bear-1863992_1920

Legyél te is gyógyszerész!

Miért érdemes gyógyszerészkarra jelentkezni? Mik azok a szempontok, amelyek a GYTK mellett szólnak, s ha már gyógyszerészkar, miért éppen Szeged? A kari felvételi tájékoztató megjelenésének apropóján összegyűjtöttünk néhány szempontot.

A pályaválasztás nem könnyű... Napjainkban számtalan egyetemi szak közül lehet választani, a bőség zavarát pedig nem enyhíti az a bizonytalanság, amelyet akkor érzünk, amikor belegondolunk: vajon 5-10 év múlva lesz-e igény arra a jól hangzó diplomára, amelynek megszerzését célul tűzzük ki?

Biztos recept nincsen, azonban érdemes végiggondolni, milyen tényezőket célszerű figyelembe venni pályaválasztásnál. Ehhez adunk néhány szempontot:


1. Kedvenc középiskolai tantárgyak: nem árt, ha az ember 5 (vagy több) éven át olyan tantárgyakat tanul, amelyeket szeret. Ha például szereted a kémiát és biológiát, a gyógyszerészkar jó választás lehet: igaz, hogy (jóval) nehezebb, mint a középiskola, de amit itt tanulhatsz, az kedvenc tantárgyaidon alapul! A gyógyszerészképzésben ugyanis a kémiai-biológiai jellegű tárgyak dominálnak (némi fizika, matematika és egyéb tárgy mellett).

2. Képzés társadalmi megítélése: a társadalmi megítélés nem elsődleges szempont, de természetesen jó érzés, ha az ember a társadalom megbecsült tagja. A gyógyszerészi hivatás presztízse magas, és ennek titka nem a diplomával megszerzett doktori cím, hanem az, hogy nagyon sok kollégánk öregbíti a gyógyszerészek presztízsét azáltal, hogy munkáját a betegek megelégedésére, gyógyulásuk érdekében, a gyógyszerek szakértőjeként végzi.

3. Karrierlehetőség: ez sem utolsó szempont. Különösen, ha figyelembe vesszük, hogy a gyógyszerészek jellemzően szakmájukon belül csinálnak karriert, nem kell elhagyni a pályát ahhoz, hogy sikeressé váljanak! Gyógyszerészekre mindig szükség lesz, az általunk végzett munkakörök folyamatosan bővülnek, egyre sokszínűbb a gyógyszerészi diplomával betölthető munkák köre. És akinek nem elég 5 év a gyógyszerésztudományokból, az a Karon folytathatja tanulmányait: doktoranduszként PhD fokozatot szerezhet, vagy elvégezheti a szakgyógyszerészképzés valamely szakirányát.

4. Biztos megélhetés reménye: Magyarországon gyógyszerészhiány van, ezért minden frissen végzett gyógyszerész több munkahely közül válogathat. Dolgozhat gyógyszertárban, gyógyszergyárban, kutatóintézetben, államigazgatásban, klinikákon és még sokfelé, s mindenhol olyan munkát végezhet, amire diplomája feljogosítja. A versenyszférában elhelyezkedők - hazai mércével mérve - biztos megélhetést nyújtó, versenyképes fizetést kapnak.

5. Képzés költségei: a gyógyszerészképzés a döntően államilag finanszírozott képzések közé tartozik. Egy jól sikerült felvételi esetén a teljes képzés ingyenes lehet - ami nem utolsó szempont egy több milliós költségű képzés esetén! Az egyetem elvégzése nem csak a tandíj miatt kerül sokba: érdemes figyelembe venni a megélhetés költségeit, ami Szeged mellett szólhat, ugyanis az albérletek országos viszonylatban elfogadható árúak, ráadásul a gyógyszerészhallgatók használhatják a kari kollégiumot is, ami ugyan nem egy luxusszálló kényelmét nyújtja, viszont kifejezetten olcsó, közel van a kari épülethez és kitűnő közösség része az, aki ott lakik!

6. Képzés minősége: ez a legnehezebben megfogható, mégis talán az egyik legfontosabb szempont. Az egyetemi rangsorok - amelyekben az SZTE GYTK hagyományosan előkelő helyen szerepel - nem feltétlenül adják vissza, milyen színvonalú előadásokat hallgatnak az egyetemisták, mennyire modernek a gyakorlatok, milyen műszerezettségű laborokban végzik a munkát. Ilyen szempontból Szeged előnyös helyzetben van: nagy hagyományú intézetek, tapasztalt oktatók végzik az oktatást olyan műhelyekben, amelyekben egy-egy szakterület nemzetközileg is elismert kutatói dolgoznak. A diplomáért meg kell dolgozni, de a befektetett munka megtérül, a szegedi diplomával rendelkezőket minden munkahelyen örömmel fogadják!

+1 Diákélet: az egyetemi évek alatt nem csak tanulásra jut idő... Szeged nyüzsgő, fiatalos egyetemi város, a szórakozási, kikapcsolódási lehetőségek száma határtalan. A szegedi gyógyszerészkar pedig egy hallgatóbarát intézmény: az oktatók és hallgatók között kollegiális viszony van, az sem ritka, hogy közös programokon vesznek részt, építik a közösséget azok, akik hétköznap a katedra más-más oldalán végzik dolgukat....


Ha érdekel a gyógyszerészképzés, gyere el az SZTE egyetemi (2018. november 29.) vagy a kari Nyílt Napra (2019. január 13.) - részletek hamarosan a honlapunkon! Ha barátodat, ismerősödet érdekelheti, hívd el őt is! A képzésről rövid tájékoztató olvasható itt.