Toledói szakmai gyakorlat

Graduális és Ph.D. hallgatók szakmai gyakorlata Toledóban.

2015-ben az Egyesült Államokbeli Toledó és Szeged gyógyszerészkarai között fennálló együttműködés keretében hárman tölthették szakmai gyakorlatukat a külföldi intézményben. Kuruczleki Nóra, negyedéves graduális gyógyszerészhallgató klinikai rotációs gyakorlaton vett részt, míg Gonda Tímea a Gyógyszerkémiai Intézet és Csábi József, a Farmakognóziai Intézet Ph.D. hallgatói kutatólaborban tölthettek 4, illetve 6 hetet.

 

A Toledói Egyetemen megvalósult tanulmányút szakmai szempontból igen előnyös volt. Kuruczleki Nóra a helyi klinikán több osztály betegellátásába kapcsolódott be, az ottani rendszer működését ismerte meg. Számos klinikai gyógyszerészettel kapcsolatos kihívással szembesült, és azok megoldásában aktívan részt vett. Gonda Tímea a Dr. Paul Erhardt professzor által vezetett laboratóriumban végzett szintetikus kémiai munkát az ottani kutatásba bekapcsolódva. Csábi József Dr. L. M. Viranga Tillekeratne kutatócsoportjához csatlakozva itthoni kutatási témájához kapcsolódóan végzett laboratóriumi munkát. A Ph.D. hallgatók így növelhették gyakorlati tapasztalataikat kémiai reakciók és oszlopkromatográfiás módszerek kivitelezésében, valamint tiszta vegyületek analitikai elemzésére is lehetőségük nyílt.

 

Az út öröméhez a szakmai tapasztalatszerzésen kívül különböző szabadidős programok is hozzájárultak. Így lehetőségük nyílt a Toledói Szépművészeti Múzeum, valamint az Állatkert megtekintésére, valamint Dr. Baki Gabriellával feltérképezték a városban levő parkokat. Számos ünnepi rendezvényre is meghívást kaptak, ezek közül a legemlékezetesebb a Dr. Helena O. Mishoe admirálissal eltöltött, barátságos társalgással egybekötött ebéd volt. Utazásuk során Toledón kívül az Illinois állambeli Chicagóban is megfordultak, ahol a város fontosabb látnivalóit tekintették meg.

 

A hasznos szakmai tapasztalatokért és jó élményekért köszönetüket kifejezik ki Prof. Dr. Hohmann Judit dékán asszonynak és a kapcsolattartó Dr. Soós Gyöngyvér professzor asszonynak, akik nagyban hozzájárultak az utazás megvalósulásához. Az utazás létrejöttéhez jelentős segítséget nyújtott a Balassi Intézet által biztosított Campus Hungary Ösztöndíj, valamint a Szegedi Gyógyszerészképzés Fejlesztéséért Alapítvány anyagi támogatása.

Hírek

 Hírek RSS

1

Az Alma Mater Alumni Mentorprogramja, az AMP olyan kezdeményezés, mely hidat képez az egyetemen tanuló hallgatók és a munka világa között.