Ambrus_szabadegyetem

Ismét kari oktató mutatkozott be az SZTE Szabadegyetem előadássorozat keretében

„Nők a tudományban.” Ez a Szabadegyetem – Szeged előadássorozat 2016-2017-es tanév őszi szemeszterének a mottója. Az idei 13 előadás is reprezentálja a tudós nők teljesítményét a Szegedi Tudományegyetemen, ahol a kutatók 43, az oktatók 44 százaléka nő.

A Szabadegyetem-sorozat 2016 őszi szemeszterében karunkat Ambrus Rita adjunktus képviselte. Előadásának címe: Hogyan fejlesszünk biztonságos „nanogyógyszereket”? Lehetőségek és kihívások a gyógyszertechnológiában.

 

A nanotechnológia új és érdekes irányvonalat képvisel a gyógyszertechnológia területén, amely kihívást jelent kutatóknak, fejlesztőknek egyaránt. Az eljárások alkalmazása a gyógyszeriparban számos probléma megoldását jelenthetik. Az előadás az SZTE Gyógyszertechnológiai és Gyógyszerfelügyeleti Intézetében folyó nanotechnológiai kutatásokból adott ízelítőt, magában foglalva számos integráló (elektrosztatikus szálképzés, elektroporlasztás, plazma kristályosítás, stb.) és dezintegráló (száraz őrlés, szonikus kavitáció, nagynyomású homogenizálás, stb.) eljárási módot. Bemutatta a nanonizált részecskék gyógyszerészeti szempontból fontos vizsgálati módszereit és alkalmazási lehetőségeit, továbbá a már forgalomban lévő „nano-gyógyszerkészítmények” is ismertetésre kerülnek. Az előadás kitért a nanoanyagok alkalmazásával kapcsolatos kockázatokra, veszélyforrásokra és azok gyógyszerfejlesztés szempontjából lehetséges kontrolljára.

 

Az előadó bemutatkozása és a teljes anyag az alábbi módon érhető el:

https://www.u-szeged.hu/szabadegyetem/hogyan-fejlesszunk

https://www.u-szeged.hu/szabadegyetem/eloadas-osszefoglalo/hogyan-fejlesszunk

Hírek

 Hírek RSS

1

Az Alma Mater Alumni Mentorprogramja, az AMP olyan kezdeményezés, mely hidat képez az egyetemen tanuló hallgatók és a munka világa között.