2023_Herba_Medica

Érdekes előadásokat tartottak és gyógyszerkönyvi vizsgálatot végeztek az V. Herba Medica döntőjébe jutott versenyzők

Az értékes nyeremények mellett 50 intézményi pontot kapnak a Karunkra jelentkező, döntőbe jutott versenyzők a 2024-es és az azt követő felvételi eljárások során.

2023. március 25-én került megrendezésre az V. Herba Medica középiskolásoknak szóló tanulmányi verseny országos döntője Szegeden, a Gyógyszerésztudományi Karon.

Ebben a tanévben 150 versenyző és 97 felkészítő tanár regisztrált a versenyre. A két online fordulón legmagasabb pontszámot elért 11 diák és felkészítőtanáraik kaptak meghívást a döntőre, amely három részből állt: egy írásbeli tesztből, egy laboratóriumi feladat megoldásából és egy előzetesen kiválasztott témából tartott kiselőadás megtartásából.


IMG_3744


A teszt megírását követően a diákok fele a Farmakognóziai Intézet hallgatói laboratóriumába vonult és fehér köpenyt öltött. Az első feladat az volt, hogy a kikészített reagensek segítségével kiderítsék, a négy papírkapszula közül melyik tartalmazza az aszkorbinsavat. Ezután a VIII. Magyar Gyógyszerkönyv szerint kellett jodometriás titrálással elvégezniük a szubsztancia tartalmi meghatározását. „Minden versenyzőnek sikerült az első faladatot teljesítenie, különbség csak abban volt, hogy ki milyen reakciók elvégzésével próbálta beazonosítani az aszkorbinsavat. A titrálás már nehezebbnek bizonyult, hiszen néhányuknak nem sok lehetősége volt a középiskolában hasonló feladatot végeznie, mivel vagy laboratórium vagy még kémiatanár sincs a gimnáziumában. Ennek ellenére minden versenyző felkészülten érkezett, és végül megbirkózott a feladattal.” – mondta a feladat kiötlője, Dr. Lázárné Dr. Zalán Zita, a Gyógyszerkémiai Intézet adjunktusa.


IMG_3801


Eközben a döntősök másik fele a kari épület II. számú tantermében tartotta meg 10 perces előadását. Mindenki a verseny szervezői által meghatározott, gyógyszerekhez, az egészséges életmódhoz, gyógynövényekhez vagy más kémiai vagy biológiai területhez tartozó témából választhatta ki az őt leginkább érdeklő címet. A résztvevők nemcsak előadókészségüket, hanem szakmai jártasságukat és vitakészségüket is megmutathatták, hiszen a főként gyógyszerészkari oktatókból álló zsűri mindenkinek több kérdést is feltett. Dr. Csupor-Löffler Boglárka, zsűritag a következőket mondta a szóbeli részről: „Évről évre újra és újra meglepődünk, mert az előadások szinte kivétel nélkül nagyon magas színvonalúak. Minden résztvevő igyekezett tudományos igényességgel összeállítani a prezentációját, valamint szép és informatív ábraanyagot és szemléltetőeszközöket készíteni. Összességében nagyon színvonalas előadásokat hallottunk az idén is.”


20230325_110201


A délelőtti forduló közös ebéddel zárult. Délután a két csoport helyet cserélt, így a korábban a laborban szorgoskodók is bemutatták előadásukat, míg a délelőtti előadók a laborban mérték össze tudásukat. Amíg a zsűri összesítette a végleges pontszámokat, a szervezők megkérdeztek néhány résztvevőt, mi a véleményük a Herba Medica versenyről. Többen is mondták, hogy igazán érdekes és változatos feladatokat kaptak az online fordulók során. Különlegességként említették, hogy nem csak kémiai vagy csak biológiai jellegű tudásra volt szükség a jó eredmény eléréséhez, hanem igazán multidiszciplináris ismeretekre és érdeklődésre volt szükség. Meglepődtek, hogy milyen sokoldalú a gyógyszerészet, hiszen találkozhattak tabletták hatóanyag-kioldódásával, NMR-spektroszkópiával, gyógyszerek szervezetbeni megoszlásával, HPLC-méréssel kapcsolatos feladatokkal is.


IMG_3838


A hosszú napot az eredményhirdetés zárta le, amelyet mindenki izgatottan várt. A díjakat Dr. Kiss Tivadar, a Farmakognóziai Intézet adjunktusa és Dr. Csupor-Löffler Boglárka adta át. Minden döntős és felkészítő tanár 10.000,- Ft értékű könyvutalványt kapott. Az első három helyen végzett versenyző pedig egy-egy nagyértékű, híradástechnikai és elektronikai termékre beváltható vásárlási utalványt nyert 200.000,- Ft (1. helyezett), 150.000,- Ft (2. helyezett), illetve 100.000,- Ft (3. helyezett) értékben.

