kenyitjo

Izgalmas, látványos és népszerű a gyógyszerésztudomány

Teltházas programokat tartott a Kutatók Éjszakáján az SZTE Gyógyszerésztudományi Kar. A látványos kísérletek és vizsgálatok sok fiatal érdeklődését felkeltik, és nagyon egybecsengenek a kutatókról kialakult, általános képpel is.

Hogyan néznek ki a gyógyszerek hatóanyagai, és hogyan lehet megkülönböztetni őket? Gyakran alkalmazott gyógyszerek hatóanyagainak színes, mind a gyógyszeriparban, mind a gyógyszertárban alkalmazott azonosítási módszereit ismertették, majd egy rögtönzött molekulavadászatot is tartottak az érdeklődőknek az SZTE GYTK Gyógyszerkémiai Intézetének munkatársai a Kutatók Éjszakáján. A programokra minden évben többen jelentkeznek, sokan kíváncsiak.

 

- Milyen előzményei voltak a Kutatók Éjszakáján tartott programnak?

 

Intézetünk már több alkalommal vett részt a Kutatók Éjszakáján, tavaly rendhagyó módon online töltöttük fel a kísérleteink bemutatásával foglalkozó videókat. Ez a program szerves részét képezte és képezi az előadásainknak már évek óta, mivel egyrészt a résztvevőknek lehetősége van érdekes kémiai reakciók kivitelezésére, másrészt betekintést nyújt a gyógyszerészképzésbe. Az elvégzett kísérletek a képzés során is előkerülnek, gyógyszer hatóanyagok beazonosítására szolgálnak – mondta el Dr. Lőrinczi Bálint, az SZTE GYTK tanársegédje.

 

A kísérletek és előadások kivitelezése igazi csapatmunka volt, amelyben idén Dr. Lőrinczi Bálint mellett előadóként dr. Novák Tibor Tamás, Dr. Remete Attila Márió, Gombkötő Dániel, dr. Hegedűs Dóra, Dr. Zalán Zita, Faragó Tünde és dr. Szalkai Ádám is részt vett, továbbá segítségükre volt a Gyógyszerkémiai Intézet három TDK hallgatója, Sánta Zsófia, Petrinca Krisztina és Csomor Ádám is.


kekiserl

 

 

Az SZTE Gyógyszerésztudományi Kar képzését népszerűsítő programok javarészt iskolalátogatásokból állnak, ahol a diákoknak kevesebb lehetősége adódik interaktív módon megismerni azt. A Kutatók Éjszakájához hasonló kezdeményezések remek alkalmat adnak arra, hogy személyes tapasztalatokkal és szórakoztató módon tekintsenek be az érdeklődők egyrészt a gyógyszerészképzésbe, másrészt a gyógyszerészi munka egyik szeletébe.

 

- Hogyan szolgálta a program a Kutatók Éjszakájának eredeti célját, a kutatói életpálya népszerűsítését?

 

- A cél a program során, hogy az érdeklődők egy csapatban dolgozva, különböző kémiai reakciók felhasználásával be tudjanak azonosítani ismeretlen gyógyszer hatóanyagokat. Habár a kutatói munka igen szerteágazó és kutatási témától függően még a Gyógyszerésztudományi Karon is más és más fajta technikák alkalmazását jelenti, az ismeretlen meghatározása minden irányzatnál jelen van. A program során az ezzel járó gondolatmenetet és a megismeréssel járó örömet tapasztalhatják meg az érdeklődők – fejtette ki Dr. Lőrinczi Bálint.


kegyer

 

A gyógyszerészet népszerűségét jól mutatja, hogy a program során, mindkét alkalommal maximális létszámmal folytak a kísérletezések. A visszajelzések és a rendszeres túljelentkezés alapján jövőre is terveznek hasonlót.


 

SZTEinfo/Lévai Ferenc

Fotó: SZTE GYTK

Hírek

 Hírek RSS

Nyilt_nap_2021-11-06

2021. november 6-án (szombaton) 10 órai kezdettel kari nyílt napunk keretében várjuk azokat a középiskolás érdeklődőket, akik szeretnének megismerkedni a gyógyszerészi hivatás nyújtotta lehetőségekkel, a szegedi gyógyszerészképzéssel, a Kar és az SZTE által biztosított lehetőségekkel.