Herba_Medica_2022

A gyógyszerésztudományokba nyertek betekintést a IV. Herba Medica döntőjébe jutott versenyzők

2022. április 2-án került megrendezésre a IV. Herba Medica középiskolás tanulmányi verseny országos döntője Szegeden, a Gyógyszerésztudományi Karon.

Ebben a tanévben 106 versenyző és 50 felkészítő tanár regisztrált a versenyre. A két online fordulón legmagasabb pontszámot elért 12 diák és felkészítőtanáraik kaptak meghívást a döntőre, amely három részből állt: egy írásbeli tesztből, egy laboratóriumi feladat megoldásából és egy előzetesen kiválasztott témából tartott kiselőadás megtartásából.

A teszt megírását követően a diákok fele a Farmakognóziai Intézet hallgatói laboratóriumába vonult, fehér köpenyt öltött, és nekilátott, hogy meghatározza, melyik három gyógyszeralapanyagot rejtik az asztalán talált papírkapszulák. „A versenyzők a kikészített reagensek segítségével magabiztosan kísérleteztek, jóllehet néhányuknak nem sok lehetőségük volt a középiskolában hasonló feladatok megoldására, mivel vagy laboratórium vagy még kémiatanár sincs a gimnáziumában. Ennek ellenére minden versenyző felkészülten érkezett, és ügyesen végezte a szükséges kísérleteket.” ahogy azt dr. Lázárné dr. Zalán Zita, a Gyógyszerkémiai Intézet adjunktusa, a feladat szerkesztője és a munka felügyelője is elmondta értékelésében. Voltak diákok, akik a szükségesnél több reakciót is végrehajtottak, hogy minél több dolgot kipróbálhassanak a laboratóriumban.

Kepek_a_delelotti_labormunkarol
Képek a délelőtti labormunkáról
Eközben a döntősök másik fele a Kari Épület 2. számú tantermében tartotta meg 10 perces előadását. Mindenki a verseny szervezői által meghatározott, gyógyszerekhez, az egészséges életmódhoz, gyógynövényekhez vagy más kémiához vagy biológiához kapcsolódó területhez tartozó témából választhatta ki az őt leginkább érdeklő területet. A résztvevők nemcsak előadókészségüket, hanem szakmai jártasságukat és vitakészségüket is megmutathatták, hiszen a főként gyógyszerészkari oktatókból álló zsűri mindenkinek több kérdést is feltett. Dr. Csupor-Löffler Boglárka zsűritag a következőket mondta a szóbeli részről: „Évről-évre újra és újra meglepődünk, mert az előadások szinte kivétel nélkül nagyon magas színvonalúak. A tudományos igényeséggel összeállított prezentációkat rendszerint szép és informatív ábraanyaggal illusztrálják a versenyzők. Vannak persze rutinosabb előadók, akik már bizonyára más versenyeken is részt vettek, és vannak, akiken látszik, hogy ritkábban szerepelnek közönség előtt. Összességében nagyon színvonalas előadásokat hallottunk az idén is, néhány egy egyetemi TDK-előadásként is helytállna.”

Kepek_a_delutani_labormunkarol
Képek a délutáni labormunkáról
A délelőtti forduló közös ebéddel zárult. Délután a két csoport helyét cserélt, így a korábban a laborban szorgoskodók is bemutatták előadásukat, míg a délelőtti előadók a laborban mérték össze tudásukat. Amíg a zsűri összesítette a végleges pontszámokat, a versenyzők és kísérőik megtekiintették a szegedi dómot, illetve a templom tornyába felkapaszkodva megcsodálhatták felülről is Szeged belvárosát.

Kepek_a_domlatogatasrol


A hosszú napot az eredményhirdetés zárta le, amelyet mindenki izgatottan várt. A díjakat dr. Kiss Tivadar, a Farmakognóziai Intézet adjunktusa és dr. Csupor-Löffler Boglárka adta át. Minden döntős és felkészítő tanára kapott egy-egy 10 000 forint értékű könyvutalványt. Az első három helyen végzett versenyző pedig egy-egy nagyértékű híradástechnikai és elektronikai termékekere beváltható vásárlási utalványt nyert 150 000 Ft (1. helyezett), 100 .000 Ft (2. helyezett), illetve 50 000 Ft (3. helyezett) értékben. Valamennyi versenyzőnek, aki az írásbeli fordulón részt vett, emléklapot küldtek a szervezők.

