LinkedIn

A Szegedi Tudományegyetem is kiállít a Planet Budapest Fenntarthatósági Expón

Elektromos autótól a mobiltöltős szobabicikliig, alternatív takarmány alapanyagoktól a hajtógázmentes aeroszolokig - számos innovációt láthatnak az érdeklődők a Szegedi Tudományegyetem standján, 2023. szeptember 27-től október 1-ig, a Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expón és Élményprogramon, a budapesti Hungexpo területén.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Planet Budapest 2023 Közép-Európa legnagyobb fenntarthatósági rendezvénye, a társadalom és a gazdaság széleskörű megszólítása által hívja fel a figyelmet a fenntarthatósági fordulat fontosságára, a klímaváltozás hatásaira. Az esemény gyakorlati, kézzelfogható megoldásokat kínál a fenntarthatóság iránt elkötelezettek és az érdeklődő közönség számára. A nemzetközi szinten is kiemelkedő rendezvény közönség- és edukációs eseményekből, valamint szakmai és üzleti programokból áll.

A Planet Expo és Szakkonferencián megjelenik több tucat hazai startup (köztük olyanok, melyek az egyetemekről nőtték ki magukat) és számos közismert nagyvállalat is. Tevékenységük megismerésével, tapasztalataik megosztásával közérthetően mutatják majd be a fenntarthatóbb jövő elérésének kihívásokkal teli útját.

A kiállítás programját 6 szakkonferencia gazdagítja, ahol a fenntarthatóság témájában élenjáró szakemberek előadásait, kerekasztal-beszélgetéseket hallgathatnak meg az érdeklődők, a hétvégi előadásokon pedig kézzelfogható megoldásokkal ismerkedhet meg a nagyközönség.

A Szegedi Tudományegyetem standján az oktatásban, kutatásban, gyógyításban megjelenő, a fenntarthatósághoz kapcsolódó innovatív ötletek mutatkoznak be. Többek között

  • az energiatakarékos Shell Eco-marathon elektromos autó,
  • energia-termelő mobiltöltős szobabicikli,
  • olyan alternatív fehérjeforrások, mint az algák és a hüvelyesek,
  • alternatív takarmány-alapanyagok,
  • tüdőmegbetegedésekre gyógyírt jelentő környezetbarát inhalációs készülék - hajtógázmentes aeroszolok,
  • hidrogén hajtású kisautók,
  • a fenntartható fejlődéshez kapcsolódó 3D nyomtatott tárgyak,
  • az SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola megújuló energiával működő robotkikötője, amely a vízi szállítást modellezi,
  • a EUGLOH fenntarthatósághoz kapcsolódó programjai és
  • a Coursera for SZTE programon keresztül elérhető, a világ vezető egyetemeinek fenntarthatósággal foglalkozó online kurzusai.

A kiállítási standon, 30 négyzetméteren összpontosulva mutatkoznak be tehát a Szegedi Tudományegyetem fenntarthatósághoz kapcsolódó törekvései. A Tisza-parti universitas eltökélten folytatja sok éve megkezdett, és a nemzetközi ranglistákon is előkelő helyezést biztosító stratégiáját, amely az energiahatékony és környezettudatos mindennapi működés feltételeinek megteremtésére, fejlesztésére fókuszál. Az oktatási, kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenységével a szegedi egyetem hozzájárul új eredmények születéséhez és tesz annak érdekében, hogy növelje a jövő generációjának a környezeti értékek megőrzése iránti elköteleződését.

 

A zöldben gondolkodás jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy a Szegedi Tudományegyetem 2010 óta folyamatosan előkelő helyen szerepel az indonéz UI GreenMetric Ranking of World Universities (73. a világlistán, az egyik legzöldebb Magyarországon), valamint 2019-es indulása óta az ENSZ fenntartható fejlődési célok (Sustainable Development Goal, SDG) mentén kialakított Times Higher Education Impact Rankings felmérésben (az összesített listán 401-600. helyezés világviszonylatban, és dobogós magyarországi helyezés szinte minden SDG-alrangsorban). A brit QS fenntarthatósági listáján a 381-400. helyet szerezte meg az SZTE, és a rangsor alkategóriáiban is remekül szerepelt: magyar viszonylatban jó eredményeket ért el a fenntarthatóság területén végzett oktatási és kutatási tevékenységek, a fenntartható intézményi működés, illetve a munkaerőpiacra való felkészítés szempontjait illetően is.

A rangsorokban elért kiemelkedő eredmények is bizonyítják a Szegedi Tudományegyetem elkötelezettségét az ENSZ által megfogalmazott célok elérése felé, legyen szó a társadalmi környezet jólétének növelése érdekében vállalt oktatási, kutatási és szolgáltatási tevékenységekről, a tudás disszeminációjáról, az emberi, társadalmi, kulturális és környezeti értékek megőrzéséről, a társadalmi, gazdasági, környezeti felelősségvállalásról, vagy épp a fenntartható fejlődés támogatásáról.

A Planet-en való részvétel ingyenes. A konferenciák látogatása regisztrációhoz kötött az alábbi linken keresztül: https://www.horvath-partners.com/hu/horvath-akademia/planet-2023

Az expo szakmai programja ide kattintva elérhető.

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés