Kromatográfiás Továbbképző Tanfolyam

A Magyar Kémikusok Egyesülete Csongrád Megyei Csoportja és az MTA Szegedi Akadémiai Bizottság Kémiai Szakbizottsága minden év januárjában rendezi meg a Kromatográfiás Továbbképző Tanfolyamot Szegeden, a MTA SzAB Székházában.

A tudományos rendezvényt 1968-ban Matkovics Béla indította el, melynek célja már akkoriban is a korszerű elválasztástechnikák elméletének és gyakorlatának ismertetése volt. A szakmabeliek számára a már hagyománnyá vált három napos rendezvényen az érdeklődő résztvevők előadásokat hallgathatnak meg a kromatográfia elméleti kérdéseiről, a különböző kromatográfiás módszerek alkalmazási lehetőségeiről, fejlesztéseiről, valamint a kutatói- és ipari laboratóriumok legújabb alkalmazott módszereiről.


A tanfolyam előadóinak körét a hazai elválasztástudományi szaktekintélyek és fiatal kutatói, illetve a kromatográfiás berendezéseket forgalmazó cégek képviselői teszik ki. A rendezvény tudományos programjait a legkorszerűbb elválasztástechnikai módszereket ismertető előadások mellett vegyszer- és műszer-forgalmazó cégek kiállításai teszik színesebbé. Az egész napos szakmai programok után este különböző társasági programok teszik a tanfolyamot még emlékezetesebbé.


Idén, 2019-ben 50. alkalommal került megrendezésre a Kromatográfiás Továbbképző Tanfolyam, melynek témaköreit 2D-folyadékkromatográfia, bioanalitika, királis kromatográfia, élelmiszeranalitika, környezetanalitika, gyógyszeranalitika, proteomika, metabolomika, kábítószeranalízis és elektroforetikus elválasztások tették ki.


Ezen kívül idén újdonságként a tanfolyam résztvevői kerekasztal beszélgetésen vehettek részt, melyen a nagyhatékonyságú kromatográfiás elválasztások gyakorlati problémáit, valamint a kapcsolt technikák gyakorlati kérdéseit érintették.

 

A Kromatográfiás Továbbképző Tanfolyam történetéről és az elmúlt 20 év programjáról az alábbi linken olvashat:

http://www.staff.u-szeged.hu/~mkecsmcs/MKECSMCSfiles/KTT_50ev.pdf

 

A 2019. évi Kromatográfiás Továbbképző Tanfolyam részletes programja elérhető:

http://www.staff.u-szeged.hu/~mkecsmcs/MKECSMCSfiles/Program-2019.pdf