NYATA-beszamolo

"Szakkolisnak lenni jó!"

A GYTK Kabay János Szakkollégiumának tagjai részt vettek a NYATA-n, a Szakkollégiumi Mozgalom több évtizedes hagyománnyal rendelkező, évenkénti találkozóján.

Karunk hallgatói szervezete, a Kabay János Szakkollégium nemrégiben kezdett aktívan tevékenykedni az Interkollban (magyar szakkollégiumokat összefogó, érdekegyeztető közösség). A mozgalom idén XIII. alkalommal rendezte meg a Nyári Szakkollégiumi Találkozót, avagy a NYATA-t. A rendszeresen megrendezésre kerülő táborban a szakkollégisták aktuális társadalmi problémákat vitatnak meg, valamint szélesítik látókörüket közösségi és szakmai programok során. A négynapos rendezvényen résztvevő 330 szakkollégistának a Bükkszéki Ifjúsági Tábor biztosította a helyszínt.

Az eddigi legnagyobb NYATA-n a programokat a fenntarthatóság köré szervezték. Ebben a témában hangzott el 10 szakmai előadás és erről szólt a 17 workshop többsége; a kreatív standokon méhviasszal bevont kendőket és biciklialkatrész-ékszereket lehetett készíteni. Emellett háromféle CSR (corporate social responsibility – társadalmi felelősségvállalás) tevékenységen is részt lehetett venni; a kabaysok a játszótér felújításában és Bükkszék új arculatának megtervezésében segítettek. Természetesen nem lehet táborozni csapatépítő programok nélkül. Az ismerkedős játékoktól kezdve a pálinka- és borkóstolón át a bulizásig sok-sok program biztosította, hogy az ország szakkolisai közelebb kerüljenek egymáshoz.

Vajon kinek mi volt a kedvence? Megszólalnak a kabays résztvevők:


Uhljar Luca: Szeretek új embereket megismerni, amire a NYATA-n bőven volt lehetőségem. Nagyon jól éreztem magam végig, ezért nehéz egyetlen élményt kiemelnem. Talán az arculattervezés volt a kedvencem. Ezen a programon először kicsit kívülállónak láttam magunkat a sok szakmabeli, BME-s építészhallgató között, de a faluban tett inspirációs séta alatt jól összekovácsolódtunk. A tervek elkészítése közben beleláttunk a szakmájukba, meséltek a képzésükről, így a program végére már félig építésznek éreztem magam. Szerintem nagyon jók lettek a tervek, remélem, hogy Bükkszék vezetőségének is tetszett.


Rónaszéki Anna: Számomra is nagy élmény volt a NYATA-n való részvétel. A fenntarthatóság témáról sose lehet eleget hallani, ráadásul nemcsak elgondolkodtató előadások, hanem könnyen elsajátítható ötletek, praktikák is a program részét képezték. Az összegyűlt 330 fiatal teli volt energiával, motivációval, lelkesedéssel, mindenki nyitott volt egy beszélgetésre. Így már garantált volt a szuper hangulat, de ehhez jöttek még a csapatépítő játékok, táncoktatás, bulik. A környezet is csodaszép volt, körülölelt minket a Bükk-hegység ezerféle zöld árnyalata. Szóval szép hely, szuper társaság, érdekes programok – kell ennél több?


NYATA képekben.zip
Fényképek a NYATA-ról
Rajki Eszter: Nehéz helyzetben vagyok, amikor valaki azt kérdezi tőlem, milyen volt a NYATA. Azt a rengeteg pozitív élményt, ingert és impulzust, ami a három nap alatt ért, szinte lehetetlen szavakba önteni. Ezen kívül nagyon összetett és sokszínű program volt, hiszen délelőtt szakmai előadásokat hallgattunk egyetemi professzoroktól, délután társaink által tartott workshopokon cserélhettünk gondolatokat, kézműveskedhettünk, esténként pedig igazi buli hangulat uralkodott. Mindeközben hol nevetve küzdöttünk az időjárás és az erdei tábori környezet nyújtotta viszontagságokkal, hol pedig élveztük azok előnyeit. Mindezek miatt kedvenc élményt is nehéz megfogalmaznom, de amit kiemelnék az maga a szervezés. Lenyűgözött, ahogy több mint háromszáz ember étkezését, büfés ellátását, szórakoztatását kézben tartották úgy, hogy közben tíz percre sem unatkoztunk. Sosem kellett órákat sorban állni, tökéletes volt az egyensúly a szakmai és a szabadabb programok között, és egyszer sem éreztem azt, hogy bizonytalanság lenne a szervezők között. Egy szóval innen is gratulálok nekik, zseniális munkát végeztek. Persze ez nem sikerült volna a másik oldal nélkül. A másik kedvenceim maguk a táborozók voltak. Számomra nagy élmény volt ilyen motivált, nyitott és érdeklődő közösség tagjává válni egy hétvége erejéig. Az, hogy mindenki érdeklődve hallgatta az előadásokat, vállalkozott részt venni olyan dolgokban, amelyeket még sosem csinált, illetve bárki sodródott mellém, mindenki jóindulatú és barátságos volt, azonnal beszélgetést kezdeményezett, hatalmas motivációt jelentett nekem is, hogy kövessem a példájukat és én is legyek nyitott az újra, emberek és ismeretszerzés tekintetében egyaránt. Összefoglalva, a tábor megerősítette bennem azt a gondolatot, ami eddig is megfogalmazódott bennem: szakkolisnak lenni jó!


