cikk-kep

Kínai delegáció az SZTE Gyógyszerésztudományi Karán

A Zhejiang University Gyógyszerésztudományi Kar küldöttségének szegedi látogatása.

Először látogatott a Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Karára a kínai Hangzhou városból a Zhejiang University Gyógyszerésztudományi Karának küldöttsége.


A látogatás előzménye a két kar között 2014-ben aláírt együttműködési keret-megállapodás, amelynek megkötésében Dr. Gáspár Róbert, a Kar nemzetközi ügyeiért is felelős volt dékánhelyettese fontos szerepet töltött be.

 

A 2015. szeptember 7-8. közötti látogatás célja, hogy tartalommal töltsék meg a múlt évben kötött együttműködési keret-megállapodást: akár 40-50 kínai gyógyszerészhallgató is érkezhet az 1-2. szemeszterre Szegedre.

 

Kínában a gyógyszerészképzés 4 éves alap- és 2 éves mesterképzésből áll. A legtehetségesebb gyógyszerészhallgatók vesznek részt ott is a doktori képzésben. A kínai állam ösztönzi, hogy az ottani fiatalok közül minél többen szerezzenek külföldi tanulmányi tapasztalatokat. Ezért a kínai egyetemek folyamatosan bővítik nemzetközi kapcsolatrendszerüket. Az amerikai egyetemek mellett egyre többen kötnek együttműködést európai felsőoktatási intézményekkel.

 

A Shanghai világranglistán a 151-200. pozíciót, Kínában a 4-6. helyet foglalja el a Zhejiang University. Kína egyik legrégebbi – 1897-ben alapított – egyeteme örömmel írt alá az együttműködésről memorandumot a Sanghai listán évek óta szereplő, 2015-ben a 401-500. helyen pozícionált magyarországi felsőoktatási intézménnyel, a Szegedi Tudományegyetemmel.

 

A nyugati felsőoktatás mintájára alapítot Zhejiang University-n a gyógyszerészképzés nem a hagyományos kínai gyógymódokat, hanem a bizonyítékon alapuló gyógyítást szolgálja. A kutatóképzést helyezik középpontba: az ott kifejlesztett gyógyszerek megtalálhatók a kínai patikákban. A kínai partner kutatási profiljához tartozik a tumor-ellenes és az anyagcsere-betegségek kezelését szolgáló gyógyszerek fejlesztése, miközben sok növényi hatóanyag vizsgálatával is foglalkoznak. E területeken a kutatási együttműködés is reményt keltő lehet a két kar között.

 

A kétnapos látogatás során a rangos kínai intézmény vezetőit, kutatóit, oktatóit Nagy Katalin, a Szegedi Tudományegyetem nemzetközi ügyekért felelős rektorhelyettese és Hohmann Judit, az SZTE GYTK dékánja is fogadta.

 

A kínai küldöttség látogatást tett az SZTE Gyógyszerésztudományi Kar intézeteiben és a Szegedi Tudományegyetem Konfuciusz Intézetében.

 

Dr. Bo Yang, a Zhejiang University professzora a látogatás első napján a szegedi egyetem Ph.D. hallgatóinak és kutatóinak tartott tudományos előadást „Identification of novel targets for anti-metastasis therapy” címmel. Másnap Bo Yang, Su Zeng és Xian Li, a Zhejiang University Gyógyszerésztudományi Kar, valamint az ottani Mezőgazdasági és Biotechnológiai Kar oktatói előadásokon ismertették az intézményben folyó oktatási és kutatási tevékenységet.

Hírek

 Hírek RSS

1

Az Alma Mater Alumni Mentorprogramja, az AMP olyan kezdeményezés, mely hidat képez az egyetemen tanuló hallgatók és a munka világa között.