2022_Karakko

Élménybeszámoló a Krakkóban töltött szakmai gyakorlatról

Nyáron a Gyógyszerészhallgatók Nemzetközi Egyesülete (IPSF) által koordinált hallgatócsere-programmal (SEP) lehetőségem nyílt arra, hogy szakmai gyakorlatot tölthessek Krakkóban a Jagelló Egyetem Collegium Medicum Gyógyszerésztudományi Karán a Gyógyszerészi Kémia Intézetben, Agnieszka Zagórska professzor vezetésével. A Magyar Gyógyszerészhallgatók Egyesületén (HUPSA) keresztül lehetett jelentkezni programra, amelynek keretében a helyi szervezetek keresnek az adott országba jelentkezőknek gyakorlati helyet.

A lengyel fogadóintézet laborjában kémiai szintézissel olyan vegyületek előállításával foglalkoznak, amelyeknek potenciálisan hatása lehet a központi idegrendszerre. A gyakorlat során részt vettem a mindennapi munkában: kémiai szintézissel előállítottuk a kívánt molekulát, amelyet oszlopkromatográfiával tisztítottunk meg a melléktermékektől és szennyezőanyagoktól, majd NMR-rel és HPLC-vel vizsgáltuk őket. A munka során érdekes volt jobban belemélyedni a gyógyszerészi kémia rejtelmeibe, miközben gyakorolhattam szerves kémiai laborismereteimet is.

Az NMR-laborban is lehetőségem volt egy rövid oktatáson részt venni. A berendezést működtető nagy szaktudással rendelkező technikus mutatta be nekem a gép működését és a saját mintáinkból kapott spektrumok elemzésével hosszú időt töltöttünk témavezetőm társaságában ezen a helyen.

Kep4 Kep5

A gyakorlat során több szemináriumot is szerveztek számunkra a gyógyszerkutatásról, illetve részt vettem egy nagyon érdekes, molekulamodellezésről szóló gyakorlati foglalkozáson is. Itt olyan számítógépes programokkal ismertettek meg minket, amelyeket a gyógyszergyárakban a gyógyszerkutatás során rutin szerűén használnak. Egyik ilyen program segítségével a meglévő gyógyszeradatbázisból az ismert gyógyszeres célpontokhoz megtalálható a farmakológiai hatás kiváltáshoz szükséges kötésekkel kapcsolódó ligand. Egy másik programmal az vizsgálható, hogy a molekulák szerkezeti módosításával hogyan változtatható a hatóanyag kötődése. Ezek az eszközök irányt mutatnak ahhoz, hogy a laborban milyen anyagot kellene szintetizálni.

Az egyetemen nagyon jól éreztem magam, jó volt a hangulat. Témavezetőm nagyon nyitott, energikus személyiség, illetve a laborban dolgozó többi hallgató és oktató társaságában egy családias légkör alakult ki a gyakorlatom alatt. Mindig hasznosnak éreztem a bent töltött időt, hiszen minden nap tanultam valami újat.

Krakkó egy igazán élhető város. Nemcsak a belvárosa, de a külsőbb városrészek is szépek. Szabadidőmben sokat sétálva sikerült a várost jobban felfedeznem. Hétvégéken hosszabb kirándulásokra is volt időm például a város mellett található nemzeti parkba, Wrocławba és a Tátrába.

Galgóczi Emese
Kep1 Kep2

Hírek

 Hírek RSS

szteinnovacios_dij_palyazat1

A pályázat célja az egyetem azon kutatóinak, valamint hallgatóinak támogatása, akik az egyetemhez kötődő kutatómunkájuk során olyan tudományos eredményt, innovatív megoldást dolgoztak ki, amely szellemi alkotásnak minősül és üzleti szempontból hasznosítható lehet.