Porto_nyari_egyetem_Reka

Hallgatóink részt vettek a Portói Egyetem nyári kurzusán

Portói nyári egyetem a gyógynövények bűvöletében


Gyógynövények – Kihívások és lehetőségek címmel rendezett nyári egyetemet a Portói Egyetem Gyógyszerésztudományi Karának Farmakognóziai Intézete július 13-17. között. A EUGLOH-nak köszönhetően nemcsak portugál egyetemek diákjai, hanem a négy társegyetem diákjai is részt vehettek az eseményen. Néhányan a Paris-Saclay és a Szegedi Tudományegyetem hallgatói közül éltünk is ezzel a lehetőséggel.


A járványhelyzetre való tekintettel a délelőttönkénti előadások az online térben kerültek megrendezésre, a délutáni laborfoglalkozásokat pedig csak a Portóban jelenlevő diákok tudták látogatni. A szervezők azonban elküldték a távollévőknek is a laborjegyzőkönyveket, a feladatok pedig a délelőtti előadásokhoz kötődtek, így mi is képet kaphattunk a munkáról. Az egyhetes program szervezése és felépítése nagyon logikus volt. A gyógynövények kultúrtörténeti jelentőségét bemutató előadástól indultunk, majd az európai és portugál törvényi termékekre vonatkozó szabályozásokból szemezgettünk, és a kromatográfiás technikákon, adverz reakciókon és a diabétesz kezelésében hatékony növényeken keresztül eljutottunk egészen a neurodegeneratív betegségek kezelésére szánt fitoliposzómákig. Az előadások számos újdonságot tartogattak. Számomra érdekes volt, hogy milyen harmonikusan és aktívan működnek együtt Portóban a farmakognózia, a hatástan és a gyógyszertechnológia területének szakemberei.


A nyári egyetem igazán családias hangulatban telt mindössze 17 hallgató részvételével, így könnyedén tehettünk fel kérdéseket a tanároknak. A földrajzi távolság akkor realizálódott bennem, amikor az első nap rájöttem, hogy egy órával később kellett volna csatlakoznom a zoom-linkhez az időeltolódás miatt. A mediterrán hangulat morzsái átjutottak a weben keresztül is, például tengeri moszatok bioaktív vegyületeiről, köztük polifenolokról is esett szó az előadások során.


Remélem, jövőre is részt vehetünk egy hasonló szervezésű programon, annyi különbséggel, hogy Portó utcáit személyesen járhatjuk be, és a laborgyakorlatokat a többiekkel közösen végezhetjük majd el.


A nyári egyetemről a portói egyetem honlapján is olvasható beszámoló: itt.


Szabó Réka Eszter


Hírek

 Hírek RSS

1

Az Alma Mater Alumni Mentorprogramja, az AMP olyan kezdeményezés, mely hidat képez az egyetemen tanuló hallgatók és a munka világa között.