Galgóczi Emese: Véleményem szerint egy nagyon jól megszervezett nyári szakkollégiumi táborban vettünk részt. A szakmai programokban az tetszett, hogy a fenntarthatóság témakörét több nézőpontból veséztük ki professzorok, szakértők, politikusok segítségével. Színvonalas előadások, kerekasztal beszélgetések és workshopok segítettek abban, hogy minél többet tudjunk meg a témáról, és akár gyakorlati tippeket is kaphattunk például arról, hogyan tudjuk csökkenteni a biológiai lábnyomunkat. Ezen kívül számomra azért volt még érdekes a NYATA tábor, mert a szakkollégistákkal való beszélgetés során megtudhattuk, hogy más szakkollégiumok hogyan épülnek fel, miként működnek. Kiderült, hogy a mi szakkollégiumunk elég különböző az átlagostól, mert mi nem lakunk együtt. Mindegyik nap végén a szervezők gondoskodtak arról is, hogy jó hangulatban töltsük az estéket. Borkóstoló, pálinkakóstoló, táncház és sorversenyek közül is lehetett válogatni esti programnak.


Kiss Boglárka: Amikor jelentkeztem a NYATA-ra még nem tudtam, mi vár majd rám az ott töltött közel 4 napban. A fenntarthatósági téma felkeltette az érdeklődésemet, és a szakmai programok ebben a témában felülmúlták az elvárásaim, ahogy a közösségiek is. Igazán érdekes volt számomra más területekről érkező emberek közös gondolkodása, amely nem csak az előadók, de a szakkollégisták között is létrejött. Igazi élmény volt például az építészek munkamenetébe és gondolkodásmódjába betekintést nyerni. Ami a legjobban tetszett talán a NYATA-ban, hogy egyszerre volt szakmai mégis közösséget is épített, a közös borkóstoló, kvízek és vetélkedő által. Az emberek nyitottsága és érdeklődése tette számomra még nagyobb élménnyé a tábort.


Németh Zsófia: A Nyári Találkozó ötletét és megvalósítását is ragyogónak tartom. Mindig is élveztem az új perspektívák, az eltérő világszemléletek megismerését, illetve előszeretettel bővítettem az így megismert szimpatikus elemekkel a saját véleményem. A NYATA témájául választott fenntarthatóság és környezetvédelem olyan fontos területek, amelyekkel sosem lehet eleget foglalkozni, azonban arra nem számítottam, hogy ennyire sok oldalról fogjuk körüljárni a problémát és a lehetőségeket. Betekintést nyertünk abba, hogy a különböző szakmák hogyan vélekednek a jelenlegi helyzetről és a lehetséges megoldásokról. Tudományos álláspontokkal találkoztunk, és mégsem éreztük ezt megterhelőnek. A szakkollégiumok kis csapataiból egy nagy baráti társaságot, az egyéni előadásokból egy négynapos rendezvényt sikerült a szervezőknek kovácsolniuk. Ez a sokszínűség és a résztvevő hallgatók közvetlensége mind-mind arra inspirált, hogy én is tovább nyissak a világ felé; és ennek egy nagyszerű módja a szakkollégiumi tagság, hiszen így a barátaimmal együtt hallhatok új és érdekes dolgokról.


NYATA-képek 2.zip
Fényképek a NYATA-ról

Hírek

 Hírek RSS

Nyilt_nap_2021-11-06

2021. november 6-án (szombaton) 10 órai kezdettel kari nyílt napunk keretében várjuk azokat a középiskolás érdeklődőket, akik szeretnének megismerkedni a gyógyszerészi hivatás nyújtotta lehetőségekkel, a szegedi gyógyszerészképzéssel, a Kar és az SZTE által biztosított lehetőségekkel.