Kepek_az_eredmenyhirdetesrol
Képek az eredményhirdetésről
A szervezők megkérdeztek néhány versenyzőt arról, hogy mi az a három szó, amivel leginkább jellemezni tudják a Herba Medicát. Többen is mondták a kutatómunka, a betekintés az egyetemi tananyagba, a gyógynövények, a kellemes időtöltés kifejezésket, de alhangzott az álom és a siker szó is. A diákok elmondása szerint az volt a legjobb, hogy a különböző feladatok megoldása során alkalmuk volt betekinteni a gyógyszerészi munka sokszínűségébe.


A döntőben résztvevő diákok és helyezésük a következő:

1. helyezett

Jáger Tekla (Kiskunhalasi Bibó István Gimnázium, felkészítő tanár: Kissné Kriszt Zsuzsanna és dr. Tomicskóné Magyar Tünde)

2. helyezett

Stock Zita (Ciszteri Szent István Gimnázium, Székesfehérvár, felkészítő tanár: Rideg Gabriella)

3. helyezett

Kozák Anna (Debreceni Egyetemi Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma, felkészítő tanár: dr. Krakompergerné Aros Adrienn)

4. helyezett

Farkas Fruzsina (Kiskunhalasi Bibó István Gimnázium, felkészítő tanár: dr. Tomicskóné Magyar Tünde)

5. helyezett

Boros Júlia (Verseghy Ferenc Gimnázium, Szolnok, felkészítő tanár: Borosné Szlávik Mária)

6. helyezettek

Dani Regina Jázmin (Orosházi Táncsics Mihály Gimnázium, felkészítő tanár: Gabnai Edit és Mikulás Rolandné)

Sarkadi Máté (ELTE Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium, Szombathely, felkészítő tanár: Szabó Bence Farkas)

8. helyezett

Szalai Donát (Gyulai Római Katolikus Gimnázium, Általános Iskola, Óvoda és Kollégium, felkészítő tanár: Révészné Japport Tünde)

9. helyezett

Tóth Dominik (Jurisich Miklós Gimnázium és Kollégium, Kőszeg, felkészítő tanár: Bancsó Andrea)

10. helyezettek

Szánthó Tünde (Esztergomi Dobó Katalin Gimnázium, felkészítő tanár: Kis-Szölgyémi Judit)

Hesz Lilla (Premontrei Iskolaközpont, Gödöllő, felkészítő tanár: Kerényi Zoltán)

12. helyezett

Barabás Nóra (Márton Áron Főgimnázium, Csíkszereda, felkészítő tanár: Barta Mónika)


Dr. Kiss Tivadar az eredményhirdetést követően elmondta, hogy mind a tizenkét versenyző nyertes, hiszen kiemelkedő teljesítményt nyújtottak az online fordulókon, továbbá sikeresen helyt álltak a döntő valamennyi feladata során.

Csoportkepek


A verseny szervezésében részt vettek:

Feladatszerkesztők: Bajtai Attila, dr. Bózsity-Faragó Noémi, dr. Csupor-Löffler Boglárka, dr. Csuvik Oszkár, dr. Engi Zsófia, dr. Kiss Tivadar, dr. Lőrinczi Bálint, dr. Püski Péter, dr. Zupkó István.

Zsűritagok: Bajta Attila, dr. Bózsity-Faragó Noémi, dr. Csupor-Löffler Boglárka, dr. Engi Zsófia, dr. Lázárné dr. Zalán Zita, Németh Veronika, dr. Rédei Dóra, dr. Szakonyi Gerda, dr. Szakonyi Zsolt, dr. Vasas Andrea, dr. Veres Katalin.


Az eseményen készült fényképekből készült bővebb válogatás ezen a linken, míg az összes fotó a Herba Medica Tanulmányi Verseny Facebook-oldalán (délelőtti labor, délutáni labor, eredményhirdetés, csoportképek és ebéd) tekinthető meg.


A IV. Herba Medica Tanulmányi Verseny megszervezését a Nemzeti Tehetség Program keretében (NTP-TMV-21-0111) a családokért felelős tárca nélküli miniszter 1 000 000 forinttal támogatta. A verseny megrendezéséhez az SZTE Gyógyszerésztudományi Kara, valamint a Szegedi Gyógyszerészképzés Fejlesztéséért Alapítvány is hozzájárult.


Kiss Tivadar és Rédei Dóra

Fotó: Rédei Dóra és Püski Péter


Hírek

 Hírek RSS

szteinnovacios_dij_palyazat1

A pályázat célja az egyetem azon kutatóinak, valamint hallgatóinak támogatása, akik az egyetemhez kötődő kutatómunkájuk során olyan tudományos eredményt, innovatív megoldást dolgoztak ki, amely szellemi alkotásnak minősül és üzleti szempontból hasznosítható lehet.