Bezár

2017

20170106_114442

„Szabad emberektől a szabad tudományért és tanulásért”

„Szabad emberektől a szabad tudományért és tanulásért”

2017. január 17.
3 perc

Kerpics Judit tanulmányi előadó rövid beszámolója a Turkui Egyetemről (Turun Yliopisto)

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az Erasmus+ programnak hála a 2017-es év első hetét Turkuban töltöttem. Turku Finnország legöregebb városa, mely a balti-tenger gazdag szigetvilága és az Aura folyó partjain épült. A sziklás partokon sudár fenyők őrködnek, a fagyott hó ezernyi kristályként ragyog a város esti fényeiben. A téli táj különleges szépsége mellett a várost középkorba visszanyúló történelem és művészet itatja át. Az ember csak akkor értheti meg azt a hűvös méltóságot, mely az északnak és népeinek sajátja, ha beszívja ezt a fagyos levegőt.

Tanulmányi előadóként a Turkui Egyetem Jogi Kar Tanulmányi Adminisztrációs Irodája látott vendégül. Az év első munkanapjai viszonylag nyugodtan teltek, így a helyi kollégáknak volt idejük egyesével leülni velem, és elbeszélgetni az intézményük szervezeti struktúrájáról, a finn oktatásról, és a saját mindennapi feladataikról. Érdekelte őket az is, hogy Szegeden hogy működik a tanulmányi adminisztráció, így ezek a beszélgetések igen hasznos tapasztalatcserének bizonyultak.

20170106_095150

Finnország roppant büszke az ingyenes oktatására, melybe a felsőoktatás is beleszámít. A Turkui Egyetemet nem az ország egy királya vagy az állam alapította, hanem a helyi lakosok, a mottójuk is erre utal: „Szabad emberektől a szabad tudományért és tanulásért.” Ez a szabadság nem merül ki a tandíjmentességben. A finn akadémiai kultúra függetlenséget, aktivitást és felelősségvállalást vár el a hallgatóktól. A hallgatók maguk tervezhetik meg a tanulmányaikat az online elérhető tantervek alapján; a lehetető vizsgák száma nincs limitálva, ahogyan a passzív félévek száma is bármennyi lehet. Ez a szabadság azonban nagy felelősséggel jár. Amennyiben a hallgatók az ajánlott képzési időn belül nem szereznek diplomát, az állam megvonja tőlük a hallgatóknak biztosított kedvezményeket és ösztöndíjakat; ezen kívül szakmai ütemterv benyújtásával kell kérelmezniük a további aktív félév megkezdését.


Ez a rendszer rendkívül hatékonynak tűnik, az egyetemről gyakorlatilag csak a diploma megszerzésével kerülhetnek ki a hallgatók. Nyilván figyelembe kell vennünk egyéb körülményeket is: a finn hallgatók Európa egyik legjobb közoktatási rendszerében nevelődtek, és képesek önállóan, külső nyomás nélkül is végrehajtani a feladataikat. A szakmai gyakorlat például nem kötelező a turkui joghallgatók számára. Az egyetem komoly segítséget nyújt a gyakorlat megszervezésében többféle lehetőség felkínálásával, és végül senki nem diplomázik szakmai gyakorlat teljesítése nélkül.


Turkuban nem csupán hasznos problémamegoldó technikákat tanultam, hanem egy egészen új attitűddel is megismerkedtem. A későbbiekben ez nagy segítség lesz számomra szakmai készségeim fejlesztésében, ami által az itthoni munkám is hatékonyabbá válik.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek