Klinika Toledo

Klinikai gyakorlat az Amerikai Egyesült Államokban

Két gyógyszerészhallgató vett részt klinikai gyógyszerészeti gyakorlaton Toledoban

 A Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Kara évek óta szoros kapcsolatot ápol a Amerikai Egyesült Államokban lévő University of Toledo College of Pharmacy and Pharmaceutical Sciences-el. Egészen az idei évig hagyományosan a már graduális képzést elvégzett, PhD programban részt vevő gyógyszerészek vehettek részt kutatási csereprogramban. Idén azonban, egy új megállapodás szerint a két egyetem egyedülálló lehetőséget kínált a végzés előtt álló, negyed évet elvégzett gyógyszerészhallgatóknak, melyhez anyagi támogatást nyújtott a Campus Hungary. Ennek értelmében a záróvizsga előtti gyakorlat hat hónapjából az egy hónapos klinikai gyakorlatot lehetett eltölteni a tengerentúlon.

Karunk novemberi felhívására több leendő ötödéves hallgató jelentkezett, akiket a jelenleg érvényes, köztársasági ösztöndíj rangsorolásakor figyelembe vett szempontrendszer alapján pontoztak. Februárban értesültünk arról, hogy kettőnket választottak ki. Egyszerre fogott el minket az öröm, a kíváncsiság, és talán egy kevés bizonytalanság, hiszen graduális képzésben lévő hallgató még nem töltött gyakorlatot a testvérkaron, ezért nem teljesen voltunk tisztában azzal, hogy mire számíthatunk, mit várnak el tőlünk.

Sok idő ezen töprengeni azonban nem volt, ugyanis hirtelen felgyorsultak az események, kezdve a fogadónyilatkozat kitöltésétől, a Campus pályázati papírok beadásán át, a számtalan egészségügyi vizsgálat elvégzéséig. Az utolsó napok igen feszülten teltek, de szerencsére éppen időben minden elrendeződött.

Két nappal az indulás után megviselten és fáradtan landoltunk a toledoi reptéren, ahol Dr. Baki Gabriella várt minket. Ő a mi karunkon végzett, ezután doktoranduszaként 2 hónapot töltött el Toledoban, majd itthoni sikeres PhD védését követően ott kezdett el dolgozni a gyógyszerészkaron, ahol jelenleg egy új szakirány, az ún. kozmetikai tudományok vezetője, mindemellett pedig minden kiérkező magyar hallgató segítője. A szállásunk a városban lévő három campus közül az egyik területén megtalálható Horton International House-ban volt.

Az első napok az egyetemmel való ismerkedéssel, az amerikai légkör megszokásával, és a jet-lag leküzdésével teltek. Hamar beledobtak azonban a mélyvízbe, ugyanis az első két hetet a sebészeti intenzív osztályon kellett töltenünk. Nagy segítségünkre volt azonban a mentorunk, Dr. Martin Ohlinger, aki már az első találkozásunkkor nagyon kedvesen fogadott minket, majd segített feltérképezni a kórházat, illetve bemutatott azoknak az embereknek, akikkel ezentúl együtt kellett dolgoznunk. Alapvető feladatunk az volt, hogy a kórházi adatbázisból lekért betegeinket monitorozzuk, megismerjük kórtörténetüket, nyomonkövessük a kórházban történt beavatkozásokat, tisztában legyünk a laboreredményeikkel, otthoni és kórházi gyógyszerelésükkel.

10705349_10154561226330024_699678897_nEzen kívül számos szemináriumon vettünk részt klinikai gyógyszerész rezidensekkel, megismertük az intézeti gyógyszertár működését, betekintést nyerhettünk egy kimondottan HIV fertőzött betegeknek fenntartott gyógyszertárba. Meglátogattuk az újonnan felépült, az államban is egyedülálló szimulációs központot, ahol az egészségügyi hallgatók gyakorolhatják az egyéni-, és csapatmunkát, elsajátíthatják a legmodernebb eljárásokat élethű bábukon, teljes számítógépes vezérlés mellett.

Az utolsó két hetünkben külön helyre kerültünk. Egyikünk a kórházban működő járóbeteg ellátást biztosító gyógyszertárban sajátította el az USA egyedi, gyógyszerrendelésre vonatkozó szabályait, illetve a gyógyszertári protokollt, míg másikunk a diabetológián segített a betegekkel való konzultációban és a korszerű inzulinpumpák betanításában.

Szakmailag rendkívül sokat nyújtott számunkra a négy hét, nagyon érdekes volt megtapasztalni azt, hogy hogyan működik ott az egészségügyi rendszer. Felemelő volt azt látni, hogy a beteggel foglalkozó csapat teljes jogú tagja a gyógyszerész, az orvosok kikérik véleményüket, egyes gyógyszerek beállítását csak ők végezhetik. Érdekes, hogy a képzésük alatt szinte nem is tanulnak magisztrális gyógyszerkészítést, azonban erőteljes hangsúlyt fektetnek a klinikumra.

IMG_2274Természetesen a munka mellett, a hétvégéken, számos helyen jártunk. Rögtön az első hétvégén Dr. Johnnie Early dékán úr meginvitált minket Cedar Pointba, az USA egyik legnagyobb vidámparkjába, ahol felejthetetlen napot töltöttünk el a magyar PhD hallgatókkal, és néhány toledoi gyógyszerészhallgatóval. Meglátogattuk Put-in-Bay szigetét, továbbá a dékán úr finanszírozásával lehetőségünk volt eljutni a Niagara vízeséshez. Láthattunk igazi baseball meccset, és volt szerencsénk kint tölteni július 4-ét, amely az amerikaiak legnagyobb ünnepe. Ezeken kívül számos egyéb programot szerveztek nekünk a munka után, esténként.

Végtelen hosszan lehetne sorolni mindazon dolgokat, melyek kint történtek velünk, azokat a pozitívumokat, amiket azóta is hiányolunk itthon. Összegezve elmondható, hogy mindketten életünk eddigi legnagyobb élményén vagyunk túl. Rengeteg gyönyörű helyen jártunk, megismertük a szakma egy teljesen más aspektusát, tapasztalatot szereztünk, nyelvet gyakoroltunk, és nem utolsó sorban rengeteg kedves emberrel találkoztunk, akik közül nem egyet most már barátunknak mondhatunk.

Mindezen élményekért és lehetőségért, hogy mi voltunk a szerencsések, akik ott lehettek, szeretnénk köszönetet mondani karunk és a toledói kar vezetőségének, dolgozóinak, és mindenkinek, aki bármilyen formában is hozzásegített minket ahhoz, hogy ez a gyakorlat megvalósulhasson.

Hírek

 Hírek RSS

2023_TDK_konferencia

2023. november 15-én 8 órai kezdettel az MTA Szegedi Területi Bizottság székházának dísztermében kerül megrendezésre az SZTE SZAOK, FOK, GYTK és ETSZK TDK-konferenciájának Gyógyszerésztudományi Szekciója.