Meglepetés volt a versenyzők számára, hogy mind a 11 döntős 50 intézményi pontot kap a 2024-es és az azt követő felvételi eljárás során az SZTE Gyógyszerésztudományi Karára történő jelentkezés esetén.


A döntőben résztvevő diákok és helyezésük a következő:

1. helyezett: Csernyák Milán (Kaposvári Munkácsy Mihály Gimnázium, Kaposvár); felkészítő tanára: Dávidné Varga Gabriella

2. helyezett: Paulovszky Gergő (BMSZC Petrik Lajos Két tanítási Nyelvű Technikum, Budapest); felkészítő tanára: Fendel Richárd Gábor

3. helyezett: Kulcsár Borbála (Pasaréti Gimnázium, Budapest); felkészítő tanára: Kovács Tünde

4. helyezett: Boros Júlia (Verseghy Ferenc Gimnázium, Szolnok); felkészítő tanára: Borosné Szlávik Mária

5. helyezett: Váczi Bernadett (Kecskeméti Bányai Júlia Gimnázium, Kecskemét); felkészítő tanára: Labancz István

6. helyezett: Szalay Tamás Soma (Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium, Szeged); felkészítő tanára: Bán Sándor

7. helyezett: Asafotei Oaklekie Enéh (Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium, Szeged); felkészítő tanára: Regdon Ibolya

8. helyezett: Dani Regina Jázmin (Orosházi Táncsics Mihály Gimnázium és Kollégium, Orosháza); felkészítő tanárai: Gabnai Edit és Mikulás Rolandné

9. helyezett: Balog Gergely (Bethlen Gábor Református Gimnázium, Hódmezővásárhely); felkészítő tanára: Csukáné Varga Eszter

10. helyezett: Szánthó Tünde (Dobó Katalin Gimnázium, Esztergom); felkészítő tanárai: Kis-Szölgyémi Judit és Smiger András

11. helyezett: Darab Márton (Dunaújvárosi Széchenyi István Gimnázium, Duanújváros); felkészítő tanára: Márkus Zoltán


20230325_180444a


A verseny főszervezője, Dr. Kiss Tivadar az eredményhirdetést követően elmondta, hogy mind a tizenegy versenyző kiemelkedő teljesítményt nyújtott az online fordulókon, továbbá sikeresen helytállt a döntő valamennyi feladata során. Megköszönte a felkészítő tanárok munkáját, és a szülők támogatását.

A verseny szervezésében részt vettek:

Az online feladatok szerzői: Dr. Bajtelné Dr. Engi Zsófia, Dr. Bózsity-Faragó Noémi, Dr. Csuvik Oszkár, Gyarmati Marcell, Jójártné Dr. Laczkovich Orsolya, Dr. Kiss Tivadar, Kovács Kincső, Dr. Matuz Mária, Dr. Sipos Bence, Tanács Dániel, Dr. Tóth Barbara.

Zsűritagok: Dr. Bajtelné Dr. Engi Zsófia, Dr. Bózsity-Faragó Noémi, Dr. Csupor-Löffler Boglárka, Dr. Csuvik Oszkár, Gyarmati Marcell, Dr. Hunyadi Attila, Prof. Dr. Ilisz István, Jójártné Dr. Laczkovich Orsolya, Kovács Kincső, Dr. Sipos Bence, Dr. Lázárné Dr. Zalán Zita, Németh Veronika, Dr. Rédei Dóra, Dr. Szakonyi Gerda, Dr. Szakonyi Zsolt, Dr. Vasas Andrea, Dr. Veres Katalin.

Az eseményen készült fényképekből készült bővebb válogatás a Herba Medica Tanulmányi Verseny Facebook-oldalán tekinthető meg (https://www.facebook.com/herbamedica/photos_albums).

Az V. Herba Medica Tanulmányi Verseny megszervezését a Nemzeti Tehetség Program keretében (NTP-TMV-21-0111) a családokért felelős tárca nélküli miniszter 1.000.000,- forinttal támogatta. A verseny megrendezéséhez az SZTE Gyógyszerésztudományi Kara, valamint a Szegedi Gyógyszerészképzés Fejlesztéséért Alapítvány is hozzájárult.


Hírek

 Hírek RSS

Stajer_Gezane_cimlap

Szomorú szívvel tudatjuk, hogy életének 88. évében elhunyt Dr. Stájer Gézáné, az SZTE Gyógyszerkémiai Intézetének nyugalmazott egyetemi adjunktusa.