Bezár

2017

image_cover

Netzwerk Ost-West Tübingen-Szeged 2017 - Összehasonlító büntetőjogi szeminárium Szegeden és Tübingenben

Netzwerk Ost-West Tübingen-Szeged 2017 - Összehasonlító büntetőjogi szeminárium Szegeden és Tübingenben

2017. augusztus 25.
2 perc
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az Eberhard-Karls-Universität Tübingen és az SZTE ÁJTK Bűnügyi Tudományok Intézete a Netzwerk Ost-West projekthez csatlakozva összehasonlító büntetőjogi szemináriumot szervezett 2017. július 29. és augusztus 13. között Szegeden és Tübingenben. A nyugat- és közép-kelet európai országok joghallgatóit összekötő program más egyetemeken immáron 25 éve sikeresen működik és idén Prof. Dr. Karsai Krisztina és Prof. Dr. Bernd Heinrich együttműködésének köszönhetően a két egyetem közötti új kapcsolattal bővült.

image2

A "Straftatbestände gegen die öffentliche Ordnung" címre keresztelt szeminárium középpontjában az anyagi- és eljárási büntetőjog aktuális kérdéseinek összehasonlító jogi vizsgálata állt. A résztvevők egy-egy előre kiválasztott témát dolgoztak fel azonos szempontrendszer szerint annak érdekében, hogy bepillantást nyerhessenek egymás büntetőjog-rendszereibe. A német és a magyar szabályozást bemutató előadásokat követően a párok az összehasonlító munkájuk eredményét közösen prezentálták, amelyet szakmai vita követett.

image3

A hallgatók a tudományos munkán kívül mindkét országban megismerkedhettek a büntető igazságszolgáltatás gyakorlatával is, így ellátogattak például a Szegedi Fegyház- és Börtönbe, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság jóvoltából a röszkei tranzitzónába, illetve Tübingenben tárgyaláslátogatáson és rendőrségi bemutatón vehettek részt.

Mindezek mellett változatos programok szolgálták a csapatépítést is, hiszen a jogösszehasonlítás elengedhetetlen előfeltétele a résztvevők közötti jó kapcsolat és barátság kialakítása.

A partnerintézmények részvételével a következő Netzwerk Ost-West szemináriumra előreláthatólag 2018 szeptemberében kerülhet sor.

Az SZTE ÁJTK BTI csapatának tagjai:

Oktató/Tutorin:

dr. Almási Ibolya, LL. M.

Szervezők:

Lichtenstein András (Die Prozessmaximen)
Schultz Márton (Missbrauch von Titeln, Berufsbezeichnungen und Abzeichnungen)

Résztvevők:

Bella Eszter (Grenzen der Meinungsfreiheit)
Buzai Ágnes (Beleidigung gegen Volksgruppen)
Dávid Barbara (Die juristische Ausbildung im Wandel der Zeit)
Görbe Boldizsár (Die öffentliche Aufforderung zur Begehung von Straftaten)
Hussein Jasmine (Bildung terroristischer Vereinigungen)
Monori Zsuzsanna Éva (Fußball und Gewalt)
Szabóné Margit Ágota (Das Spannungsverhältnis zwischen Gefahrenabwehr und Selbstbelastungsfreiheit)
Tarjányi Rita (Das Strafrechtssystem)
Tóth Géza (Grenzen strafloser Selbstbegünstigung)
Zsitnyánszky-Szőke Réka (Beschimpfung von Bekenntnissen, Religionsgesellschaften und Weltanschauungsvereinigungen)

A szakmai segítségért köszönettel tartozunk a német fél részéről Tamara Rapo és Tamara Schneider tudományos munkatársaknak, illetve a szervezésért Vivienne Mohr és Michelle Scharf joghallgatóknak.

A program a Baden-Württemberg Stiftung finanszírozásában, az SZTE ÁJTK Külügyi Bizottságának támogatásával valósult meg.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek