IMG_20190406_162514_1

Sikeres kacsavadászat a Gyógyszerésztudományi Karon

Középiskolások tartottak tévhitoszlató előadásokat az első alkalommal megrendezett tudományos előadóversenyen

A Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Kara tavaly ősszel hirdette meg „Vigyázz, kacsa!” címmel középiskolásoknak azt az előadóversenyt, amelynek fő célja a kritikus gondolkodásmód és vitakészség fejlesztése volt. A versenyre nevezőknek rövid összefoglalóban kellett bemutatni egy, az egészségmegőrzéssel vagy gyógyítással kapcsolatos tévhitet, illetve áltudományos nézetet és annak cáfolatát. A legjobb összefoglalókat beküldők vehettek részt a 2019. április 6-án megrendezett országos döntőn, ahol előadásaikban tudományos bizonyítékok alapján mutattak be a tévhiteket cáfoló előadásokat. Az előadásokat a GYTK Kabay János Szakkollégiumának képviselőjéből (Topal Leila) és a Kar oktatóiból (dr. Pallagi Edina, dr.Tóth Barbara, dr. Lázár László és dr. Csupor Dezső) álló zsűri értékelte, a tudományos tartalmon kívül figyelembe véve azt is, hogy mennyire közérthetően és kreatív módom mutatják be a tévhitet és annak cáfolatát.


A rendezvényt Dr. Zupkó István, a Kar dékánja nyitotta meg. Az első előadásban (Nagy Kadosa) a homeopátiával és a védőoltásokkal kapcsolatos tévhitekről hallhatott a közönség. Az előadó rámutatott arra, hogy sokszor a homeopátiát alkalmazók sincsenek tisztában a homeopátia alapelveivel – arról nem is beszélve, hogy a hatásossággal kapcsolatos elvárások jellemzően alaptalanok és túlzóak. A védőoltásellenesség kapcsán meggyőzően szemléltette az átoltottság csökkenéséből adódó következmények veszélyeit. Ezt követően az antioxidánsokkal kapcsolatos tévhitekről hangzott el kiváló összefoglaló (Bernáth Frida), rámutatva arra, hogy a várható előnyöket gyakran eltúlozzák, ugyanakkor a lehetséges kockázatokról ritkán hallani. A harmadik előadás (Éliás Zsombor) a B17-vitamin néven közismert anyagról szólt – egy olyan vegyületről, amely az emberi szervezet számára nem létfontosságú (azaz nem vitamin), ugyanakkor potenciálisan veszélyes (hiszen a szervezetben hidrogén-cianid képződik belőle), de bizonyosan hatástalan rák ellen. Az utolsó prezentáció (Kovács Anna Lídia) témája a parlagfű volt. Ebből megismerhettük a növénnyel kapcsolatos túlzó állításokat, valamint azok cáfolatait. Az előadás értékét emelte egy, a növénnyel kapcsolatos felmérés is, amely rámutatott arra, hogy a tévhitektől való „fertőzöttséggel” szemben a képzettség, az egyetemi diploma sem ad védettséget.


A zsűri tanácskozása alatt Dr. Zupkó István dékán, a Gyógyszerhatástani és Biofarmáciai Intézet vezetője tartott ismeretterjesztő előadást a gyógyszerkutatásról. Csupor Dezső zsűrielnök értékelése szerint kiváló színvonalú előadásokat hallgathattak meg a jelenlévők. Példaértékű a döntőbe jutott diákok teljesítménye, akik bizonyították tárgyi jártasságukat és vitakészségüket. Fontos lenne, hogy ismeretterjesztő tevékenységüket kortársaik körében is minél intenzívebben végezzék, mivel a hiányos természettudományos ismeretekből származó tévhitek terjedése ellen ez lehet az egyik leghatásosabb eszköz.


Az első helyen holtversennyel záruló verseny végeredménye:

1. Kovács Anna Lídia (Ajkai Bródy Imre Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola, Ajka)

1. Nagy Kadosa (Szinyei Merse Pár Gimnázium, Budapest)

2. Éliás Zsombor (Szinyei Merse Pár Gimnázium, Budapest)

3. Bernáth Frida (Városmajori Gimnázium, Budapest)


Az eseményen készült fotók megtekinthetőek itt.

Hírek

 Hírek RSS

DSC_5341

2018. november végén vette át aranydiplomáját a Szegedi Gyógyszerésztudományi Kar Gyógyszertechnológiai és Gyógyszerfelügyeleti Intézetének professor emeritája, dr. Pintyéné dr. Hódi Klára. A Professzor Asszony sikerekben gazdag pályája – kis kitérővel – Karunkon kezdődött és itt teljesedett ki. Vele beszélgettünk az ünnepi alkalomból szakmáról, karrierről, emberségről.