Bezár

Hírarchívum

Attitude_Noir

Vers és zene találkozása az Őszi Kulturális Fesztiválon

Vers és zene találkozása az Őszi Kulturális Fesztiválon

2023. október 09.
3 perc

Az immár 27. alkalommal megrendezett Őszi Kulturális Fesztivál keretein belül ismét részt vehetünk az Attitude Noir verses-zenés estjén a Café Radnótiban, október 11-én 19 órától. A koncerten Tatár Botond szegedi orvostanhallgatónak, „A természet poétája 2023.” pályázat díjazottjának Mámor és Halál című verseskötetéből, valamint az Attitude Noir repertoárjából kiválasztott versek, produkciók hangzanak el.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az Attitude Noir nevű együttes 2019-ben alakult Gyulán, Kóra Katalin Bianka, az SZTE kommunikáció- és médiatudomány mesterképzés végzős hallgatójának kezdeményezéséből, aki akkoriban a Gyulai Művészklub tagja volt. Szegedi fellépésekről szóló terveiket első körben az együttesben bekövetkezett személyi változások, majd a covidjárvány söpörte el, ám végül első koncertjüknek a tavalyi Őszi Kulturális Fesztivál adott teret. Az együttes tagjai: Ötvös Dávid (basszusgitáros), Galambos Krisztián (gitáros) és Kóra Katalin Bianka (versmondó).

– Az a célunk, hogy a kultúrát egyfajta színesebb módon adjuk át az embereknek, de nem énekelve, hanem verset mondva, amely alatt a zene adja meg a megfelelő atmoszférát. A líra olvasása sokszor száraz lehet, mert nem érezzük a belső hallásunkkal, hogy hogyan is kellene őket elmondani. Mi ezen próbálunk egy kicsit segíteni, mutatni egy példát arra, hogyan is hangozhatna egy-egy költemény, és közben átadni a vers szépségét vagy mélységét. A nevünkből adódóan nem nehéz kitalálni, hogy mi inkább elégikus hangulatú verseket szoktunk vinni az estékre. Én kicsit úgy érzem, az alatt a másfél óra alatt, amit mi előadunk, a közönség tagjai szabadon megélhetik a fájdalmaikat, és az est végén megkönnyebbülhetnek, hogy talán az ő életük még mindig könnyebb ezeknél a soroknál – fejtette ki Kóra Katalin Bianka.

A zenekar általában tematikus esteket tart, épp úgy hallhatjuk József Attila, Petőfi Sándor, Ady Endre vagy Arany János verseit, mint kortárs költők alkotásait, illetve egy nagyobb csokrot Simonyi Imrétől, egykori gyulai költőtől. Valamint, hogy megmutassák, nemcsak Bianka, de az együttes fiú tagjai is kedvelik a költészetet, időnként Ötvös Dávid is elszaval néhány, a szívéhez közel álló verset, Galambos Krisztián pedig saját verseket is ír.

Következő előadásuk alkalmával - október 11-én 19:00-kor a Café Radnótiban - Tatár Botond szegedi orvostanhallgató, többszörösen díjazott fiatal költő Mámor és Halál című verseskötetéből, valamint az Attitude Noir repertoárjából kiválasztott versek, produkciók hangzanak el.

– Egyrészt ajánlom mindazoknak ezt az estet, akik ismerik Botondot, másrészt azoknak, akik kicsit is szeretik a verseket, harmadrészt pedig azoknak, akik egyáltalán nem szeretik a verseket, hogy megtudják, milyen fantasztikus is az, amikor a költészet és a zene találkozik egymással. Szeretném, ha mások is éreznék, hogy mennyire igazak azok a szavak, amelyekkel ott találkozhatunk, hogy nem pusztán rímek, hanem feszes, valódi gondolatok és tapasztalatok, amelyek meghatározzák az életünket, és olykor segíthetnek is nekünk. Kívánom, hogy mindenki élje meg a mámor és halál gondolatát, hogy mikor vége az estnek, a negatív dolgokat otthagyhassa, és valami szépet vigyen el magával – emelte ki Kóra Katalin Bianka.

Az érdeklődők október 10-én a Vers délben programsorozat keretében bepillantást nyerhetnek az Attitude Noir munkásságába 12:10-kor a Rektori Hivatal előtt.

Császár Dorina

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek