IMG_2630_cov

Gyógyszerészek Világnapja 2016 – Így ünnepeltünk Szegeden…

A Gyógyszerészeti Világszervezet (FIP) kezdeményezésére szeptember 25.-e (a szervezet születésnapja: 1912 szept. 25.) a Gyógyszerészek Világnapja.

2009 óta számos országban ünnepeljük ezen a napon a gyógyszerészi hivatást, valamint igyekszünk felhívni a figyelmet a gyógyszerészet fontosságára; a gyógyszerészek által nap mint nap végzett tevékenység komolyságára és felelősségére.


Magyarország második alkalommal vesz részt a programban, melyet Dr. Csóka Ildikó, karunk intézetvezető egyetemi docense, a FIP magyarországi képviselője kezdeményezésére honosított meg a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság (MGYT) küldöttgyűlése.


A Világszervezet minden évben más-más mottót kapcsol a programhoz, amely ebben az évben az „I care for You” – vagyis a „Gyógyszerésze gondoskodik Önről” üzenetet hangsúlyozza.


A Szegeden megrendezett ünneplés és a kapcsolódó továbbképzés a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság és a Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Kar munkatársainak együttműködésével valósult meg.


Az esemény köszöntésekkel kezdődött Háznagyné Dr. Radnai Erzsébet, az MGYT Csongrád-megyei szervezet elnöke majd Farkasné Dr. Tompa Ildikó az MGYT szervezési alelnöke részéről; felidézve a Gyógyszerészek Világnapjának kialakulását és hangsúlyozva a program fontosságát.


Ezt követően karunk emeritus professzora, az MGYT tiszteletbeli elnöke, Prof. Dr. Erős István vette át a szót és az MGYT szenátorokat köszöntötte. (Itt említendő, hogy az MGYT Szenátus tagja az a nyugállományba vonult tag, aki a Társaság érdekében és a gyógyszerészet fejlesztéséért évtizedeken át tevékenykedett, szakmai körökben országos ismertséggel és elismertséggel rendelkezik).


A laudáció során Professzor Úr bemutatta a 80. életévüket betöltött és életüket a gyógyszerésztudományoknak szentelő kollégák életútját, fontosabb elért szakmai sikereiket.


Ünnepelt szenátoraink 2016-ban: Prof. Dr. Szendrei Kálmán, Dr. Tóth László, Dr. Simon Lajos és Dr. Varga István gyógyszerészek, akik a szegedi gyógyszerészképzésben is jelentős szerepet töltöttek és töltenek be karunk oktatóiként.


Megemlékeztünk Prof. Dr. Stájer Géza, nemrégiben elhunyt professzor úrról is, karunk egykori dékánjáról is, aki az idei évben töltötte volna be a 80. életévét.

Az emlékezést és az ünneplést karunk dékánja, Prof. Dr. Hohmann Judit előadása zárta, aki a szegedi Gyógyszerésztudományi kar intézeteit, kutatási területeit mutatta be, kiemelve az elmúlt években elért tudományos eredményeket.


A megnyitót követő állófogadás kiváló lehetőséget biztosított a beszélgetésre, illetve arra, hogy a résztvevők „I care for You” feliratú táblával a kezükben megörökítsék a napot és jelezzék elkötelezettségüket hivatásuk iránt és magukénak vallva a betegekről való gondoskodás fontosságát. Minden korosztály – a hallgatóktól a most köszöntött szenátorokig – örömmel szerepelt a képeken.


Ezt követően a „Klasszikus gyógyszerészeti ismeretek” címmel megszervezett 2 napos továbbképző tanfolyam előadásaira került sor, amelyen a gyógyszerészek fontos, naprakész ismereteket szerezhettek többek között az elhízással, fogyasztószerekkel, a cukorbetegséggel és annak kezelési lehetőségeivel kapcsolatban. Vasárnap tréningeken és interaktív beszélgetésen vehettek részt a megjelenők.

 

A Világnap programjai a szegedi sajtóban is megjelentek a Szegedi Tudományegyetem Közkapcsolati Igazgatóságának közreműködésével és szervezésében. A régió leghallgatottabb rádiója, a Rádió 88 interjút készített Dr. Csóka Ildikóval, a Délmagyarország napilap munkatársa pedig Prof. Dr. Hohmann Judit dékán asszonnyal beszélgetett.

 

A szervezők nevében úgy véljük, hogy a rendezvény sikeresen zárult és elérte a célját. Aki megjelent, egy jó hangulatú és információban gazdag napot tudhatott magáénak, példamutató életutakat ismerhetett meg és megállhatott kicsit örülve annak, hogy a gyógyszerészi pályát választotta.

 

Köszönjük minden jelenlevőnek a részvételt, jövőre találkozunk!

 

a szervezőbizottság nevében:

Dr. Csóka Ildikó, Háznagyné Dr. Radnai Erzsébet és Dr. Fekete Helga


IMG_2624

 

Hírek

 Hírek RSS

2023_TDK_konferencia

2023. november 15-én 8 órai kezdettel az MTA Szegedi Területi Bizottság székházának dísztermében kerül megrendezésre az SZTE SZAOK, FOK, GYTK és ETSZK TDK-konferenciájának Gyógyszerésztudományi Szekciója.