36729120_2227232360642705_175180948520828928_o

Élen a szegedi Gyógyszerésztudományi Kar

A nemzetközileg elismert Academic Ranking of World Universities listán az SZTE GYTK első helyen található a magyaroszági gyógyszerészkarok közül

Nyilvánosságra hozták a 2019-es Academic Ranking of World Universities (ARWU) listát, ismertebb nevén a Sanghaj-rangsort. A rangsort a ShanghaiRanking Consultancy nevű független szervezet készíti 2003 óta. Az SZTE Gyógyszerésztudományi Kara eddigi legjobb helyezésével (151-200.) nemcsak a hazai gyógyszerészkarok között végzett az élen, de a legjobb vidéki egyetemen belül is kiemelkedően jó eredményt ért el. A Semmelweis Egyetem gyógyszerészképzését az ARWU listán a 401-500. helyre sorolták, a publikusan elérhető első 500 helyezett között csak ez a két magyar képzőhely szerepel.


Az ARWU lista elkészítéséhez több mint 1800 felsőoktatási intézményt vizsgáltak meg, és a legjobb 1000 egyetemet rangsorolták. A tudományos kiválóságot mérő lista négy kategóriában hat indikátor alapján rangsorolja az egyetemeket. Az összeállításnál figyelembe vették többek között a legrangosabb szaklapokban megjelent publikációkat, a tudományos munkák idézettségét és az egy főre vetített akadémiai teljesítményt.


A tudományos teljesítményt tekintve a szegedi Gyógyszerésztudományi Kar a Magyar Tudományos Művek Tárában megtalálható adatok alapján is élen jár a hazai karok között. 2018-ban 254 tudományos közlemény született, ugyanebben az évben 2010 cikkben idézték a kari kutatók munkáit. A Kar a Szegedi Tudományegyetemen belül is kiemelkedik az egy főre eső tudományos teljesítményt tekintve. Az SZTE GYTK az egész kelet-közép-európai térség legjobb eredményét érte el.


"A tudományos munka és az oktatás minősége összefügg, ezért különösen örülök, hogy teljesítményünket objektív mutatók alapján nemzetközi, független testületek is elismerik. De ugyanilyen fontos az a visszajelzés is, amit a Karra jelentkezőktől kaptunk: a szegedi gyógyszerészkarra idén nagyon sokan jelentkeztek az ország minden részéből, ennek eredményeként emelkedő felvételi ponthatár mellett maximális létszámú évfolyammal kezdhetjük az új tanévet" - nyilatkozta Dr. Zupkó István, a Kar dékánja.

Hírek

 Hírek RSS

DSC_5341

2018. november végén vette át aranydiplomáját a Szegedi Gyógyszerésztudományi Kar Gyógyszertechnológiai és Gyógyszerfelügyeleti Intézetének professor emeritája, dr. Pintyéné dr. Hódi Klára. A Professzor Asszony sikerekben gazdag pályája – kis kitérővel – Karunkon kezdődött és itt teljesedett ki. Vele beszélgettünk az ünnepi alkalomból szakmáról, karrierről, emberségről.