Bauer_Zupko_Csupor_Hohmann

Prof. Rudolf Bauer a Szegedi Tudományegyetem díszdoktora

Az SZTE Egyetem Napja rendezvénysorozatát lezáró ünnepi szenátus ülésen 2021. november 13-án adták át a Doctor Honoris Causa kitüntető címet kilenc nemzetközileg is elismert, kiemelkedő tudományos munkát végző, továbbá a Szegedi Tudományegyetemmel eredményes kapcsolatban álló kutatónak. A Gyógyszerésztudományi Kar felterjesztésére Doctor Honoris Causa kinevezést kapott Rudolf Bauer, a Grazi Egyetem professzora.

Prof. Rudolf Bauer a Müncheni Egyetemen szerzett gyógyszerészi diplomát, ahol 1984-ben doktorált, 1990-ben pedig habilitált gyógyszerészi biológiából. 1993-tól a Düsseldorfi Egyetemen kapott egyetemi tanári kinevezést. 2002-től a Grazi Egyetemen (Karl-Franzens-Universität Graz, Ausztria) a Gyógyszerésztudományi Intézet vezetőjeként, jelenleg pedig a Farmakognóziai Intézet igazgatójaként dolgozik. Bauer professzor az Európai Gyógyszerkönyvi Bizottság TCM munkacsoportjának elnöke.


Rudolf Bauer fő kutatási területei a növényi gyógyszerek és növényi gyógyszerkészítmények minőségellenőrzése, a biológiailag aktív növényi metabolitok izolálása és szerkezetvizsgálata, ezek farmakológiai és farmakokinetikai vizsgálatai, újabban pedig a növényi hatóanyagok és a mikrobiom kölcsönhatásainak tanulmányozása. Mintegy 400 tudományos közlemény és 6 szabadalom szerzője, a független hivatkozásainak száma meghaladja a 10 000-et, h-indexe 65. Számos kutatási ösztöndíjat nyert el eddigi pályafutása alatt. 1990-ben Egon Stahl-díjjal, 2010-ben Norman R. Farnsworth Excellence in Botanical Research-díjjal, 2019-ben a Varro E. Tyler-díjjal tüntették ki. Öt kínai egyetem tiszteletbeli vendégprofesszora és a Helsinki Egyetem tiszteletbeli doktora.


Bauer professzor 2007-ben kezdett együttműködni a Szegedi Tudományegyetem Farmakognóziai Intézetének munkatársaival. Ennek a gyümölcsöző együttműködésnek az eredménye hét tudományos közlemény, öt kongresszusi előadás és négy közös PhD-értekezés. Több alkalommal is tartott egyetemünkön előadást a Farmakognóziai Intézet vendégeként.


Csupor Dezső

További képek az ünnepségről:


Bauer


(Fotók: Bobkó Anna, Sahin-Tóth István)


Hírek

 Hírek RSS

Kutatok_ejsazkaja_2021

2021. szeptember 24-én este a Gyógyszerésztudományi Kar minden intézete megnyitja ajtaját a gyógyszerészet különböző területei iránt érdeklődő látogatók számára. Tudjon meg többet a gyógyszerek alkalmazásáról, a hatóanyagkutatásról, a gyógyszergyártásról, a gyógynövényekről!