Gyógyszeranalitikai Továbbképző Kollokvium 2016 – Szeged, Novotel Hotel

Az Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság Gyógyszeranalitikai Szakosztálya 2016. április 7-9. között rendezte meg a XLI. Gyógyszeranalitikai Továbbképző Kollokviumot, amelynek helyszínéül Szegedet választotta a szakosztály vezetősége. A szervezésbe a Gyógyszeranalitikai Intézet munkatársai is bekapcsolódtak.

A háromnapos rendezvény megnyitóján egyetemünket és karunkat Prof. Hohmann Judit a GYTK dékánja, a Farmakognóziai Intézet vezetője, Prof. Martinek Tamás az SZTE közkapcsolati rektorhelyettese, a Gyógyszeranalitikai Intézet vezetője, valamint Prof. Erős István az Gyógyszertechnológiai Intézet emeritus professzora, a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság tiszteletbeli elnöke képviselte és köszöntötte.

Közvetlenül a rendezvény megnyitója után került sor a Schulek-díj, valamint az Anoli-díj átadására.

A Schulek-díjat minden évben olyan szakember érdemli ki, aki kiemelkedő eredményeket ért el a gyógyszeranalitika területén, munkájával hozzájárult ennek a tudományterületnek a népszerűsítéséhez, megbecsüléséhez. Az idei év Schulek-díjasa a vezetőség döntése alapján Némethné Palotás Júlia a GYEMSZI Gyógyszerminőségi Főosztály főosztályvezetője lett.

Az Anoli pályazat fiatal kutatóknak ad lehetőséget munkájuk megismertetésére. A díjat két kategóriában ítélték oda: az Anoli-pályázat hallgatói kategóriájának győztese Malcsiner Petra és Vesztergombi Dániel (SE Gyógyszerészi Kémiai Intézet), a kutatói kategóriájának győztese pedig Katona Gábor (SZTE Gyógyszertechnológiai Intézet) lett.

A háromnapos tudományos programot az antidiabetikumok analitikája nyitotta, ahol többek között egy kiváló farmakológiai bevezetést követően előadást hallhattunk Dr. Szakonyi Zsolttól (SZTE Gyógyszerkémiai Intézet) az inzulin és inzulin-analóg antidiabetikumok kémiájáról, de szó volt még az inzulin készítmények gyártásának és analitikai vizsgálatainak kihívásairól és egyéb diabetes terápiában használt készítmények analitikai vizsgálatáról is.

A második napon a kémiai elemszennyezők és genotoxikus szennyezők ellenőrzése a gyógyszerkészítményekben, valamint a változások a szabályozásban, kihívások a gyakorlatban témakört járták körül az ipar és az ellenőrző hatóság felkért előadói. Az idei kollokviumon az ICP-MS kapcsolt analitikai technika alkalmazásának lehetőségei is bemutatásra kerültek.

A konferencia záró napján a homeopátiáról, a táplálék-kiegészítőkről és az élelmiszer-, valamint a doppinganalitikáról hallhattunk a tavalyi Schulek-díjas Prof. Dr. Perjési Pál (PTE, Gyógyszerészi Kémiai Intézet) előadását követően. A szombati nap tudományos programját annak a szempontnak a figyelembe vételével állítottuk össze, hogy talán több, nem kifejezetten a gyógyszeranalitika szakterületén tevékenykedő érdeklődőt is sikerül megnyernünk a rendezvénynek. A sort Dr. Márki Árpád és Dr. Gáspár Róbert (SZTE Gyógyszerhatástani és Biofarmáciai Intézet) nyitotta az igen elgondolkodató „Hatásos-e a homeopátia?” című előadásával, majd Dr. Csupor Dezső (SZTE Farmakognóziai Intézet) mutatta be eredményeit a növényi kivonatokat tartalmazó termékek vizsgálata kapcsán. A szekció meghívott előadói között volt Dr. Forgó Péter (EKF, Élelmiszerkémiai és Biokémiai Tanszék) az SZTE TTIK Szerves Kémiai Tanszék korábbi munkatársa, Dr. Tiszeker Ágnes (Magyar Antidopping Csoport) és Soós Erika (Wessling Hungary Kft.) is.

Az idei konferencia újdonságát a poszter szekció adta, amelyen a szervezők a fiatalabb generációnak (TDK hallgatóknak, PhD hallgatóknak) kívántak lehetőséget biztosítani munkájuk bemutatására. Meglepetésként Prof. Erős István az Gyógyszertechnológiai Intézet emeritus professzora is készült poszterrel az eseményre!

A kiváló előadásokat a résztvevők nagy érdeklődéssel hallgatták. A szervezők orgonabemutatóra, ópusztaszeri kirándulásra, szegedi sétára, társasági vacsorára invitálták a résztvevőket. Összességében egy nagyon jó szakmai konferenciát zárt az MGYT Analitikai Szakosztálya.


P1020135  

Hírek

 Hírek RSS

1

Az Alma Mater Alumni Mentorprogramja, az AMP olyan kezdeményezés, mely hidat képez az egyetemen tanuló hallgatók és a munka világa között.