hunyadi1_banner

Szász Kálmán díj

A Szász Kálmán díj 2016-os díjazottja az SZTE GYTK Farmakognóziai Intézetének egyetemi docense, Dr. Hunyadi Attila.

A díj névadója Szász Kálmán gyógyszerész (1910-1978), a hazai gyógynövénykutatás és a gyógynövény-alapú gyógyszergyártás kiemelkedő alakja, a Richter Gedeon Gyógyszergyár Növénykémiai Osztályának volt vezetője. A Szász Kálmán-díj Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság Gyógynövény Szakosztálya által kezdeményezett, a Magyar Gyógyszerésztudományért Alapítvány által létrehozott és a Richter Gedeon Nyrt. által 1 000 000 forintos ösztöndíjjal támogatott elismerés.

 

A Szász Kálmán-díj célja, hogy elismerje és támogassa további tudományos munkájukban azokat a fiatal gyógynövénykutatókat, akik valamely, a gyógynövényekhez kapcsolódó területen (kutatás, feldolgozás, termékfejlesztés, minősítés, gyártás) tevékenykedve kiemelkedő teljesítményt nyújtanak.

 

Dr. Hunyadi Attila kutatási területe a természetes anyagok izolálása, szerkezetvizsgálata és ezek „hatáscentrikus szemléletű” kémiai módosítása. Utóbbi területen hazánkban úttörőnek számít a jelenkori farmakognózia területén. 15 éves munkássága során számos növény kémiáját vizsgálta, elsősorban ekdiszteroidokra és fenolos vegyületekre koncentrálva. Munkája során új analitikai és izolálási megoldásokat dolgozott ki. Szakterületének legrangosabb folyóirataiban megjelent 45 darab, 110 feletti impakt faktorú dolgozata s az ezekben közölt, izolált ás az általa előállított mintegy 100 új félszintetikus ekdiszteroid, 50 protoflavon származék leírása jelzi munkásságának sikerességét.

 

A díjhoz gratulálunk, további munkájához sok sikert kívánunk!


hunyadi1  

Hírek

 Hírek RSS

1

Az Alma Mater Alumni Mentorprogramja, az AMP olyan kezdeményezés, mely hidat képez az egyetemen tanuló hallgatók és a munka világa között.