IMG_001b

A Szegedi Tudományegyetem szervezte a gyógynövénykutatás világkongresszusát

A gyógynövény- és természetesanyag-kutatás 63. nemzetközi kongresszusát 2015. augusztus 24-27. között a Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Karának Farmakognózai Intézete szervezte a Budapest Kongresszusi Központban. Az 54 országból érkező mintegy 700 kutató 10 témakörben, 9 plenáris és 80 szekcióelőadáson, valamint közel 600 poszteren ismertette a gyógynövény- és természetesanyag-kutatás legújabb eredményeit.

A „63rd International Congress and Annual Meeting of the Society for Medicinal Plant and Natural Product Research” című rendezvény az eredetileg német, mára nemzetközivé vált szervezet kongresszusa, amely mint minden évben, idén is a gyógynövény és természetesanyag-kutatás és fitoterápia legrangosabb európai fóruma volt. Magyarország 38 év után, a társaság története során másodszor rendezhette meg ezt a nívós konferenciát, amelyre öt kontinensről érkeztek résztvevők.

 

A kongresszus megnyitását megelőzően augusztus 23-án egy szimpózium és két workshop került megrendezésre. Az egynapos szimpózium a természetesanyag-kutatás legmodernebb analitikai módszereit mutatta be, a workshopok egyike a gyógynövény-termékek szabályozási kérdéseivel foglalkozott, különös tekintettel a nem-európai országok Európában forgalmazott termékeire, a másikon pedig a fiatal kutatók mutatták be eredményeiket.

 

A rendezvény résztvevőit a 2015. augusztus 24-én 9 órakor kezdődő megnyitón a Magyar Tudományos Akadémia nevében Freund Tamás, az MTA alelnöke, és Szabó Gábor akadémikus, a Szegedi Tudományegyetem rektora köszöntötte a szervezők nevében. A magyarországi kutatók közül plenáris előadást tartott Katona István agykutató (MTA KOKI) a növényi anyagok központi idegrendszerre gyakorolt hatásáról, a kender hatóanyagainak szerepéről a neurobiológiai kutatásokban.

 

A kongresszus kiemelt témakörei voltak:

Természetes vegyületek mint a gyógyszerkutatás vezérmolekulái

Természetes anyagok a központ idegrendszeri betegségek terápiájában

Gyógynövények krónikus betegségek kezelésében

Növényi anyagok farmakokinetikája

Növényi termékek klinikai vizsgálata

Gyógynövények, növényi gyógyszerek és étrend-kiegészítők minőségvizsgálata

A biotechnológia és sejtbiológia új kihívásai

Etnobotanika és etnofarmakológia

Étrend-kiegészítők

Gyógynövények és természetes vegyületek az állategészségügyben és állatgyógyászatban

 

A nemzetközi rangú konferencia megszervezésére felkért SZTE GYTK Farmakognózai Intézete 3 szóbeli előadással és 27 poszterrel is hozzájárult a tanácskozás sikeréhez. A szegedi kutatók – többek között – biológiailag aktív növényi anyagok izolálásával, félszintézisével és farmakológiai vizsgálatával, továbbá gyógynövény-analitikával kapcsolatos eredményeikről számoltak be. A konferencia elnökei Prof. Hohmann Judit, az SZTE Gyógyszerésztudományi Karának dékánja és Csupor Dezső, az SZTE Farmakognóziai Intézetének adjunktusa volt. A szervezőbizottság munkájában az intézet több munkatársa, valamint PhD hallgatók és ifjú kutatók csapata is közreműködött.


IMG_3877

Hírek

 Hírek RSS

1

Az Alma Mater Alumni Mentorprogramja, az AMP olyan kezdeményezés, mely hidat képez az egyetemen tanuló hallgatók és a munka világa között.