Szabó István Oscar-díjas filmrendező és Prof. Dr. Szabó Gábor Rektor Úr átadja Szakács Eszternek a Sófi Ösztöndíjat

Miért a Szegedi Tudományegyetemet válaszd? Nőtt az állami ösztöndíjas helyek száma

A Szegedi Tudományegyetem 2014. február 8-án nyílt napra várja a felvételizést tervezőket és szüleiket a Rektori Hivatal épületébe (Szeged, Dugonics tér 13.). A továbbtanulásról szóló cikksorozatunk alábbi részében bemutatjuk, hogy a tavalyi évhez képest hogyan változott az állami ösztöndíjas helyek száma az SZTE-n.

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája és Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere tavaly november 13-án aláírt részmegállapodása szerint 2014-ben minden szakon lesznek állami ösztöndíjas helyek. Ahogy arról már korábban is írtunk, tizenhat népszerű szakon központilag meghatározták a bekerüléshez szükséges ponthatárokat, ezeket pedig már nyilvánosságra is hozták. Legnehezebben a nemzetközi tanulmányok, a gazdaságelemzés és az alkalmazott közgazdaságtan szakokra lehet bejutni. Az idei ponthatárok alakulásáról bővebben itt olvashat.

A tavalyi évhez képest nőtt az állam által finanszírozott helyek száma a Szegedi Tudományegyetemen. 2013-ban több mint 10 500 állami helyet hirdettek meg 2014-ben pedig több mint 14 600 állami hely várja a leendő hallgatókat – írja az edupress.hu az Aktív Szemeszter országos felsőoktatási lap férőhelykörképének elemzése kapcsán. Az SZTE a legtöbb állami ösztöndíjas helyet a magyar nyelvű bölcsészettudomány képzési területen tudja meghirdetni, ahová 2 484 hallgatót várnak. A tavalyi 1930 helyhez képest ez 554-gyel többet jelent. A természettudomány képzési terület áll a második helyen, ahová 2 074 állami ösztöndíjas nyerhet felvételt. Ez jelentős növekedés a tavalyi évhez képest, hiszen 2013-ban mindössze 1 245 állami hely volt ezen a területen. Ezután következik a pedagógusképzési terület 1 580 hellyel. Itt tavaly kicsit több, 1600 állami ösztöndíjas hallgató kezdhette meg tanulmányait. A társadalomtudományok területén 1 300, a jogi képzésben 1 258, az informatikaképzésben 1 200 és a gazdaságtudományok képzési területen 1 160 állami ösztöndíjas helyre lehet jelentkezni. Ez utóbbi négy területen 2013-ban ezer alatt volt az állami helyek száma. Az egyes képzési területeken meghirdetett felvehető hallgatói létszám növekedése a felvételi eljárásban részt vevők számára azt jelenti, hogy nagyobb esélyük van bejutni a nappali munkarendű állami ösztöndíjas helyekre, mint a tavaly felvételizőknek.

Az idei felsőoktatási felvételi eljárás 2013. december 21-én indult, és a felvételizők legfeljebb öt helyet jelölhetnek meg. A 2014 szeptemberében induló alap-, mester- és osztatlan képzésekre 2014. február 15-ig lehet jelentkezni, majd február 23-ig hitelesíteni.

 

A felvételi eljárás menetéről és a Szegedi Tudományegyetem képzéseinek követelményeiről mindent megtudhatnak az érdeklődők a 2014. február 8-án (szombaton) 9 órakor kezdődő nyílt napon az SZTE Rektori Hivatal épületében (Szeged, Dugonics tér 13.). A szegedi egyetem képzéseit is bemutató nyílt napon az universitas vezetői ismét tartanak „szülői értekezletet”, ahol friss információkkal segítik a diákokat és a felnőtteket a továbbtanulásról szóló döntés meghozatalában. Az SZTE immár hagyományos februári, a felvételi jelentkezés határidejéhez közeli nyílt napjáról további információ itt olvasható.

 


Az SZTE immár hagyományos februári, a felvételi jelentkezés határidejéhez közeli nyílt napjáról további információ itt olvasható.

Az SZTE kari nyílt napjairól további információ az alábbi linken olvasható. Az SZTE felvételizőknek szóló honlapja: http://www.u-szeged.hu/felveteli

 

Korábban írtuk:

Miért a Szegedi Tudományegyetemet válaszd? A kollégiumoktól az albérletekig

Miért a Szegedi Tudományegyetemet válaszd? Sportolj az SZTE-n!

Miért a Szegedi Tudományegyetemet válaszd? Tudnivalók határon túli jelentkezőknek

Miért a Szegedi Tudományegyetemet válaszd? Pontok és határok 2014-ben

 

SZTEinfo


esza_felso

Számold ki a pontjaid!



Pontkalkulator_grafika

Nyiss a Jövőd Felé!







Hallgatóink mondták


mendezMatheus Vasconcelos Goes Mendes – ÁOK: orvos

Brazíliából érkeztem, de nagyon otthonosan érzem magam Szegeden. Rengeteg hasznos tudásra tettem itt szert, amihez a jól felszerelt laborok és a modern könyvtári környezet is hozzájárult. A város nyüzsgő mégis biztonságos, jó az életminőség és minden segítséget megkapunk a beilleszkedéshez. Legyen szó tanulmányi ügyintézésről vagy szálláskeresésről.




Balogh_LaszloBalog László - ETSZK, gyógytornász

Világ életemben az egészségügy iránt vonzódtam. Talán ezért jelentkeztem először biológia szakra, ami nem vált be. Később gyógymasszőrködéssel foglalkoztam, ott ismertem meg nagyon sok olyan embert, akik az SZTE ETSZK gyógytornász szakára járnak. Megtetszett a tudás, amit ők képviselnek, ezért eldöntöttem, hogy én is ide akarok járni. Azért a Szegedi Tudományegyetemet választottam, mert itt olyan gyakorlatorientált a gyógytornászképzés, mint sehol máshol az országban. A gólyatábor és kari bulik is nagyon jók, összességében mindennel meg vagyok elégedve.



További hallgatói vélemények >>>


Események

Rendezvénynaptár *

  • július 10.
    Egész napos
    A jelentkezés óta megszerzett és a pontszámításhoz nélkülözhetetlen, vagy többletpontokat igazoló dokumentumok pótlására előreláthatóan április második felétől legkésőbb 2024. július 10-ig lesz lehetőség. A pontszámítás kizárólag az E-felvételi rendszerébe megfelelő módon feltöltött dokumentumok alapján történik. Ezért kifejezetten fontos odafigyelni arra, hogy a szükséges dokumentumok megfelelően legyenek feltöltve.