DUR_banner_magyar

Megjelent a Gyógyszerfelhasználás szakkönyv első kiadása

A Klinikai Gyógyszerészeti Intézet munkatársai a szerzők és szerkesztők között.

A Wiley gondozásában megjelent a Gyógyszerfelhasználás elemzési szakkönyv első kiadása (Drug Utilization Research: Methods and Applications), amelyben a Klinikai Gyógyszerészeti Intézet két munkatársa is részt vett szerzőként illetve szerkesztőként.


Drug Utilization Research - Methods and Applications

 

John Wiley & Sons, Ltd 2016

 

Szerkesztők: Monique Elseviers, Björn Wettermark, Anna Birna Almarsdottir, Morten Andersen, Ria Benkő, Marion Bennie, Irene Eriksson, Brian Godman, Janet Krska, Elisabetta Poluzzi, Katja Taxis, Vera Vlahović-Palčevski, Robert Vander Stichele

 

A könyv hivatalos linkje: http://onlinelibrary.wiley.com/book/10.1002/9781118949740

 

A könyv szerkesztésért a Nemzetközi Farmakoepidemiológia Szövetség (ISPE) Európai Gyógyszerfelhasználás Elemzési Csoportjának (EuroDURG) vezetősége felelt és 100 szerző valamint 72 külső bíráló munkája gyümölcsként jelent meg 2016 nyarán.

A gyógyszerfelhasználás elemzés (Drug Utilization Research - DUR) egy eklektikus tudományág, amely deszkriptív és analitikai módszereket használ a gyógyszerfelírás, gyógyszerkiadás és gyógyszerfogyasztás megismeréséhez, megértéséhez és értékeléséhez, valamint az intervenciók hatékonyságának teszteléséhez, azzal a céllal, hogy javítsa a gyógyszerek felhasználásának minőségét. A tudományág része, illetve szorosan kötődik a pharmacoepidemiologiához, az ún. egészségkimeneti vizsgálatokhoz (Health Outcome Research) a pharmacovigilanciához és az egészségügyi gazdaságtanhoz.

 

A hiánypótló könyv első része a gyógyszerfelhasználás elemzés módszertanát taglalja, a második része az alkalmazási területeit mutatja be s többek között olyan területeket érint, mint az egészségpolitika, a felhasználás minőségi indikátorai, specifikus populációk illetve terápiás csoportok gyógyszerfelhasználása valamint az adherencia.

 

A könyvet ajánlják mindazon tanároknak, diákoknak, egészségügyi és közigazgatási szakembereknek, valamint egészségügyi hatóságnál dolgozóknak, akik részt vesznek gyógyszeradatok elemzésében.

 

A Klinikai Gyógyszerészeti Intézet munkatársai szerzőként az alábbi fejezetek munkájában vett részt:

Chapter 1 Introduction to drug utilization research

Björn Wettermark, Monique Elseviers, Anna Birna Almarsdóttir, Morten Andersen, Ria Benkő, Marion Bennie, Irene Eriksson, Brian Godman, Janet Krska, Elisabetta Poluzzi, Katja Taxis, Robert Vander Stichele and Vera Vlahović-Palčevski

 

Chapter 10 Visualization of drug utilization data

Mária Matuz, Ria Benkő and Mikael Hoffmann

 

Chapter 26 Drug utilization research in the area of antibiotics

Ria Benkő, Marion Bennie and Samuel Coenen

Hírek

 Hírek RSS

1

Az Alma Mater Alumni Mentorprogramja, az AMP olyan kezdeményezés, mely hidat képez az egyetemen tanuló hallgatók és a munka világa között.