és korábbi évek hallgatói is megjelentek.

social

Úgy gondolom, minden résztvevőnek hatalmas élményként marad meg ez az első közös utazásunk és mindannyian alig várjuk a folytatást. Mind szakmailag, mind emberileg rengeteget tanulhatunk az Akadémián. Ezúton szeretnénk megköszönni koordinátorunknak, Sziebig Orsolyának a rengeteg szervezést, egyeztetést és segítséget!


Az Akadémián való részvételt a Dékáni Hivatal és az NRTI, valamint a Hallgatói Önkormányzat is támogatja, amelyet ezúton is köszönünk!

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek